Inschrijving betrokken buurten tegen eenzaamheid geopend

 • Bewonersinitiatieven kunnen zich vanaf nu aanmelden om mee te doen met het programma Betrokken buurten tegen eenzaamheid. Wil jij aan de slag met eenzaamheid in je buurt of dorp en kan je wat meedenkkracht gebruiken? Lees dan verder en meld je aan!

  De eerste groep van 20 bewonersinitiatieven is in maart van start gegaan. Ze zijn inmiddels gekoppeld aan een meedenker. Een meedenker denkt met je mee met het maken van concrete plannen voor jouw wijk of dorp. In de tweede ronde, die in mei van start gaat, plek voor nog eens 20 bewonersgroepen die graag aan de slag willen.

  Hulp op maat

  Met de meedenker aan wie we je gaan koppelen ga je een plan van aanpak maken. Waarmee willen jullie aan de slag? De meedenker is een adviseur thuis is in de wereld van bewonersinitiatieven en door LSA getraind op het gebied van eenzaamheid & betrokken buurten. Het blijft niet bij het maken van plannen; onderdeel van dit traject is ook dat je het gaat uitvoeren en evalueren. Op die manier wordt het plan meteen getest in de praktijk, en leer je hoe en of het werkt. Zie het als een snelkookpan, en een mooie motivatie om echt aan de slag te gaan, waarin je bijvoorbeeld met (een van de) volgende vragen aan de slag gaat.

  • Wat kan de buurt of het dorp bijdragen aan het verminderen of voorkomen van eenzaamheid?
  • Hoe organiseer je ontmoetingen zodat echt blijvend contact ontstaat?
  • Hoe organiseer je een welkome buurt?
  • Hoe bouw je een sterk sociaal netwerk in de buurt?
  • Hoe kan je juist in deze tijden werken aan verbinding en ontmoeting?
  • Hoe maak je eenzaamheid bespreekbaar of doorbreek je het taboe? 

  Wanneer past dit traject bij je initiatief?

  Jullie initiatief is nog helemaal nieuw in dit thema en jullie willen stappen gaan zetten. Je hebt bijvoorbeeld de toolkit van LSA bewoners gezien, maar kan een goede steun in de rug gebruiken om stappen te zetten in de praktijk.

  Maar het kan ook zijn dat je al even bezig met eenzaamheid en een betrokken buurt, maar je afvraagt hoe kan het beter? Je organiseert bijvoorbeeld al gezamenlijke maaltijden of koffieochtend, maar ziet dat er meer nodig is om eenzaamheid echt te verminderen. Daar wil je mee aan de slag. We denken dat dit bij veel bewonersinitiatieven past. Denk dus niet te gauw dat je hier nog niet klaar voor bent.

  De meedenker

  Onze meedenker is thuis in de wereld van bewonersinitiatief en thuis in de toolkit Betrokken Buurten tegen eenzaamheid. Daardoor weet hij/zij wat er op buurtniveau mogelijk is in de aanpak tegen eenzaamheid. Maar zo iemand brengt natuurlijk behalve die kennis, ook de belangrijke blik van buiten. Dat gaat je helpen in het maken van keuzes die passen bij je bewonersinitiatief. Wat kunnen en willen wij? Wat past bij ons en onze buurt? We kijken er initiatief welke meedenker het beste aansluit bij de vragen en regio.

  Het vijf-stappen-plan

  In 5 stappen helpen we je tijdens dit traject op weg.

  1. De gezamenlijke aftrap vindt eind mei plaats. Alle initiatieven en meedenkers komen dan online samen. Je krijgt alvast wat kennis mee en leert ook andere initiatieven kennen die aan de slag zijn of gaan met eenzaamheid.
  2. Een 1-op-1 start met de meedenker: wat zijn jullie vragen, wat willen jullie leren en in wat voor een wijk zijn jullie actief? Dat is een uitgebreid gesprek met initiatiefnemers, bestuursleden, vrijwilliger en andere betrokkenen.
  3. Je spreekt met elkaar af welke stappen jullie gaan ondernemen en gaat aan de slag in je buurt of dorp.
  4. Gedurende de uitvoering heb je contact over hoe het lukt met de voorgenomen stappen.
  5. Terugblikken: wat heeft het jullie opgeleverd? Lukt het beter om aan de slag te gaan in de wijk met dit onderwerp, wat krijg je terug van bewoners, en welke resultaten heeft het opgeleverd?

  Aanmelden? 

  Bewonersinitiatieven kunnen zich aanmelden voor deelname via dit formulier . Net als veel andere programma’s van LSA vragen we hiervoor geen eigen bijdrage. We vragen je wel om alle 5 stapen te doorlopen én je opgedane kennis te delen in een afsluitende bijeenkomst aan het eind van het jaar. Er kunen maximal 40 bewonersinitiatieven deelnemen. Houd er rekening mee dat de afspraken mogelijk digitaal zijn. Offline heeft onze voorkeur, maar dat kan alleen als de coronamaatregelen dit toelaten. We hebben dit jaar al vaker mensen via de telefoon wegwijs gemaakt met Zoom. Als dat dus voor jou een drempel is, dan komen we daar wel uit.

  Dit traject wordt mogelijk gemaakt door ZonMw, het landelijke programma Eén tegen Eenzaamheid, VSB Fonds, RCOAK en het Oranje Fonds. 

  Geen velden gevonden.
 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >