Buurtverbinders: “Wat kan jij bijdragen aan de buurt?”

 • In zowel Huizen als Hoeven gaan Buurtverbinders de wijk in om gelijkgestemde buurtgenoten met elkaar in contact te brengen. Buurtverbinder Joyce: “We vinden het vooral belangrijk dat de drempel om naar iemand toe te stappen wordt verlaagd.”

  Beter een goede buur dan een verre vriend, is het idee achter Buurten met Buren in Huizen. Het burgerinitiatief werkt met Buurtverbinders: bewoners, actieve vrijwilligers, de huismeester of ondernemers in de buurt die veel contact hebben met de buurtbewoners. Zij gaan het gesprek aan met de buren en inventariseren welke positieve bijdrage iemand wil leveren voor haar of zijn buurt. Vervolgens brengen ze gelijkgestemde buurt- en straatgenoten met in elkaar in contact, zodat de buren het idee verder kunnen uitwerken.

  De buurvrouw laat de hond uit

  Lisette Otto is coördinator van Buurten met Buren en in het dagelijks leven werkzaam in de zorg. Ze is erg enthousiast over de resultaten tot nu toe. “We werken volgens de ABCD-aanpak. Dus niet: ”wat kan ik voor jou doen?” maar: ”waar ben je goed in? De Buurtverbinders inventariseren bij hun buren wat hun hobby’s en passies zijn.”

  “Twee oude vrouwen die van breien houden, kwamen zo met elkaar in contact. We vragen ook of en hoe mensen een bijdrage willen leveren aan hun buurt. In De Lamabuurt, waar ik woon, had een vrouw haar heup gebroken. Ze moest regelmatig naar het ziekenhuis voor controle, maar had geen vervoer. De Buurtverbinder bracht haar in contact met een gepensioneerde man die had aangeboden mensen weg te brengen en op te halen met zijn auto. Verderop woont een meneer van middelbare leeftijd, die zijn vrouw recent verloor. Hij werkt overdag en zijn vrouw liet altijd de hond uit. Dat doet een buurvrouw nu. Die vindt dat heerlijk.”

  Bloemen van de buren

  Jaarlijks organiseert Buurten met Buren een buurtbarbecue. “Dan spreek je mensen toch iets uitvoeriger,” zegt Lisette. “Een buurtbewoner vertelde tijdens de barbecue dat zijn vrouw niet kon komen omdat ze zware migraine had. Een aantal maanden later kwam ik de man weer tegen toen ik op weg was naar mijn werk. Hij vertelde dat zijn vrouw de dag ervoor was overleden. Via de buurtapp deed ik een oproep: wie wil er wat voor deze man organiseren? Toen ik thuiskwam van mijn werk, had een buurvrouw al geld ingezameld voor een rouwboeket. Heel veel buren gingen vervolgens naar de condoleance. Later hoorde ik van de man dat hij dit erg had gewaardeerd. Hij spreekt inmiddels wel eens af met de man met de hond, die ook zijn vrouw verloor. Samen drinken ze een biertje.”

  ABCD-aanpak

  Ook in het Brabantse dorp Hoeven zijn inmiddels in meerdere buurten Buurtverbinders actief. Het initiatief kwam van de werkgroep ‘Oog voor elkaar’ een samenwerkingsverband tussen de gemeente Halderberge, de seniorenraad, KBO en de Samenstichting Hoeven. “We zagen dat de eenzaamheidscijfers in ons dorp niet onderdoen voor het landelijke gemiddelde,” vertellen Buurtverbinders Ronald Rensen en Joyce Hoogers. “Veertig procent van de inwoners voelt zich incidenteel wel eens eenzaam, 10 procent voelt zich structureel eenzaam. Vorig jaar zijn ook wij begonnen met de ABCD-aanpak vanuit de gedachte dat iedereen iets voor een ander kan betekenen. Of je nu eenzaam bent of niet. We vinden het vooral belangrijk dat de drempel om naar iemand toe te stappen wordt verlaagd. Dat krijg je alleen maar voor elkaar als het initiatief kleinschalig en persoonlijk is.”

  Vijf mensen uit de werkgroep wierpen zich op als Buurtverbinder. Zij maakten samen een zogenaamde Ophaalkaart – oog voor de buurt. Op de kaart kunnen buurtbewoners geheel vrijblijvend aangeven wat zij voor een ander kunnen betekenen. Of omgekeerd: wat een ander voor hen kan betekenen. De Buurtverbinders gingen met de kaart en een begeleidende uitnodigingsbrief in vijf buurtjes telkens zo’n twintig huizen langs. Tegelijk zorgden ze in de lokale krant BN De Stem en huis-aan-huis-blad De Bode voor advertenties.

  Joyce: “Dankzij de advertenties werden zowel Ronald als ik in de supermarkt aangesproken door twee mensen die ook actief wilden worden als Buurtverbinder. Via LSA hebben ze trainingen gehad over de aanpak. Daarna konden ze aan de slag. Inmiddels hebben de Buurtverbinders in zes buurten de kaarten weer opgehaald.”

  Eerst aanbod, dan vraag

  Opvallend is dat mensen veel eerder invullen wat ze voor een ander kunnen doen, dan wat een ander voor hén kan betekenen. Maar dat komt ook doordat mensen niet precies weten wat ze van anderen kunnen vragen. Joyce: “Ik ben HR-manager en mensen mogen mij vragen om hen te helpen bij een sollicitatiebrief, maar dat weten ze pas nadat ik heb verteld wat ik doe. Dus het is logisch dat je eerst vooral aanbod krijgt en dan pas vraag.

  Het aanbod dat uit de ophaalkaarten naar voren komt is heel divers. Mensen willen boodschappen voor een ander doen, plaatjes van de Albert Heijn voor de buurtkinderen verzamelen, maar ook hulp en advies geven bij metaalbewerking, of vragen over bestemmingsplannen beantwoorden. Je kunt het zo gek niet bedenken. Joyce: “Veel mensen geven ook aan dat ze samen dingen willen doen, zoals samen wandelen of carpoolen. Een ouder stel was erg geïnteresseerd in natuurgeneeskunde en wilde daar graag ervaringen over uitwisselen. In dit soort gevallen is er sprake van vraag en aanbod tegelijk.”

  Mooie opbrengst

  De ophaalkaarten die zijn uitgedeeld zijn niet allemaal ingevuld. Sommige mensen willen toch eerst de kat uit de boom kijken. Joyce: “Straks krijgt iedereen die de kaart heeft ontvangen een teruggeefbrief van ons waarin wij op een rij zetten wat we aan informatie hebben opgehaald in de buurt. Vervolgens kunnen bewoners contact opnemen met de Buurtverbinders en die gaan mensen aan elkaar verbinden.” Joyce en Ronald zijn nu al erg blij met de opbrengst. “Er zijn al veel mooie ontmoetingen geweest en de kring wordt alleen maar groter.”

  Terug naar Startpagina Toolkit | pagina Verbinden van buren

   

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >