Tijd voor een goed gesprek

 • In een gesprek denken we vaak dat we elkaar begrijpen, maar is dat ook echt zo? Regelmatig praten we vanuit een andere logica en achtergrond en met andere taal. Logisch dat gesprekken tussen bewonersinitiatieven en gemeenten of welzijnsorganisaties soms lastig zijn. Of dat ze soms botsten.

  Living lab

  Met deze achtergrond heb ik vanuit LSA (samen met Vilans en Movise) twee Living Labs begeleid rond het lokaal samenspel tussen bewonerszorginitiatieven, gemeenten en welzijn- en zorgorganisaties. Er zijn steeds meer bewonersinitiatieven die zorg voor elkaar in de wijk willen organiseren. Bijvoorbeeld ontmoeting, dagbesteding, mantelzorgondersteuning of burenhulp. Deze bewonersinitiatieven hebben te maken met een voor hen onbekend speelveld van zorgorganisaties, welzijnsorganisaties, zorgverzekeraars, gemeenten (Wmo), sociale wijkteams, e.d. Aan de andere kant weten welzijnsorganisaties en gemeenten ook niet altijd wat de ambities en werkwijzen zijn van bewonersinitiatieven zijn.

  In de huid van een ander

  Inspiratiewijzer lokaal samenspel-page-001Tijd om elkaar beter te leren begrijpen en te kijken hoe de samenwerking vorm kan krijgen. In Apeldoorn-Zuid en in het dorp Zeeland (gemeente Landerd) gingen we daarom met elkaar om tafel in een Living lab. In een intieme setting kwamen de verschillende organisaties bij elkaar om te praten over de onderliggende waarden van samenwerking, over ambities voor de wijk, over in elkaars huid kruipen om elkaar echt te snappen. Vanuit een onafhankelijke rol begeleidde ik deze zoektocht.

  Elkaar verstaan

  Het leverde mooie gesprekken en inzichten op. Zo werd er vanuit de welzijnsorganisatie aangegeven dat er gevoel van concurrentie is in relatie tot het bewonersinitiatief. Best begrijpelijk. Maar door zulke dingen uit te spreken ontstond er ook openheid om te zoeken naar ieders toevoegende waarde aan de gezamenlijke ambitie. Een bewonersinitiatief formuleerde het zo: “We gingen elkaar beter begrijpen omdat je de tijd hebt om zaken door te spreken waar je normaliter in deze verhouding geen tijd voor vrij maakt.” Zelf vond ik het een eye-opener dat taalgebruik ook zo bepalend kan zijn om elkaar te begrijpen. Simpele begrippen als kwaliteit of professionaliteit kunnen al een hoop spraakverwarring opleveren omdat we ze vanuit een heel andere achtergrond gebruiken.

  Om echt samenwerking aan te gaan zou ik ieder bewonersinitiatief of gemeente en welzijnsorganisatie een living lab gunnen. Neem de tijd om elkaar te leren kennen en een goed gesprek (onder begeleiding) aan te gaan. We hebben de methodes die we hebben gebruikt in de living labs en de geleerde lessen in een inspiratiewijzer gevat. Iedereen die wil kan zo aan de slag gaan! Mocht je hierbij hulp van LSA nodig hebben, neem gerust contact met me op.

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >