• Bijeenkomst

Mobiele ontmoetingsplekken als moderne variant van de dorpspomp, buurtsuper en het wijkcentrum

  • 20 juni 2024
  • Ontmoetingscentrum ONE Kattenbroek, Amersfoort

LSA Bewoners, het Landelijk Platform Buurt- en Wijkgericht werken (LPB) en Buurtterras Kattenbroek organiseren op 20 juni de eerste landelijke werkbijeenkomst over mobiele ontmoetingsplekken in de openbare ruimte. De bijeenkomst is bedoeld voor zowel actieve bewoners als wijkprofessionals. Doel is om van elkaar te leren en elkaar te inspireren en enthousiasmeren. Daarom nodigen we zowel mensen uit die al ervaring hebben met dit soort initiatieven als mensen die overwegen hier iets mee te gaan doen. Deelname is gratis. Er is plek voor maximaal 25 deelnemers, dus wees er snel bij!

De een gebruikt een bakfiets, de ander een grote gele Amerikaanse schoolbus, weer een ander kiest voor een Italiaanse driewielbrommer en een enkeling heeft genoeg aan een bolderkar. Mobiele ontmoetingsplekken zijn er in alle soorten en maten. Soms ontstaan ze als bewonersinitiatief, bijvoorbeeld als antwoord op een beperkt welzijnsaanbod. En soms worden ze ingezet door professionele organisaties, zoals gemeenten, woningcorporaties of welzijnsstichtingen. Doel is dan vaak in contact te komen met de burger, de klant of de huurder.

Wat al deze plekken met elkaar gemeen hebben is het tijdelijke karakter, de onvoorspelbaarheid van de ontmoetingen en met een open houding in gesprek zijn en luisteren zonder oordeel. De betekenis van dit soort plekken is voor iedereen weer anders en veel initiatiefnemers vinden het moeilijk om de waarde goed onder woorden te brengen. Wanneer is een mobiele ontmoetingsplek nu wel of niet geschikt, wat kun je verwachten als je zoiets gaat doen, wat heb je ervoor nodig en waar moet je op letten? En als je eenmaal bent gestart, hoe zorg je dan dat je het kunt borgen? Aan de hand van ervaringen en voorbeelden uit het hele land gaan we in op de kansen en bedreigingen en leggen we de basis voor een lerend netwerk. Geheel in stijl doen we dat -bij goed weer- op een aantal pop-up terrasjes in de open lucht.

Praktische informatie:

  • Plaats: Amersfoort
  • Locatie: ONE Kattenbroek, Het Masker 213, 3823 AX Amersfoort
  • Duur: 13:00 – 16:00 (zelf lunch meenemen)
  • Kosten: gratis