• Bijeenkomst

Burgerbegroting als medicijn tegen het democratisch populisme

  • 16 mei, 2024
  • Ontmoetingscentrum Heer “Aen de Wan, Maastricht

Het Vlaams-Nederlandse netwerk burgerbegrotingen en LSA bewoners organiseren op 16 mei een gratis bijeenkomst met lunch in Maastricht met als titel Burgerbegroting als medicijn tegen het democratisch populisme. We hebben plek voor 25 externe deelnemers dus meld je snel aan.

Het overkoepelende thema van deze bijeenkomst is het ontmaskeren van populisme en het omarmen van een inclusieve, participatieve democratie. In welke mate kan de burgerbegroting fungeren als een tegenkracht tegen een te populistische houding, zowel bij burgers als bij bestuurders? Deze bijeenkomst biedt een unieke kans om samen te komen, ervaringen te delen en te leren van elkaar.

We geloven dat de burgerbegroting een krachtig instrument is om de stem van alle burgers te laten horen. Kristof Jacobs, Professor aan de Radboud Universiteit, zal de ochtend inleiden. Hij heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de opkomst van het populisme In Nederland en hoe onder andere burgerbegrotingen kunnen helpen om het vertrouwen in de democratie terug te winnen.  We verkennen het onderwerp vanuit een aantal overkoepelende vragen:

  • Kunnen de intense gesprekken binnen een burgerbegroting bijdragen aan een dieper begrip en empathie tussen verschillende standpunten?
  • Leidt het maken van duidelijke afwegingen binnen een burgerbegroting tot meer begrip voor alternatieve keuzes?
  • Zijn bestuurders bereid om ruimte te laten en zelfs beslissingen over te nemen die niet hun eigen voorkeur genieten, omdat ze vertrouwen hebben in het democratische proces dat burgers gezamenlijk doorlopen?

In de praktijk vanuit 3 gemeenten:
Vervolgens zullen drie gemeenten  hun  ervaringen met burgerbegrotingen delen in twee rondes van workshops, zodat deelnemers de kans hebben om 2 van de 3 workshops bij te wonen:

  1. Groningen (Hoogkerk): Ontdek de rol die de lokale overheid speelt in het bevorderen van burgerparticipatie en het creëren van nieuwe democratische verhoudingen.
  2. Maastricht: Leer over het proces van bijstellen en fijnslijpen, waarbij het Antwerpse model wordt aangepast aan de unieke behoeften en ervaringen van de Maastrichtse gemeenschap.
  3. Genk: Verken het brede bereik van de burgerbegroting, waarbij alle buurten en diverse gemeenschappen worden betrokken bij het democratische proces.

Praktische informatie:

  • Plaats: Maastricht
  • Locatie: Ontmoetingscentrum Heer  “Aen de Wan” Einsteinstraat 32
  • Duur: 10:00 – 15:00 (inclusief lunch)
  • Kosten: gratis (maximum 25 deelnemers)

 

Meld je aan:

Ontwerp zonder titel (2)

Het kennisplatform Burgerbegrotingen.eu is het resultaat van een samenwerking van acht partners uit de Vlaamse en Nederlandse private en publieke sector, de academische wereld en het middenveld. Al deze organisaties zijn overtuigd van de grote meerwaarde die deze methode heeft en hebben ervaring met het begeleiden of ondersteunen van overheden in dit soort trajecten of doen onderzoek naar het thema.

burgerbegrotingen.eu