Week tegen Eenzaamheid: wat kun je doen in de buurt?

 • Het is de week tegen de eenzaamheid. Een mooi moment om stil te staan bewonersinitiatieven die eenzaamheid verminderen in hun wijk of buurt. Wat doen actieve bewoners tegen eenzaamheid? En wat kun je samen met buurtgenoten doen?

  Eerst wat inspiratie

  In het LSA-programma Betrokken Buurten dat nu een jaartje loopt, krijgen zes buurtinitiatieven de kans om eenzaamheid aan te pakken en sociale netwerken in de buurt te versterken. De deelnemers van Betrokken Buurten experimenteren er op los. Met een dagelijkse koffie inloop, deur-tot-deur bezoeken, een sociale huiskamer of liftgesprekken. We gingen bij al die bewonersgroepen op de koffie en vroegen ze wat ze doen en wat het oplevert. Misschien brengt hun aanpak je op ideeën:

  Onderschat oppervlakkig contact niet

  Hoogleraar Anja Machiels houdt een warm pleidooi voor oppervlakkig contact. Zo zegt ze in gesprek met Petra Platschorre van HUMAN: “Dat luchtige contact is veel belangrijker dan wij ons vaak realiseren.” Dat komt veel actieve bewoners vast bekend voor. Lees het interview.

  Maar… hoe leg je dat contact nu precies? En wat werkt en wat niet als je eenzaamheid wilt verminderen? Hoe pak je het precies aan?

  Als deze vragen je bekend voorkomen, moet je eens een blik werpen op de volgende twee stukken.

  • “Een gesprek aanknopen met je buren. Hoe doe je dat?” Een van de eerste stappen die je zet is het contact leggen, kennismaken en ontdekken of en hoe mensen meer connectie met de buurt en buurtgenoten willen. Hoe je dat kunt aanpakken, lees je in deze praktische handreiking.
  • In Apeldoorn-Zuid zijn zogenaamde buurtassistenten aan het werk. We hebben hun werkwijze in kaart gebracht. De buurtassistenten – die vaak ook zélf buurtbewoner zijn – hebben bij maar liefst 10.000 huizen aangebeld. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat lees je hier.

  En… even een filmpje pakken

  En na al het harde werk (of juist ervoor, als je de kunst wil afkijken van anderen) kun je onderuit zakken en genieten van een mooie documentaire die HUMAN deze week heeft uitgezonden. In de documentaire Goede Buren worden twee mensen gevolgd die huis aan huis op bezoek om contact te leggen met oudere bewoners.

  Kom je naar onze bijeenkomst “Ouderen thuis in de wijk”?

  Heb jij je al eens afgevraagd wat het betekent om ouder te worden en te zijn in je wijk? Hoe kunnen wij samen ervoor zorgen dat ouderen zich thuis (blijven) voelen in de wijk? Wat hebben we daarvoor nodig? Behalve van ouderenfondsen leren we tijdens deze bijeenkomst ook van het Nijmeegse initiatief Club Goud hoe je op bijzondere wijze contacten kan stimuleren tussen verschillende generaties. Lees meer & meld je gratis aan.

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >