• Nieuws

44 nieuwe initiatieven kunnen in buurt energie besparen met BuurtBespaarBudget

Voor het tweede jaar op rij geeft het BuurtBespaarBudget een financieel duwtje in de rug aan bewonerscollectieven die met lokale acties de energierekening van buurtbewoners verlagen. Deze keer kunnen 44 verschillende bewonersgroepen van start. Met allerlei verschillende acties gaan zij hun buurt in om de buren komende winter te helpen. Met warme winterontmoetingen, klusbakfiets vol radiatorfolie en tochtstrips of zelfgebreide sokken helpen ze hun buren het warm te houden en geld en energie te besparen.

Warm contact

Sinds de energiecrisis vorig jaar zijn mensen zich er veel meer van bewust hoeveel energie ze verbruiken. Voor mensen met een krappe beurs geeft een hoge energierekening veel stress. Vaak hebben vrijwilligers uit buurthuizen en lokale ontmoetingsplekken warm contact met hun buren. Dat maakt het makkelijker om in gesprek te komen over energie besparen. Zo worden de mensen die het meeste profijt hebben van energiebesparende acties goed bereikt. Vaak is deze groep mensen voor gemeenten en instanties lastiger te benaderen.

44 van de 66 aanvragen gehonoreerd

Voor deze ronde van het BuurtBespaarBudget zijn 66 aanvragen binnengekomen, waaruit 44 aanvragen zijn gehonoreerd. Gemiddeld krijgen deze initiatieven €4.340,- om te besteden aan energiebesparende activiteiten. In totaal is ruim €185.000,- toegekend voor lokale besparingsactiviteiten. Naast het geld kunnen alle buurthuizen gebruik maken van een toolkit die helpt met de communicatie over energie besparen.

LSA bewoners en HIER

Het BuurtBespaarBudget is een project van LSA Bewoners en Klimaatstichting HIER. Het is mogelijk gemaakt door budget vanuit de energiebespaarcoalitie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Na deze tweede ronde stopt het BuurtBespaarBudget.