Diamond painting en air hockey in de buurthuiskamer

 • In een oud verzorgingshuis in Deventer vind je Bij de Halte, een buurthuiskamer voor de wijk in combinatie die tegelijkertijd een thuis is voor jongeren die met wat begeleiding een volgende stap zetten. Het is er een gezellig drukte. Een groepje jongeren staat te koken, een paar buurtbewoners drinken koffie en ondertussen wordt de gezamenlijke buurt-hardlooptraining voorbereid. Ik spreek met de bevlogen initiatiefneemster Ilona Ordelman over ambities en bijzondere setting van dit initiatief.

   

  Wat is Bij de Halte?

  “Wat zijn we niet? We passen niet in een hokje van zorg- of bewonersinitiatief, we zijn alles door elkaar. Anderhalf jaar geleden startten we met het doel om een plek in de wijk te zijn waar iedereen welkom is. Jongeren met een zorgvraag, vrijwilligers, buren, zorgprofessionals, begeleiders. Het maakt niet uit wat je komt doen, dat je er bent is wat telt. We zijn een buurthuiskamer, een gezellige ontmoetingsplek maar ook een werkplaats met een burenklusdienst.

  Bij ons kunnen jongeren onder begeleiding stappen zetten om hun leven op te pakken. De begeleiding bestaat uit het ondersteunen bij hulpvragen op verschillende leefgebieden. Dit kan een hulpvraag zijn op psychisch vlak maar ook heel praktisch. Mensen vinden het soms een bijzondere combinatie, zowel zorg als wonen voor jongeren in combinatie met een ontmoetingsplek voor de buurt, maar voor ons is het volkomen logisch dat deze dingen hier samen komen. En het werkt!  Bijvoorbeeld als het gaat om gezond eten. Iedereen ziet onze jonge koks op dinsdag en donderdag zich enorm hun best doen. Sommigen jongeren en buurtgenoten sluiten aan om graag te leren koken of omdat het leuk is. En samen genieten we van een lekkere lunch.”

  Waar zijn jullie in de dagelijkse praktijk mee bezig?

  “Mensen komen hier graag. Ze steken elkaar aan door hun enthousiasme. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd van diamond painting tot een airhockey-competitie. Ook het rouwcafé van Humanitas heeft een plek bij ons. We zitten in een pand waar op dit moment veel studenten wonen en daar is soms veel overlast door afval. Met de buurthuiskamer proberen we er op in te spelen door bijvoorbeeld buurtbrom aan te bieden om afval weg te brengen.”

  Waar staat de Halte over een paar jaar?

  “Ik startte met het idee een plek te creëren waar iedereen welkom is. Er is een groot domino-effect. Bij de Halte blijft groeien en er zijn al vele vrijwilligers actief die het ook als hún plek beschouwen. Dat is fantastisch! Ik hoop dat dit over een paar jaar een ontmoetingsplek is die door veel bewoners wordt gevonden. Het lijkt me heel mooi als mensen elkaar in de buurt ook meer gaan ondersteunen. Het ouderwetse noaberschap klinkt als een modetrend maar het is zo enorm belangrijk. Het kopje suiker lenen moet weer vanzelfsprekend zijn in plaats van het oordeel die kan toch ook zelf naar de winkel het zit om de hoek. Zo moeten we ook meer gebruik maken van elkaars krachten, de verenigingen en alle vrijwilligers.”

  Wat willen jullie leren door deelname aan het project Betrokken Buurten?

   

   

  “We willen graag nog meer een plek van de wijk worden. Het zou mooi zijn als alle buurtbewoners, zowel eenzame als niet-eenzame mensen bij ons terecht kunnen. Ons aandeel daarin? We kunnen nog meer grip krijgen op welke netwerken uit de buurt wij kunnen aanspreken om zo mensen op het spoor te komen die eenzaam zijn. En dan de volgende stap: hoe gaan we met ze in gesprek? Wat hebben ze nodig om zich minder eenzaam te voelen? Tot slot zijn we ook erg geïnteresseerd in preventie tegen eenzaamheid. Wat kan de buurthuiskamer daarin betekenen?”

  BETROKKEN BUURTEN

  Bij de Halte is deelnemer van het project Betrokken Buurten. Bewonersinitiatieven spelen een grote rol in het bestrijden van eenzaamheid. Juist zij staan dicht bij bewoners en weten wat er speelt. Het project Betrokken Buurten geeft 6 initiatieven kracht en kennis om eenzaamheid in de buurt te verminderen. Om gericht aan de buurt te bouwen, bijvoorbeeld door buurtwandelingen, nieuwe clubs, creatieve maakplekken, mooie ontmoetingen en bovenal aandacht voor elkaar. Op weg naar betrokken buurten. Meer over het programma Betrokken Buurten.

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >