Corona maakt sociale netwerken enorm zichtbaar

 • Vrijwilligers koken, bezorgen medicatie, rijden rond met boodschappen en bellen elkaar veel – voor de gezelligheid én voor hulp. In het Drentse Gasselternijveen kwam de burenhulp in tijden van corona razendsnel op gang. Buurtbewoners weten elkaar gauw te vinden, omdat ze elkaar kennen via activiteiten in MFC de Spil en andere dorpsactiviteiten. En hulp zit ‘m in de kleine dingen. “Verveling ligt op de loer en de kruiswoordpuzzels in de supermarkt zijn al uitverkocht. Zometeen ga ik zelf wat pakketjes printen en door de brievenbus doen.”

  “Mensen zijn vrij rustig en heel behulpzaam. Iedereen wil wat doen,” vertelt Carla IJntema, werkzaam bij welzijnsorganisatie Impuls van de gemeente Aa en Hunze als activiteitenbegeleidster en buutwerker. “Bij de ouderen zie ik meer angst. Ze zijn gespannen, voelen zich eenzaam. Doordat er van alles afgelast wordt, hebben ze veel tijd over. Verveling ligt op de loer en de kruiswoordpuzzels in de supermarkt zijn al uitverkocht. Zometeen ga ik zelf wat pakketjes printen en door de brievenbus doen. Wel met de juiste voorzorgsmaatregelen zoals het goed wassen van mijn handen voordat ik het papier vastpak.”

  “Mensen zijn vrij rustig en heel behulpzaam. Iedereen wil wat doen”

  Kleine gebaren als deze maakt welzijnswerker Carla niet alleen. In een roerige tijd zoals nu, kan ze meteen bouwen op het netwerk van de plaatselijke dorpscoöperatie, een paraplu waar veel werkgroepen – van busvervoer tot de huiskamer voor ouderen en het Dorpsloket – onder vallen. Carla: “Aan vrijwilligers geen gebrek. Veel mensen kennen elkaar van het multifunctioneel centrum. Voor mij is het nu heel makkelijk om mensen te verbinden.”

  Verjaardag vieren met telefoontjes

  Normaal gesproken ontmoeten buurtbewoners elkaar in de gezellige Huiskamer. Nu houden ze op andere manieren contact.

  De huiskamer waar ouderen elkaar normaal gesproken een paar keer per week zien, draait mede dankzij de inzet  van zo’n twintig vrijwilligers. Nu de ontmoetingen in het buurtcentrum zijn opgeschort, houden zij het contact met kwetsbare ouderen via de telefoon in stand. Ook aan verjaardagen wordt gedacht: bewoners krijgen op die dag zoveel mogelijk belletjes, “zodat mensen zich nu toch een beetje jarig voelen,” vertelt Carla.

  Ook aan verjaardagen wordt gedacht: bewoners krijgen op die dag zoveel mogelijk belletjes, “zodat mensen zich nu toch een beetje jarig voelen”.

  Bellen voor de gezelligheid en om je hart te luchten is belangrijk, maar soms hebben bewoners specifieke hulp nodig. Dan kunnen ze terecht bij het Dorpsloket. Carla: “Vrijwilligers die gewoonlijk het Dorpsloket bemensen, nemen nu vanuit huis de telefoon op. Zij hebben al korte lijntjes met  maatschappelijk werk, de kerk, de voedselbank, de huisarts, de dorpscoöperatie enz. en weten ook wie ze moeten hebben als iemand een kapotte computer heeft.”

  Koken voor de buurt

  Behalve een luisterend oor zorgen vrijwilligers ook voor een volle maag. Carla: “Eén van de vrijwilligers heeft bijvoorbeeld een boerderij met een groepskeuken. Zij kookt gemakkelijk voor veel mensen tegelijk, zet de maaltijden in de auto en rijdt een rondje door Gasselternijveen. Voor de mensen die normaal gesproken een paar keer per week in de huiskamer eten, is dat een uitkomst. Zo kunnen ze toch een beetje aan gewoontes vasthouden.”

  Mocht de reguliere maaltijdservice vanwege corona meer aanvragen binnen krijgen voor thuisbezorging dan worden zij tijdelijk gesteund door extra vrijwilligers uit Gasselternijveen

  Een (oude) foto van de ontmoetingsruimte in het multifunctioneel centrum

  Mocht de reguliere maaltijdservice vanwege corona meer aanvragen binnen krijgen voor thuisbezorging dan worden zij tijdelijk gesteund door extra vrijwilligers uit Gasselternijveen. De dorpscoöperatie heeft een eigen bus, inclusief vrijwilligers die ‘m besturen. Zij kruipen dan achter het stuur om maaltijden bij mensen in Gasselternijveen af te geven. De plaatselijke supermarkt kan ook rekenen op de busvrijwilligers. Dat is welkome hulp, zeker nu veel meer mensen uit voorzorg binnen (moeten) blijven en hun boodschappen bestellen.

  Steun voor de apotheek

  Aan ieders gezondheid wordt natuurlijk ook gedacht. Er gaat elke dag een vrijwilliger naar de apotheek om bestellingen op te pikken en rond te brengen. Hij geeft de medicatie vanaf een dienblaadje aan bij de voordeur – alles om besmetting te voorkomen. Voor de huisarts werkt het zo ook goed: die hoeft het in deze drukke tijden niet zelf te doen, en omdat één vrijwilliger alle bezorgingen op zich neemt, zijn er minder mensen (en dus minder contactmomenten) in de praktijk. Zo draagt iedereen zijn of haar steentje bij.

  Lees de andere bewonersverhalen over coronahulp: contactloze concerten voor ouderen, een taartexpress bezorgt lekkers tot aan de voordeur en Huizense bewoners hebben veel kwetsbare bewoners al goed in het vizier, bijvoorbeeld via de vrijwilligerscentrale en buurthuizen.

  Of 7 x voorbeelden van mooie acties die je ook in je eigen buurt kunt oppikken.

   

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >