Dorpshuis Fort Vreeswijk: “Eenzaamheid is moeilijk te traceren.”

 • In de oudste wijk van Nieuwegein, Vreeswijk, ligt het percentage van mensen dat aangeeft eenzaam te zijn hoger dan gemiddeld. De wijk kent veel ouderen, alleenstaanden, weduwen en weduwnaars. In Dorpshuis Fort Vreeswijk kunnen zij, en andere Vreeswijkers, terecht voor allerlei activiteiten en bijeenkomsten. Vrijwilligers werken er samen met (zorg-)professionals en de deur staat altijd open.

  Er is sprake van redelijk veel eenzaamheid in het vergrijzende Vreeswijk. Eenzame ouderen en alleenstaanden trekken zich terug en leggen weinig contact met andere bewoners. Dat zijn groepen die het moeilijk vinden om op nieuwe dingen af te stappen. “De huisarts constateert het en buurtzorg ziet het bij de mensen thuis, dan spelen ze het vaak door aan ons,” zo zegt Carin van Meegen, bestuurslid van Fort Vreeswijk.

  In het pand van Fort Vreeswijk bevindt zich, naast de bewonersgroep onder meer buurtzorg, een huisarts en de (vrijwillige) algemene hulpdienst Nieuwegein, dat is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor het welzijn van bewoners die zonder hulp in een kwetsbare positie komen of blijven. “We ondersteunen elkaar.”

  Onderkend probleem

  In het Dorpshuis worden allerlei activiteiten georganiseerd, veelal door buurtbewoners zelf, om eenzaamheid te bestrijden. “We grijpen elke gelegenheid aan om mensen bij ons aan de deur te laten komen.” Volgens het bestuurslid van Fort Vreeswijk is eenzaamheid echter een onderkend probleem, mensen schamen zich ervoor. “Het is moeilijk te traceren.”

  “We grijpen elke gelegenheid aan om mensen bij ons langs te laten komen”

   Breed aanbod

  In het Dorphuis Fort Vreeswijk kunnen (oudere) bewoners onder meer meedoen aan een rollatorkeuring, wandelroutes voor mensen die niet goed te been zijn, sportevenementen en buurtlunches. “We hebben een breed aanbod, zodat we zoveel mogelijk verschillende mensen trekken.” De organisatie en vrijwilligers van ‘t Fort kijken daarbij voortdurend of het aantal activiteiten compleet is en wat er kan worden toegevoegd.

  De deelnemers zijn overwegend positief over het Dorpshuis en haar activiteiten. “Mensen voelen zich welkom bij ons en vinden dat ze hier gehoord en gezien worden. Ze komen er samen.” Of de vele activiteiten die in Fort Vreeswijk plaatsvinden echt bijdragen aan het verminderen van eenzaamheid is volgens Carin moeilijk te meten. “We bereiken steeds meer mensen en we zien ook meer deelnemers, dus mijn gevoel zegt van wel.”

  Zichtbaarheid

  Op het gebied van eenzaamheidsbestrijding vragen vrijwilligers en de organisatie van Fort Vreeswijk zich nog vaak af hoe ze de eenzaamheid van mensen zichtbaar krijgen. Een erg lastig vraagstuk. “Dan moet je echt één-op-één gaan kijken en dan loop je tegen de privacyregels aan,” zo licht Carin toe. In de toekomst hoopt Fort Vreeswijk door betere samenwerking met bijvoorbeeld kerkgemeenschappen en Werkgroep Comfort, en een soort huiskamer voor de buurt, een nog sterkere vuist te kunnen maken tegen de groeiende eenzaamheid in het oude Vreeswijk.

 • Meer van onze leden

  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >
  Stichting Droom

  Stichting Droom

  • Vlissingen

  In de minst kansrijke wijk van Vlissingen helpt Stichting Droom mensen met de meest uiteenlopende hulpvragen, van ...

  Lees meer >
  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >