Zet stappen als betrokken buurt of dorp tegen eenzaamheid

 • Verbinding en ontmoeting opzetten om eenzaamheid te verminderen, is een terrein waarop bewonersinitiatieven heel graag iets willen betekenen. Maar waar te beginnen? En hoe kan je je aanpak – als je al een tijdje bezig bent - verbeteren?

  LSA ontwikkelde eerder al de speciale toolkit Betrokken Buurten tegen eenzaamheid. Nu bieden we bewonersinitiatieven die een extra stap willen zetten, hulp bij een plan om eenzaamheid in je buurt te verminderen. In een paar maanden tijd werk je met behulp van een ‘’meedenker’’ aan een concreet plan en ga je aan de slag.  Meld je aan! 

  Hulp op maat

  Je maakt gedurende dit traject een concreet plan van aanpak. Je doet dat in samenwerking met een meedenker, een adviseur die door LSA helemaal getraind is op het gebied van eenzaamheid & betrokken buurten. Het blijft niet bij het maken van plannen; onderdeel van dit traject is ook dat je het gaat uitvoeren en evalueren. Op die manier wordt het plan meteen getest in de praktijk, en leer je hoe en of het werkt. Zie het als een snelkookpan, en een mooie motivatie om echt aan de slag te gaan, waarin je bijvoorbeeld met (een van de) volgende vragen aan de slag gaat.

  • Wat kan de buurt of het dorp bijdragen aan het verminderen of voorkomen van eenzaamheid?
  • Hoe organiseer je ontmoetingen zodat echt blijvend contact ontstaat?
  • Hoe organiseer je een welkome buurt?
  • Hoe bouw je een sterk sociaal netwerk in de buurt?
  • Hoe kan je juist in deze tijden werken aan verbinding en ontmoeting?
  • Hoe maak je eenzaamheid bespreekbaar of doorbreek je het taboe? 

  Wanneer past dit traject bij je initiatief?

  Jullie initiatief is nog helemaal nieuw in dit thema en jullie willen stappen gaan zetten. Je hebt bijvoorbeeld de toolkit van LSA bewoners gezien, maar kan een goede steun in de rug gebruiken om stappen te zetten in de praktijk.

  Maar het kan ook zijn dat je al even bezig met eenzaamheid en een betrokken buurt, maar je afvraagt hoe kan het beter? Je organiseert bijvoorbeeld al gezamenlijke maaltijden of koffieochtend, maar ziet dat er meer nodig is om eenzaamheid echt te verminderen. Daar wil je mee aan de slag.

  We denken dat dit bij veel bewonersinitiatieven past. Denk dus niet te gauw dat je hier nog niet klaar voor bent.

  Meedenker gaat met je aan de slag

  We koppelen een meedenker aan jouw initiatief. Onze meedenker is thuis in de wereld van bewonersinitiatief. Daardoor weet hij/zij wat er op buurtniveau mogelijk is in de aanpak tegen eenzaamheid. Maar zo iemand brengt natuurlijk behalve die kennis, ook de belangrijke blik van buiten. Dat gaat je helpen in het maken van keuzes die passen bij je bewonersinitiatief. Wat kunnen en willen wij? Wat past bij ons en onze buurt? 

  Het vijf-stappen-plan

  In 5 stappen helpen we je tijdens dit traject op weg.

  1. De gezamenlijke aftrap vindt eind mei plaats. Alle initiatieven en meedenkers komen dan online samen. Je krijgt alvast wat kennis mee en leert ook andere initiatieven kennen die aan de slag zijn of gaan met eenzaamheid.
  2. Een stevige 1-op-1 start met de meedenker: wat zijn jullie vragen, wat willen jullie leren en in wat voor een wijk zijn jullie actief? Dat is een uitgebreid gesprek met initiatiefnemers, bestuursleden, vrijwilliger en andere betrokkenen.
  3. Je ontvangt een op maat gemaakt advies waarmee je aan de slag gaat in je buurt of dorp
  4. Gedurende de uitvoering heb je contact over hoe het lukt met de voorgenomen stappen.
  5. Terugblikken: wat heeft het jullie opgeleverd? Lukt het beter om aan de slag te gaan in de wijk met dit onderwerp, wat krijg je terug van https://www.lsabewoners.nl/zet-stappen-als-betrokken-buurt-of-dorp-tegen-eenzaamheid/#aanmeldeneenzaamheidbewoners, en welke resultaten heeft het opgeleverd?

  Wil je je aanmelden?

  Vul voor aanmelden dit formulier in, graag aanmelden voor 10 mei. Net als veel andere programma’s van LSA vragen we hiervoor geen eigen bijdrage. We vragen je wel om alle 5 stapen te doorlopen én je opgedane kennis te delen in een afsluitende bijeenkomst aan het eind van het jaar. Houd er rekening mee dat de afspraken mogelijk digitaal zijn. Offline heeft onze voorkeur, maar dat kan alleen als de coronamaatregelen dit toelaten. We hebben dit jaar al vaker mensen via de telefoon wegwijs gemaakt met Zoom. Als dat dus voor jou een drempel is, dan komen we daar wel uit.

  Dit traject wordt mogelijk gemaakt door ZonMw, het landelijke programma Eén tegen Eenzaamheid, VSB en het Oranjefonds. 

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >