Toolkit Betrokken Buurten tegen eenzaamheid online

 • Veel bewoners(groepen) zetten zich met ziel en zaligheid in. Omdat ze mensen met elkaar willen verbinden door netwerken te versterken om zo eenzaamheid verminderen. Twee jaar zijn we daarom met buurtinitiatieven en coaches op onderzoek uit gegaan: hoe kun je dat het beste doen?

  De geleerde lessen zijn voor alle bewonersgroepen interessant, en daarom hebben we ze verzameld in een toolkit. Daar kunnen vanaf nu actieve bewoners uit het hele land daar gebruik van maken.

  > Direct naar de toolkit

  Toolkit gratis online

  De toolkit is bedoeld voor actieve bewoners die de verbinding willen leggen met andere buurtbewoners en zo eenzaamheid verminderen of misschien zelfs wel voorkomen. Er is natuurlijk veel informatie over eenzaamheid beschikbaar, maar het bijzondere aan de LSA-toolkit Betrokken Buurten tegen eenzaamheid is dat de info is geschreven met bewonersinitiatieven en actieve bewoners als uitgangspunt. Daar komt bij dat de toolkit tot stand kwam op basis van ervaringen en kennis van actieve bewoners.

  Hoe werkt de toolkit?

  De toolkit staat op deze website. Het is dus geen bestand dat je hoeft te downloaden, maar het is een verzameling van verschillende artikelen, die ieder weer passen onder een bepaald thema. Zo houden we het overzichtelijk voor iedereen die ‘m gaat gebruiken. Natuurlijk kun je de toolkit wel uitprinten, doe dat zeker ook als je mensen kent die hun steentje bijdragen aan de buurt maar niet elke dag achter de computer te kruipen. Zo zorgen we er samen voor dat de informatie echt veel mogelijk actieve bewoners bereikt.

  Met wie ga jij aan de slag?

  Dat is natuurlijk de volgende vraag, want met zo’n toolkit wordt het nog makkelijker om samen met andere buurtbewoners in actie te komen. Wil je wat tamtam in de buurt maken en anderen enthousiast maken? Denk je bijvoorbeeld dat je vrijwilligers, collega-actievelingen of buurtwerkers ook aan het werkwillen? Je kunt bij ons een stapeltje met 5 postkaarten met een gedicht van Justin Samgar bestellen om ze attent te maken op de toolkit. Zo kun je ook een leuke attentie op de deurmat laten vallen en vang je twee vliegen in een klap. Bestel de kaarten hier! 

  Daarnaast gaan we in 2021 initiatieven verder op weg helpen met een concreet plan voor hun buurt of dorp. Wil je ook hulp en hier meer over weten?

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >