Signaleringskaart eenzaamheid

 • Hoe eerder eenzaamheid wordt gesignaleerd en bespreekbaar wordt, hoe meer je er aan kunt doen . Hulpmiddel daarbij is de signaleringskaart die gecreëerd is door de Coalitie Erbij. Een bijzondere kaart met tips als: gebruik LSD.

  Symptomen

  De symptomen of signalen die op de kaart staan beschreven, kunnen wijzen op eenzaamheid. Maar let op: ze kunnen ook wijzen op andere problemen. Toch vraagt signaleren om handelen. De punten op de kaart zijn niet bedoeld om af te vinken, maar zijn aanleiding voor gesprek. De signalen zijn onderverdeeld in lichamelijke, psychische, sociale en gedragsmatige signalen en in levensgebeurtenissen.

  Gesprekstips

  Op de achterkant van de kaart staan gesprekstips om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld de houding ‘Wees een OEN’: open, nieuwsgierig, eerlijk. Of ‘Gebruik LSD’: luisteren, samenvatten, doorvragen. Ook is het belangrijk om de tijd te nemen en te zorgen voor een vertrouwde omgeving.

   

 • Meer van onze leden

  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >
  Westside Slotermeer

  Westside Slotermeer

  • Amsterdam

  De Coöperatieve vereniging Westside Slotermeer is een voorbeeld van door bewoners gestuurde wijkontwikkeling dat tot ...

  Lees meer >
  Stichting Droom

  Stichting Droom

  • Vlissingen

  In de minst kansrijke wijk van Vlissingen helpt Stichting Droom mensen met de meest uiteenlopende hulpvragen, van ...

  Lees meer >