Werkbezoek bewonersinitiatieven zorg en welzijn
- 07/09/2016
- BB Zaanstad, Nieuws
Het LSA leidde Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) langs bewonersinitiatieven in zorg en welzijn. Een werkbezoek om de kracht van actieve bewoners te zien en de belemmeringen te bespreken die zij ervaren. Zij bezocht onder andere Stichting BewonersBedrijven Zaanstad.
Op 5 september organiseerde het LSA op verzoek van Tweede kamerlid Vera Bergkamp een werkbezoek naar bewonersinitiatieven rond het thema zorg en welzijn. De input die zij tijdens dit werkbezoek kreeg zal de basis vormen voor het debat over burgerparticipatie dat zij heeft aangevraagd met staatssecretaris Martin van Rijn en minister Ronald Plasterk. Dit debat zal met name gaan over wet- en regelgeving die belemmerend werkt voor burgerinitiatieven.
Weerstand
We willen Bergkamp natuurlijk graag laten zien wat er gebeurt op het gebied van bewonersinitiatief en zorg. Er is een groeiend aantal bewoners dat initiatieven neemt in hun buurt rond zorg en welbevinden. Inmiddels ruim 400 initiatieven. Ook veel LSA-leden organiseren zorg- of welzijnsprojecten. Bewonersinitiatieven op het gebied van zorg en welzijn zijn zeer gevarieerd, denk aan burenhulp, ontmoetingsactiviteiten, opdrachtgeverschap voor zorgtaken als thuiszorg, een rol in het sociale wijkteam, klussendiensten en de inzet van een vrijwillige of zelfs betaalde zorgcoördinator.
Voor bewoners die zichzelf organiseren rondom zorgthema’s is het vaak moeilijk om aan te sluiten bij bestaande structuren als zorginstellingen en Sociale Wijkteams. De kracht uit de samenleving wordt op deze manier onvoldoende benut.
BewonersBedrijven Zaanstad
Tijd voor een mooi bezoek om te spreken over deze zaken én om de kracht van bewoners te laten zien. We trappen af in BewonersBedrijven Zaanstad. Een stichting gerund door bewoners die onnoemelijk veel doen in hun buurt. Zo beheren ze onder meer twee buurthuizen waar niet alleen veel activiteiten plaatsvinden maar waar bewoners ook samen gemeenschappelijke voorzieningen of faciliteiten in de wijk organiseren.
Via BewonersBedrijven Zaanstad nemen bewoners ook deel aan twee sociale wijkteams in Zaandam. Wijkbewoners zijn bij de stichting in dienst en krijgen betaald. Actieve bewoners kennen hun buurt het best en hebben daarom een belangrijke rol in het sociale wijkteam. Zaanstad is de eerste plek in Nederland waar op deze manier met bewoners in een sociaal wijkteam wordt samengewerkt. Ondanks hun verworven plek, of misschien dankzij, zijn er nog wel veel punten waar ze tegen aan lopen als het gaat om de positie van bewoners.
Maatschappelijke waarde
We spreken hier onder meer over de noodzaak om de positie van bewonersinitiatieven te versterken bij aanbesteding van zorg- en welzijnsdiensten. En om gemeenten te stimuleren om bij aanbestedingen op te nemen dat samenwerking met bewonersinitiatieven noodzakelijk is.
Veel van de mensen die met vuur en passie iets voor elkaar en voor de samenleving doen, ervaren belemmeringen voor het goed invullen van deze rol. Veel wet- en regelgeving, subsidie- en aanbestedingsregels, borgstellingen en verantwoordingen passen niet bij de aard en de schaalgrootte van onze initiatieven. Hierdoor hebben deze actieve bewoners het gevoel dat de maatschappelijke waarde van de initiatieven onvoldoende wordt onderkend.
Bekijk het complete verslag van het werkbezoek op www.lsabewoners.nl/werkbezoek-bewonersinitiatieven-in-zorg-en-welzijn .
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde kennisartikelen
Hoe bereik je je eenzame buren? Vier voorbeelden uit de praktijk.
De meest gestelde vragen van bewonersinitiatieven die zich tegen eenzaamheid willen inzetten in hun buurt zijn: “Hoe weten we wie er echt eenzaam is? Hoe bereik je deze mensen? Hoe kom je met ze ...
Lees meer>
Tips voor coaches van bewonersinitiatieven die eenzaamheid willen verminderen
Met het project ‘Betrokken Buurten’ biedt LSA ondersteuning aan bewonersinitiatieven die eenzaamheid in de wijken willen verminderen. Verschillende bewonersinitiatieven kregen gedurende het ...
Lees meer>
Lokale coalities tegen eenzaamheid
De landelijke overheid heeft zich tot doel gesteld om eenzaamheid te verminderen en te voorkomen. Daarom riep het rijk de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid in het leven. Op lokaal niveau zijn ...
Lees meer>
Gerelateerde evenementen
Meer van onze leden

- Delfzijl
De gemeente sloot zeven buurthuizen in deze krimpregio, om ze samen te voegen en onder te brengen in één immense ...
Lees meer >
- Breda
ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...
Lees meer >
- Arnhem
Buurtbedrijf Diagonaal in Arnhem heeft 4 producten: meerdere hectaren park, sport, zorg en het leerwerkbedrijf. ...
Lees meer >