De Makassarplein Community

 • De Makassarplein Community in de Amsterdamse Indische Buurt is een samenwerkingsverband van actieve bewoners en (semi-)professionele organisaties in de Makassarpleinbuurt.

  Door goed samen te werken met iedereen in de buurt wil de community de leefbaarheid in de buurt vergroten.

  Mellouki Cadat is een actief lid van de Makassarplein Community. “De bewoners verschillen enorm van elkaar in leeftijd, achtergrond en opleidingsniveau. Sommigen gaan naar de moskee, synagoge of tempel en anderen zijn overtuigd atheïst. Ik leg verbindingen tussen hen, zorg dat ze elkaar leren kennen. Zo leg ik ook verbindingen tussen de bewoners als groep en de lokale overheid, woningcorporatie en de zorg- en welzijnsinstelling.”

  De Makassarplein Community ontstond toen bewoners, bestuurders en het bedrijfsleven samenkwamen om te praten over wat er aan de hand is in de buurt en over de toekomst van de buurt.

  “Er was een gevoel van onveiligheid in de wijk. Er was cameratoezicht en je kon preventief gefouilleerd worden.”

  “Dat onveilige gevoel kwam onder andere door een onhandig plein en een coffeeshop. Samen met de bewoners is het Makassarplein vernieuwd en de coffeeshop is verplaatst. We hebben het thuisgevoel vergroot door op het plein ons buurthuis Archipel. Bewoners beheren het buurthuis dat nu een huiskamer van de wijk is. Dit is een mooi voorbeeld van een groep bewoners die samen bouwt aan de buurt en daardoor meer sociale veiligheid, cohesie en leefbaarheid creëert.”

  Community geeft warmte

  In het begin is het belangrijk om elkaar te leren kennen, daarna kom je volgens Mellouki vanzelf op een punt dat structuur belangrijk wordt. “Het geeft houvast en zekerheid. Op de afsluitdijk staat de uitspraak ‘Een volk dat leeft, bouwt aan de toekomst’ en dat geldt ook voor een community. Een volk dat leeft, bouwt aan de wijk! Een community geeft de leden veel warmte, waardoor je eerder geneigd bent iets voor elkaar te doen. Je gebruikt structuur voor de ontwikkeling van de buurt. Het kan niet zo zijn dat je de buurt gebruikt voor de ontwikkeling van je eigen structuur. Mensen maken de buurt.”

  De MPC bestaat uit bewoners, ondernemers en professionals uit de buurt en komt op voor de belangen van bewoners. Extra sterk maken zij zich voor bewoners die moeite hebben de touwtjes aan elkaar te knopen. Bewoners die sociaal kwetsbaar en onvoldoende zelfredzaam zijn. Ze hebben problemen op meer dan één leefgebied, vinden niet de weg naar de voorzieningen en krijgen (nog) niet die zorg die ze nodig hebben om zich in de samenleving te handhaven.

  In de Makassarpleinbuurt zetten buurtbewoners zich specifiek in voor deze groepen. Zo proberen zij o.a. de tijdelijke bewoners van het Instroomhuis te koppelen aan bestaande buurtactiviteiten zoals het Postzegelpark, samen met Marokkaanse vaders puberopvoeding te stimuleren en doen zij binnenkort o.a. onderzoek naar de belevingswereld van vroegtijdig schoolverlaters.

 • Meer van onze leden

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  Bewonersvereniging Hart van Alkmaar

  De bewonersvereniging Hart van Alkmaar bestaat al meer dan 50 jaar. Doel van de vereniging is het bewaken en ...

  Lees meer >
  Stichting de Erker

  Stichting de Erker

  Stichting de Erker is een bewonersinitiatief in wijk West in Schiedam. Met meer dan 56 vrijwilligers houden zij het ...

  Lees meer >
  Stichting KunstPost

  Stichting KunstPost

    "Kunst opent je wereld en leert je anders kijken!" KunstPost is er om: * Kunst zichtbaar te maken in en ...

  Lees meer >