Lokaal samenspel

 • Inspiratiewijzer lokaal samenspel

  Steeds meer bewoners organiseren zelf zorg en welzijn in hun eigen wijk of dorp. Om dat goed en met plezier te kunnen doen is het belangrijk om goed samen te (kunnen) werken met gemeenten en aanbieders van zorg en welzijn die ook actief zijn in je buurt. En, hoe zeggen we dit netjes: er valt nog veel te winnen in deze samenwerking!

  Om meer inzicht te krijgen in de valkuilen en successen van deze samenwerking zijn wij (LSA, Movisie, Vilans) een aantal living labs ‘Lokaal samenspel’ gestart. Korte trajecten waarin we alle partijen samen hadden om te praten over die samenwerking tussen burgerinitiatieven op het gebied van zorg en welzijn (die ook taken willen overnemen van de huidige aanbieder), de gemeente en zorgorganisatie. Op basis van deze Living Labs hebben wij samen een kennisdocument gemaakt met daarin een mooie inzichten over samenwerking, rollen en logica’s. En praktische werkvormen om zelf mee aan de slag te gaan. We hopen dat je ervan leert en dat het inspireert!

  Donwload hier: Inspiratiewijzer lokaal samenspel

  Inspiratiewijzer Lokaal Samenspel

  Living Lab lokaal samenspel

  informele en formele zorg

  De living lab is een bijeenkomst of serie bijeenkomsten waar de gemeente, burgerinitiatieven en aanbieders van zorg en welzijn elkaar ontmoeten om van elkaar te leren. In korte trajecten staat het gesprek over samenwerking tussen burgers en professionals centraal. In een intieme setting komen de verschillende organisaties bij elkaar om te praten over de onderliggende waarden van samenwerking, over ambities voor de wijk en om in elkaars huid te kruipen om elkaar beter te begrijpen. Het is ingewikkeld, spannend en heel leerzaam.

  Verschillende werkvormen zijn onderdeel van het living lab

  • het ijsbergmodel
  • de cirkelmethode
  • de waarderingsdriehoek
  • beeldenstorm
  • begrippen verkennen

  Wil je ook een living lab in jouw gemeente of buurt? Om het lokale samenspel een stap verder te brengen kun je ervoor kiezen om zelf je eigen living lab te organiseren. Hiervoor kan je de inspiratiewijzer gebruiken. Mocht je hulp willen bij het opzetten en begeleiden, neem gerust contact op met LSA.