Verhalen van de Middellaan: zomer met liftkoffie, BBQ en kunst

 • De Bredase Middellaan-flat heeft een initiatiefrijke zomer achter de rug. Van het een komt het ander, als je er maar tijd en aandacht aan besteedt, is de overtuiging van bewoners. Meer heb je niet nodig om in de buurt meer verbindingen te krijgen, en zeker geen agenda, programma of plan. Gewoon doen en in gesprek gaan met een open houding . Daar zijn Liesbeth en de andere teamleden van het Betrokken Buurt-team na deze zomer van overtuigd.

  De liftkoffies op elke woensdagmiddag vormen de rode draad. “Dit praatje op de gang werkt. Vooral de regelmaat, de herhaling, de kleine gesprekken. Ik word er zelf ook blij van,” vertelt Liesbeth van de bewonerscommissie. “Mensen komen er speciaal voor langs of blijven even hangen of groeten opeens. Zoals een meneer, die nooit iets zei, altijd een norse blik en strak voor zich uitkeek en nu al twee keer een kopje koffie heeft gedronken. Een kort gesprekje met de vraag waarom ik er sta en nu ook groet als we elkaar tegenkomen.”

  Een klein praatje en liftkoffies

  ‘Gisteren kwamen twee jonge buren even buurten bij de liftkoffie, ze maakten zich wat zorgen over hun alleenstaande oude buurman. En toevallig stapt hij op dat moment uit de lift en kunnen ze het gesprek over hem met hem voeren, samen bij een kopje koffie.’ Of de oudere buurvrouw van 80 , slecht ter been die drie dagen gebruik maakt van de dagopvang, die eerder nauwelijks groette en snel en wat schichtig richting lift loopt. Nu maakt ze bij terugkomst van haar dagopvang een klein praatje. En we ontmoette een Chinese jongeman die nog geen jaar hier woont en nauwelijks een netwerk heeft en graag Nederlands wil kunnen praten met iemand.

  Liftkoffie met bewoners van de Bredase Middellaan-flat

  Tijdens de liftkoffies komen mensen ook hun ideeën delen, die Liesbeth op grote wolkjes zet en ophangt, zodat anderen er ook kennis van kunnen nemen en erop aan kunnen haken. Zoals  het organiseren van een zomer-BBQ, het idee om samen stamppot te eten, Surinaams te koken, een koffieochtend, een vrijdagmiddagborrel en een voorlichtingsmiddag met de brandweer te organiseren. Waar nodig ondersteunt Liesbeth mensen bij het realiseren van hun idee. De zomer-BBQ was een groot succes, liefst 30 mensen zijn erop afgekomen, het begon om 17 uur en om middernacht was het nog steeds gezellig druk.

  In de zomer was ook de onthulling van nieuwe muurschilderingen die organisatie Blind Walls Gallery heeft uitgevoerd met behulp van kunstenaars uit Nederland, maar ook uit Europa. Muurschilderingen op basis van de geschiedenis van de wijk die door een werkgroep van 10 bewoners zijn ingevuld.  Bij de feestelijke onthulling waren ook weer nieuwe buren betrokken.

  Nazomeren met grote schoonmaakactie en high tea

  Eind september organiseerde de bewonerscommissie in de Middellaan e.o. een schoonmaakactie in het kader van de World CleanUp Day. Met vijf mensen 7 vuilniszakken met zwerfvuil verzameld met vooral plastic, blikjes en peuken. Op 30 september vind er een high tea plaats voor deelnemers aan de dagbehandeling van het Elisabeth, een verpleeghuis om de hoek en voor en met bewoners van de Middellaan. De high tea wordt verzorgd door een MBO-opleiding horeca die sinds kort in de wijk is gestationeerd is. Buren en verpleeghuisbewoners worden door hen ontvangen. Het is vooral een gezellige activiteit, maar met als onderliggend doel verbindingen leggen tussen mensen en voorzieningen in de wijk.

  Deze bewonerscommissie doet nog meer. We gingen eerder bij ze op de koffie en hebben toen een artikel gemaakt over wat er speelt bij deze betrokken club bewoners van een galerijflat met 300 woningen. Het gaat onder andere over de impact van een sociaal beheerder (vanuit de woningbouwcorporatie) en wat bewoners doen tegen overlast en veiligheid. Het gezamenlijke parkeerterrein – plek van drugsoverlast – bleek daarin een sleutel te zijn.

  Meer weten over het Betrokken Buurten project van LSA en het bouwen van sociale netwerken in de buurt.

 • Meer van onze leden

  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >
  Stichting Droom

  Stichting Droom

  • Vlissingen

  In de minst kansrijke wijk van Vlissingen helpt Stichting Droom mensen met de meest uiteenlopende hulpvragen, van ...

  Lees meer >
  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >