• Nieuws

Bewonersgroepen maken energietransitie inclusief door samen met buren hun huizen te verduurzamen

Zo’n 50 bewonersgroepen zijn in 2023 in het programma BuurtEnergie aan de slag gegaan met het verduurzamen van hun eigen woningen samen met de buurt. Bij het maken van die plannen hebben ze hun uiterste best gedaan om ook mensen die niet snel deelnemen aan dit soort initiatieven toch te betrekken. Met succes.

Enthousiaste groepen wisten de kring van buren groter te maken en hebben samen met een procesbegeleider van LSA bewoners plannen gemaakt om collectief zonnepanelen aan te schaffen, muren te isoleren of met andere innovatieve methoden hun huizen te verduurzamen. Gedurende het jaar hebben de bewonersgroepen opgedane kennis gedeeld en van elkaar geleerd.

Nieuwe ronde Buurtenergie

Ook in 2024 kunnen bewonersgroepen samen met hun buren aan de slag om hun huizen te verduurzamen. Ze kunnen bij LSA bewoners een aanvraag indienen voor een procesbegeleider die hen helpt bij het maken van plannen en het zetten van stappen in de uitvoering. Deelnemende  bewonersgroepen worden ook onderdeel van de LSA energiecommunity waardoor ze toegang krijgen tot nieuwste kennis, bewezen aanpakken en de mogelijkheid om met anderen ervaringen uit te wisselen.

Iedereen kan meedoen

Projectleider Annerike Hekman is enthousiast over de resultaten van dit jaar én de mogelijkheid om in 2024 nieuwe bewonersgroepen de kans te geven ook samen met hun buren de eigen huizen te verduurzamen: “De huidige energieprijzen en de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan zijn een enorme opgave. Als we hier in Nederland stappen in willen zetten is het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Juist lokale bewonersgroepen krijgen het voor elkaar om ook mensen die meestal niet meedoen met projecten vanuit de overheid en woningcorporaties wel te betrekken. Als we iedereen mee willen laten doen, hebben we hen nodig. Ik ben trots als ik zie dat onze deelnemers het lukt om vanuit gemeenschappen met ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken aan de slag te gaan. Daarom hebben we ook geld gekregen om dit programma voort te zetten in 2024 op nog meer plekken echt aan de slag te gaan met de inclusieve energietransitie”

Bijeenkomst nieuwe normaal

BuurtEnergie

Ben je benieuwd naar het project of wil je zelf deelnemen aan het programma BuurtEnergie? We vertellen je er graag alles over. Ook als je een aanvraag wilt doen voor 2024 ben je op deze pagina op de goede plek. Aanmelden als bewonersgroep kan tot 1 februari 2024.

Naar de info over BuurtEnergie