De sociale huiskamer van Gasselternijveen

 • ‘’Mevrouw P. kwam drie keer in de week naar onze huiskamer. Vlak voordat ze overleed, zei ze: ‘Nu kan ik nooit meer naar De Huiskamer’. De vrijwilligers hebben haar tot het einde thuis bezocht.” Activiteitenbegeleider Carla IJntema heeft tientallen verhalen over mensen die zich dankzij het bewonersinitiatief De Huiskamer in Gasselternijveen minder eenzaam voelen.

  De Huiskamer is een laagdrempelige dagopvang voor ouderen met een lichte zorgbehoefte zoals beginnend geheugenverlies. Drie keer per week komen zo’n dertig ouderen samen in het dorpshuis, waar een woonkamer speciaal voor hen is ingericht. Sommigen komen voor een goed gesprek, anderen voor gezelschap en leuke activiteiten als bingo, zingen of sport.

  Vrije dag voor de mantelzorger

  “Nog een mooie bijkomstigheid van de dagopvang is: we ontlasten ook de mantelzorgers,” zegt IJntema. “Regelmatig komt hier een mevrouw die in een rolstoel zit. Haar man heeft dan even tijd voor zichzelf. En als we wat eten van de middagmaaltijd over hebben, geven we dat mee in een bakje, zodat hij ook ’s avonds zijn handen vrij heeft.”

  De ouderen kunnen zonder indicatie (en dus geld) van de Wet maatschappelijke ondersteuning terecht bij De Huiskamer, tenzij de zorgvraag te veelomvattend is. Alle bezoekers van het initiatief wonen nog thuis. En dankzij de opvang kunnen ze dat ook blijven doen.

  Verjaardag

  IJntema: “De ouderen hebben het idee dat ze erbij horen, omdat ze niet ergens achteraf in een bejaardentehuis, maar in de dorpskern samenkomen. De basisschool en kinderopvang liggen op steenworp afstand. Als er iemand jarig is, halen we een kleuterklas op om te komen zingen. Als de kinderen gaan kleien, kunnen ouderen aanschuiven.”

  De ouderen komen in De Huiskamer ook in aanraking met andere culturen. Onder de 18 vrijwilligers zijn een aantal statushouders uit Eritrea en Syrië. Die leren op hun beurt de Nederlandse taal beter spreken.

  Samen op vakantie

  “Op allerlei manieren zorgt De Huiskamer voor verbinding,” zegt IJntema. “De meeste van de ruim 15 vrijwilligers zijn de zestig gepasseerd en hadden anders thuis gezeten. Door hun werk voor de opvang voelen ze zich nuttig. Bovendien ontwikkelen ze hier hechte banden met andere vrijwilligers. Sommigen gaan zelfs met elkaar op vakantie. Hiermee voorkomen we hopelijk ook in de toekomst eenzaamheid.”

  De huiskamer in tijden van corona

  Door de coronamaatregelen moest de huiskamer helaas sluiten, maar inmiddels (oktober 2020) is de huiskamer wel weer open. “De opzet is wel veranderd, want er kunnen nu veel minder mensen aanwezig zijn. Maar door de groep in tweeën te splitsen kunnen we nu iedereen ontvangen. De opening was voor de ouderen uit het dorp heel belangrijk. Door de coronacrisis werd het sociale isolement steeds groter en de ouderen wilden elkaar graag weer ontmoeten ondanks dat ze kwetsbaar zijn.”

  Haken voor voedselbank

  In de tijd dat de huiskamer gesloten was, introduceerde IJntema het belrondje . Wekelijks werden de bezoekers gebeld om te vragen hoe het er mee stond. En er werd in Gasselternijveen een haakproject gestart. Dorpsbewoners – waaronder enkele ouderen van de huiskamer – haakten met elkaar klavertjes vier . De klavertjes vier werden verkocht voor 1 euro per stuk en de opbrengst ging volledig naar de plaatselijke voedselbank. Het leuke is dat de haaksters onderling contact met elkaar hadden. Zo ontstonden er ook weer nieuwe verbindingen in het dorp. Er zijn er honderden verkocht!

  Terug naar Startpagina Toolkit | pagina Van ontmoeting naar echt contact

   

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >