Buurten tegen eenzaamheid “Wij gaan zelf maar de wijk in”

 • Vereniging de Bloesem wil de leefbaarheid in Wormerveer-Noord vergroten door buurtactiviteiten aan te bieden. In deze wijk, deel van de gemeente Zaanstad, is er sprake van veel eenzaamheid. Zowel onder ouderen als jongeren. Vereniging de Bloesem probeert hier verandering in te brengen. Onder het credo: samen met en voor elkaar. ”Het is hier altijd een warm welkom.”, vertelt De Bloesem-secretaris Cobie Westra de Ruijter.

  “Het lastige voor ons is om er precies achter te komen waar de eenzaamheid zit binnen onze wijk,” zo legt Cobie uit. Er wonen relatief veel mensen met een laag inkomen in Wormerveer-Noord en er is veel financiële problematiek. Zowel onder jongeren als ouderen. Deze mensen raken vaak geïsoleerd. “We komen niet achter de deuren van deze mensen. Het wijkteam deelt de gegevens niet met ons, dit in verband met de privacywetgeving. Daarnaast worden we nog niet beschouwt als volwaardig partner; dus gaan we zelf maar de wijk in.”

  Van klaverjassen tot koken

  De mensen die eenzaam zijn en vaak te maken hebben met financiële problematiek, kunnen weinig doen omdat ze het niet breed hebben. Vaak gaat dit ook nog gepaard met serieuze gezondheidsklachten. Voor deze doelgroep organiseert De Bloesem veel verschillende activiteiten. Van klaverjassen tot samen koken; de bewoners van de wijk organiseren meestal zelf de activiteiten.

  Het wijkteam deelt de gegevens niet met ons, dit in verband met de privacywetgeving. Daarnaast worden we nog niet beschouwt als volwaardig partner

  Een warm welkom

  Toch vinden ze eenzaamheid een lastig thema: “We zijn er veel mee bezig,” zo licht de secretaris toe. “Er zijn veel verschillende vormen van eenzaamheid, maar hoe herken je deze? Hoe zie je bijvoorbeeld dat je buurvrouw eenzaam is?” Voorlichting en het verstrekken van informatie aan medebewoners kunnen hierbij helpen. Hun uitgebreide activiteitenprogramma, georganiseerd door de inwoners zelf, is de basis van alles wat ze doen. “Het is hier altijd een warm welkom.”

  “Hoe zie je bijvoorbeeld dat je buurvrouw eenzaam is?”

   Geen formule

  De opkomst bij veel activiteiten is prima, maar het daadwerkelijke aantal aanwezige eenzame Wormerveerders valt nog wat tegen: “Het loopt wel, maar volgens mij komen niet de echt eenzame mensen naar onze activiteiten.” Dit blijft volgens Cobie Westra de Ruijter dan ook lastig te meten. “Ik wou dat we daar een formule voor hadden, maar helaas. Dat maakt het wel lastig. Hoe kun je het hele thema eenzaamheid nou goed neerzetten als organisatie?”

  Om meer eenzame buurtbewoners te kunnen helpen is De Bloesem van plan om de komende tijd meer de wijk in te gaan.  Momenteel werkt de vereniging daarnaast wel samen met sociale wijkteams en enkele stichtingen. Vereniging de Bloesem wil graag een gelijkwaardige partner worden zodat ze gericht op zaken als eenzaamheid kunnen afgaan. Hoe dan ook, een warm welkom bieden aan allerlei Wormerveerders blijft het uitgangspunt!

 • Meer van onze leden

  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >
  Stichting Droom

  Stichting Droom

  • Vlissingen

  In de minst kansrijke wijk van Vlissingen helpt Stichting Droom mensen met de meest uiteenlopende hulpvragen, van ...

  Lees meer >
  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >