Vervoer tegen eenzaamheid?

 • Afgelopen week maakte ik kennis met het Nationaal Ouderenfonds. Interessant om eens te horen waar deze organisatie zich mee bezig houdt. Er zijn zeker links met actieve bewoners en dus met LSA.

  Het nationaal ouderenfonds zet zich in voor kwetsbare ouderen in Nederland. Anders dan de naam doet vermoeden is het geen fonds die donaties geeft voor projecten, maar ze organiseren zelf activiteiten voor ouderen. Van Samen Breien tot Walking Football of de Zilverlijn. Ze verbinden mensen en organisaties om samen bijvoorbeeld eenzaamheid en kwetsbaarheid onder ouderen aan te pakken. Ook doelen waar onze leden en achterban mee bezig zijn.

  Boodschapplusbus

  1 van hun succesvolle projecten is de BoodschappenPlusBus. In meer dan 85 gemeenten in Nederland rijdt een bus van het Ouderenfonds rond om (meestal) ouderen te vervoeren naar de winkel of ziekenhuis of om gezamenlijk een gezellig uitstapje te maken. Tegen een kleine vergoeding kan je mee met de bus of met gezellig uitje. Een deelnemer verwoorde het zo:

  “Ik schaamde me voor mijn afhankelijkheid. Ik moest echt een drempel over, de eerste keer dat ik met de boodschapplusbus mee ging. Maar daar was ik zo overheen. Nu ga ik altijd met veel plezier mee, je bent onder de mensen en ziet ook nog eens wat. Ik wil niets anders meer!”

  https://www.ouderenfonds.nl/user-files/uploads/cache/Bpb2014-V2-2x5h2lkqjxdfpxqp1s8v7k.jpg

  De bus wordt gereden door vrijwilligers. Met een voordelige financiële constructie kan de bus worden aangeschaft via het Ouderenfonds. “Veel bussen worden uiteindelijk gefinancierd door lokale overheden of fondsen” vertelt Anneke van Meurs van het Ouderenfonds. “Het vraagt een goede organisatie van vrijwilligers om de bus aan het rijden te houden. Wij kunnen ze daarbij begeleiden.”

  Mooi concept voor bewonersinitiatieven?

  Waren in het begin de welzijnsorganisaties die de bus organiseerden, de laatste jaren zijn het steeds meer vrijwilligersclubs. Zoals in Gennep de Wensbus of in Venlo Zuid Stichting Uw Wijkbus. Regelmatig hoor ik dat vervoer in wijken soms lastig is voor bepaalde doelgroepen. Wellicht is dit een mooi concept voor bewonersinitiatieven als aanvullend activiteit in de wijk?

  Meer info hierover en andere activiteiten kan je vinden op www.ouderenfonds.nl

   

 • Meer van onze leden

  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >
  Stichting Droom

  Stichting Droom

  • Vlissingen

  In de minst kansrijke wijk van Vlissingen helpt Stichting Droom mensen met de meest uiteenlopende hulpvragen, van ...

  Lees meer >
  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >