• Nieuws

Bewonersinitiatieven roepen overheid en politiek massaal op tot betere samenwerking

Met de oproep ”Wij zijn hier” doen tienduizenden bewonersinitiatieven een handreiking aan de overheid en politiek tot betere samenwerking. “We waren er altijd al”, zo stellen zij, “Wij weten wat onze gemeenschappen nodig hebben. Werk met ons samen om antwoorden te vinden op de maatschappelijke problemen van vandaag en morgen”. Ruim 60 organisaties die samen enkele tienduizenden initiatiefnemers vertegenwoordigen starten samen de campagne “Wij zijn hier”.

Juist nu, in deze belangrijke weken voor de verkiezingen, is het noodzaak om kennis op te doen over de initiatieven die ze al wel benoemen in hun programma’s maar waar ze nog nooit een kijkje hebben genomen. “Dat wonen en zorg anders moet is een feit, leer van ons hoe dit opgezet en uitgevoerd kan worden”, aldus de initiatieven.

Gemeenschap centraal komende verkiezingen

In de verkiezingsprogramma´s, van links tot rechts, blijkt dat de politiek inmiddels tot hetzelfde inzicht is gekomen. Woorden als gemeenschap, noaberschap, de actieve bewoner, mienskip en bewonerscoöperaties komen overal terug. “Het lijkt erop dat het besef en de erkenning dat bewoners veel zelf willen en kunnen bijdragen eindelijk tot het politieke denken is doorgedrongen. Een goede ontwikkeling. Om dit besef om te zetten in concrete acties is de volgende stap dat het gewoon wordt voor beleidsmakers en politici om naar de gemeenschap toe te gaan voordat beleid wordt gemaakt. Daarom vragen we met deze campagne aandacht en erkenning, zeggenschap en financiële middelen om ons werk te kunnen blijven doen”, aldus de gezamenlijke initiatieven.

Nieuwe samenleving

Met de campagne willen de organisaties bereiken dat er een gesprek op gang komt over de voorwaarden waaronder al die gemeenschapskracht kan worden benut. “Als we onze krachten bundelen kunnen we, op basis van gelijkwaardigheid, meedenken en werken aan de nieuwe samenleving. Wij zijn er klaar voor en wij zijn hier.”

Kijk op wijzijnhier.nl

Meer informatie over de campagne en manieren om te helpen de boodschap van de samenwerkende organisaties te verspreiden is te vinden op www.wijzijnhier.nl

De afzenders van de campagne

Alliantie Inclusieve Energietransitie | Buurkracht | Cash2Grow | Commons Network | Cooplink | Coopnet | Dialoog Gemeenschapskracht | Druckerfonds | Erfdelen | Eigen Kracht Centrale | Ella Vogelaar Academie | Energiehulp / Het Vogelnest | Energie Samen | Federatie Landbouw en Zorg | Federatie Ruimtelijke Kwaliteit | FIN | Gebied Online | GezondNL | Gouda Bruist | Greenwish | Horses&Co Zorg- en leerboerderij | Klimaatstichting HIER | Knarrenhof | LaNSCO | LSA bewoners | LVKK | MAEX | mijnbuurtje.nl | Natuur en Milieufederaties (NMF) | NCR | Netwerk DAK | Netwerk Zorg | NLZVE | Noaber Foundation | NOV | Ocan | Ondernemen met je Buurt | Oost Voor Elkaar | Recht op de stad | Resto van Harte | Samen030 | Samen Duurzaam Gooise Meren | Schatmakers | SMN | Sociaal Werk Nederland | Social Enterprise NL | Society 4.0 | Stadmakerscoöperatie | Starters4Communities | Sterk uit Armoede | Stichting Buurtgids | Stichting Delen geeft meer | Stichting DOEN | Stichting Inspraak Orgaan Turken | Stichting Koninklijke Katalys | Stichting Lobby Lokaal | Stichting Stimuland | Transitiereizen | Tussenheid Hilvarenbeek | Twentse Noabers | Verdiwel | Vereniging Station Lokaal | Voordekunst | VSB Fonds | Yes and More | ZorgSaamWonen