Buurten tegen eenzaamheid: “Zet de tv uit en ga bij je buren op de koffie”

 • Zuid Doet Samen is een buurtcoöperatie in Apeldoorn-Zuid die mensen helpt bij het bevorderen van contact in de wijk en het optimaal houden van de zorg. Mechelien Burghout, iniatiefneemster en voormalig gemeenteraadslid, is naast de vrouw achter Zuid Doet Samen een zeer actieve bewoonster en verknocht aan ‘haar’ Apeldoorn-Zuid. Met Zuid Doet Samen gaan ze de strijd aan tegen eenzaamheid en zetten in op duurzame verandering. 

  “Wij komen niet alleen eenzaamheid tegen bij ouderen. We zien het hier net zo goed bij een grote groep alleenstaande mensen die ontslagen zijn en daardoor nergens meer bij horen.” Zuid Doet Samen ziet dat deze mensen vaak opeens een doel missen in hun leven en dat ze in een neerwaartse spiraal belanden. Mechelien Burghout:  “Wat ik jammer vind is dat nadat mensen ontslagen worden er niemand meer is die naar ze omkijkt; er zou aandacht voor moeten zijn  Veel mensen snappen niet wat het betekent om eenzaam te zijn, bewustwording is erg belangrijk.”

  ‘Zullen we samen iets gezelligs doen?’

  Van toeschouwer tot deelnemer

  De Apeldoornse buurtcoöperatie gaat voor duurzame verandering die moet komen van de mensen zelf. Hun motto is: als je thuis blijft zitten verandert er niets. “De wil van mensen om mee te doen is belangrijk. Ga bij elkaar op de koffie.” Mechelien geeft het sprekende voorbeeld van een vrouw die veertien dagen in het ziekenhuis lag en in die periode regelmatig werd bezocht door buurtbewoners. “Ze vertelde dat de daardoor van toeschouwer deelnemer is geworden. Ze voelde zich betrokken bij de buurt.”

  Zuid Doet Samen brengt buurtbewoners met elkaar in contact. “Want als je contact hebt kom je bij mensen binnen.” Zo verspreiden ze kaartjes met de vraag: ‘Zullen we samen iets gezelligs doen?’ Een positieve boodschap staat centraal. “Mensen moeten uit de slachtofferrol, want als je niet iets structureel veranderd blijf je eenzaam.”

   “Mensen moeten uit de slachtofferrol, want als je niet iets structureel veranderd blijf je eenzaam”

  Actieve buurtbewoners

  Een belangrijk uitgangspunt van het Apeldoornse initiatief is de natuurlijke omgang tussen mensen. Van boodschappen doen met je buurtgenoten tot een fietstochtje maken. “Mensen worden hier geen vrijwilligers, maar actieve buurtbewoners. Zo is er meer gelijkwaardigheid in de relatie, je vraagt niet alleen iets van iemand. Zet het journaal uit en ga eens bij de buren op de koffie.”

  Dit zie je ook terug in de activiteiten die Zuid Doet Samen organiseert. In ontmoetingsplekken als het buurthuis en Ons Honk komen mensen dagelijks samen om plezier te maken: samen eten, zingen en (zit)dansen. “Het gaat erom dat je kansen creëert zodat iedereen erbij hoort.” Iedereen mag langskomen en toegankelijkheid staat voorop, op die manier gaat men in Apeldoorn-Zuid de groeiende eenzaamheid tegen

   Een olievlek

  “De mensen die eenmaal met ons in aanraking kwamen zijn stuk voor stuk enthousiast.” De hoop is dat mensen hun weg steeds beter weten te vinden richting de buurtcoöperatie, dat lukt nog niet bij iedereen. “Het verbetert en we hopen dat het zich als een soort olievlek verspreidt.” Ook de wijkagenten en de buurtverpleging weten Zuid Doet Samen inmiddels steeds beter te vinden.“Hopelijk wordt het normaal dat er iets in de wijk kan ontstaan.”

   

   

 • Meer van onze leden

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >
  Brede School Delfzijl-Noord

  Brede School Delfzijl-Noord

  • Delfzijl

  De gemeente sloot zeven buurthuizen in deze krimpregio, om ze samen te voegen en onder te brengen in één immense ...

  Lees meer >