‘Vrijwilligerswerk verrijkt mijn leven’

 • Jettie was 48 jaar getrouwd, toen haar man overleed. Vrienden kwamen steeds minder vaak, burencontact was er nauwelijks. Ze liep met haar ziel onder haar arm. Totdat haar via via ter ore kwam dat ze vrijwilligerswerk kon doen in het buurthuis van Wormerveer. Eindelijk kwam ze weer onder de mensen, en ze had weer een doel in het leven.

  Toen Jettie’s man zes jaar geleden na een lang ziekbed overleed, voelde ze zich erg eenzaam. Ze probeerde wel contact te houden met hun gezamenlijke vrienden, maar al snel had ze door dat het initiatief altijd van haar moest komen. Na vier keer vragen of ze ook eens bij haar op bezoek wilden komen, gaf ze het op.

  Hobby’s

  Chris was een geboren en getogen Wormerveerder en ook op zichzelf. Hij wilde geen vaste dingen in de week hebben waar hij naar toe moest. Hij ging één keer in de week naar de markt en verder was hij dol op zijn caravan van het merk Hobby. Jettie: “Ik zei altijd tegen hem: de enige hobby die je hebt, is je Hobby.”

  Jettie zag altijd wel wat meer mensen dan haar man. “Ik zat op koersballen, dat is een soort jeu de boules, alleen doe je dat binnen. Twee keer in de week deed ik dat bij twee verschillende clubjes. Maar na de dood van mijn man, heb ik de eerste drie jaar niks gedaan. Ik ben met een vriendin van de camping wel een week op vakantie naar Turkije geweest, maar verder was ik in een zwart gat beland. Ik wist niet wat ik met mijn leven aan moest.”

  Welkom in buurthuis

  Maar op een goed moment hoorde Jettie via via dat twee vrijwilligers van buurthuis De Bloesem koersballen op de activiteitenlijst hadden gezet. “Ik ben daar eens gaan kijken, omdat ik graag weer onder de mensen wilde komen. Al vrij snel vroegen de vrijwilligers of ik wel vaker aan koersballen had gedaan en of ik geen vrijwilliger wilde worden. ‘Ja, zei ik, ik denk dat ik het al een jaar of vijftien doe.’ ‘Ha, wat fijn, dan hebben we vanaf nu een geroutineerde kracht in ons midden,’ reageerden ze. Inmiddels heb ik al een hele hoop mensen kunnen opleiden in het koersballen. Nou ja, sommigen leren het nooit. Anderen kunnen het na drie jaar al heel goed.”

  Vereniging de Bloesem wil de leefbaarheid in Wormerveer-Noord behouden. Wormerveer-Noord kan worden gezien als een volkswijk met voornamelijk een wat oudere, minder kapitaalkrachtige bevolking. De Bloesem faciliteert een ontmoetingsplek in de wijk, organiseert vele activiteiten en een maaltijdvoorziening en biedt informele zorg.

  Bingo, brunch en schildersclub

  Jettie is nu drie jaar actief als vrijwilliger en kind aan huis bij De Bloesem. Ze is niet alleen een ervaren koersbal-instructeur, maar drie keer in de week helpt ze ook bij het bereiden van de lunch en het diner. Een keer in de veertien dagen helpt ze bij de brunch op zondag, en op gezette tijden bij de bingo. “Als ze me vragen om te helpen, kom ik gewoon. Ik heb toch niks te doen. Met schoonmaken in je huis ben je ook wel een keer klaar.” Ze doet zelf ook aan activiteiten mee. Ze zit bij de schildersclub en ze gaat ook eten bij De Bloesem als ze niet is ingeroosterd. Daarom vindt Jettie het ook prettig dat ze werkt in een organisatie die om de hoek zit. Ze kan er zo naar toe als ze zin heeft. Vanaf haar toekomstige woning is de afstand tot de Bloesem iets groter dan nu, maar Jettie heeft een auto, dus dat is geen probleem, zegt ze. “En als ik niet meer kan autorijden, kan ik nog altijd met de bus.”

  “Heel veel voldoening”

  Jettie is flink opgeknapt van het vrijwilligerswerk. “Ik ben weer onder de mensen. De meiden – zo noem ik de andere vrijwilligers – hebben wel aan me moeten wennen, omdat ik recht-voor-zijn-raap ben. Als iets me niet aanstaat, dan zeg ik het. Met diverse mensen heb ik daardoor een botsing gehad, maar dat is allemaal ook weer uitgepraat. Je kunt mij ook alles zeggen.”

  Foto’s uit prive collectie

  “Het is niet alleen gezelliger dan in je eentje thuis zitten, dit werk geeft me ook heel veel voldoening. Het zijn hoofdzakelijk ouderen, die naar het buurthuis komen. Hoewel ik zelf natuurlijk ook niet piepjong ben met mijn 74 jaar. Maar de meesten zijn in de tachtig, dus het is niet zo dat het vriendinnen worden waarmee ik naar de bioscoop ga. Maar ik voel me nuttig als ik een praatje met mensen maak en een bakkie met ze drink, en het is nog leuk ook. Het werk verrijkt mijn leven en hopelijk dat van anderen ook.”

  Jettie heeft door de coronapandemie met eigen ogen kunnen zien wat isolatie met mensen doet. “Toen de coronamaatregelen weer iets minder streng waren, ging ik weer eens bij mensen koffiedrinken. Ik zag dat sommige mensen tijdens de intelligente lockdown zichtbaar achteruit waren gegaan. Een vrouw met beginnende dementie, was bijvoorbeeld veel verwarder, dan vóór de strenge maatregelen.”

  Iets om naar uit te zien

  Is ze zelf ook minder eenzaam geworden door het vrijwilligerswerk? Jettie: “Doordeweeks wel. Het liefst stap ik vrijdagavond mijn bed in en kom ik er maandagochtend weer uit. Die weekenden blijven een ramp. Daar wen ik gewoon niet aan. Dat hoor ik van heel veel mensen die alleen zijn. Ik laat de radio altijd aan, als ik de deur uitga, om niet in een stil huis terug te komen, maar dat helpt natuurlijk niet echt. En je wilt je kinderen ook niet vragen om telkens op bezoek te komen. Daarom is het fijn dat een keer in de twee weken op zondag een brunch wordt georganiseerd. Nu schiet me meteen te binnen, wat nog meer fijn is aan mijn vrijwilligerswerk: je hebt iets om naar uit te kijken. Je hebt een doel.”

  Op het moment van spreken, zit Jettie aan huis gekluisterd, omdat ze aan haar knie is geopereerd. Drie mensen van De Bloesem zijn al op bezoek geweest met bloemen en een kaart namens alle vrijwilligers. Ze is ook al een keer door collega vrijwilligers gehaald en gebracht naar het buurthuis, zodat ze bij de knutselclub kon zijn. “Ik kan niet wachten tot ik weer helemaal inzetbaar ben.”

  Terug naar startpagina Toolkit  | pagina Eenzaamheid bespreekbaar maken

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >