• Oproep

Plekken die er toe doen: breng ze in kaart & behoud ze

In elke buurt vind je wel gebouwen, pleintjes en plekken die veel betekenen voor de bewoners. Omdat ze historisch belangrijk zijn, of heel herkenbaar: ze geven ‘smoel ‘aan de buurt. Andere plekken zijn niet monumentaal, maar toch erg belangrijk, bijvoorbeeld omdat bewoners er elkaar ontmoeten en activiteiten organiseren. Door leegstand en verkoop dreigen veel van dit soort verbindende plekken de komende jaren te verdwijnen.  Staan jullie, net als veel andere bewoners, ook te springen om met een plek in de buurt aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor dit nieuwe project.

Het project is bedoeld voor initiatieven die met elkaar in gesprek willen om samen betekenisvolle plekken in de buurt in kaart te brengen. Het maakt niet uit of jullie al eens iets gedaan hebben met gebouwen of erfgoed. Je kunt ook onderzoeken of dit een goede manier is om op een andere blik op de wijk te werpen. Als jullie initiatief in aanmerking komt, koppelen we jullie aan één of meer procesbegeleiders die jullie helpen bij het in kaart brengen én bij het ontwikkelen van strategieën voor behoud.

Samen leren

Dit doen we bijvoorbeeld aan de hand van ABCD principes. Kijken hoe je de groep groter kunt maken, hoe je gebruik kunt maken van de kennis ervaring van je buren. En hoe je samen verder bouwt op wat er al is, namelijk die plekken die belangrijk zijn voor de buurt.

Met het project willen we gemeenschappen, gemeenten en erfgoedeigenaren stimuleren om samen strategieën te ontwikkelen voor het behoud erfgoed dat door bewoners gewaardeerd wordt. We verzamelen en bespreken jullie ervaringen, en we delen ze met andere buurten. Zo leren we samen.

Verdrag van FARO: erfgoed van bewoners

Waarom hebben we het nu ineens over betekenisvolle plekken in de wijk? Nederland heeft dit jaar het Verdrag van Faro getekend. Daarin is vastgelegd dat gemeenschappen zelf mogen gaan (mee)bepalen wat zij zien als erfgoed. Voorheen werden die beslissingen vaak genomen door erfgoedexperts, waarbij bijvoorbeeld de historische waarde van een plek van groot belang was.  Het verdrag erkent nu dus dat plekken en gebouwen ook waardevol kunnen zijn, omdat ze door de bewoners gewaardeerd worden. Juist die sterke relatie met de omgeving en de maatschappij zorgt ervoor dat ze een belangrijke rol kunnen spelen bij wijkvernieuwing, sociale cohesie en welzijn in de wijk.

Praktisch

[DE INSCHRIJVING IS GESLOTEN]

In de zomer maken we de koppelingen met procesbegeleiders. Tussen september 2024 en april 2025 gaan jullie elkaar in kaart brengen welke plekken in de wijk ertoe doen – en onderzoeken hoe je ze het best kunt behouden.

Heb je nog vragen over dit project? Aarzel niet en neem gerust contact met ons op. stuur een mailtje naar Kristel (kristel@lsabewoners.nl) of Vincent (vincent@lsabewoners.nl).