Van koffie drinken naar koffie schenken

 • We stellen graag de deelnemers van het project Betrokken Buurten voor. Actieve bewoners laten in deze reeks zien hoe ze eenzaamheid in de wijk verminderen. Deze keer Vereniging De Bloesem uit Wormerveer.

  In de buurtkamer van Verenging De Bloesem is het een drukte van belang. Er is een breiclub in de weer, er wordt gebiljart, de Zonnebloem heeft een bijeenkomst en bewoners shoppen in het winkeltje. Zomaar een middag bij de ontmoetingsplek in Wormerveer-Noord. Cobi Westra secretaris van de vereniging vertelt met trots over de bedrijvigheid bij De Bloesem. “We zijn 365 dagen in het jaar open, we organiseren 39 activiteiten en met elkaar doen we jaarlijks 16.000 uur vrijwilligerswerk.”

  Hoe is Vereniging De Bloesem ontstaan?

  “De vereniging bestaat nu drie jaar. In de buurt stond een verzorgingshuis op de nominatie stond voor sloop. Nadat het zorgcentrum de deuren op slot deed en een woningcoöperatie eigenaar van het pand werd, konden wij de buurtkamer huren. Wij wilden het gebouw graag gebruiken als woonplek en ontmoetingspunt in de wijk. En dat is gelukt! Het is een wooncomplex geworden voor oudere én jongere mensen. We hebben nu een prachtige buurtkamer voor de hele wijk waar veel activiteit is.”

  Bewoners met een goed idee zijn altijd welkom

   

  Wat kunnen bewoners in de buurtkamer doen?

  “Van maaltijden, tot kaarten of stoelyoga: het kan allemaal bij De Bloesem. We organiseren ook een dagopvang voor ouderen die eerst nog gebruik konden maken van een sociale indicatie vanuit de AWBZ. Nu runnen we een dagopvang zonder indicatie met vrijwilligers die heel betrokken zijn. Daarmee ontlasten we ook mantelzorgers. Ik vind het zo mooi dat we dat samen kunnen oppakken. De activiteiten bedenken we niet zelf; dat doen de bewoners. Als één van hen vraagt: ‘Kunnen we ook jeu de boules spelen hier?’ dan zeg ik: ‘Wilt u dat organiseren? Kent u al buurtbewoners die mee willen doen? En welke ondersteuning heeft u nodig?’.”

  “Eén van de nieuwe bezoekers schenkt inmiddels de koffie in voor andere bezoekers. Ze heeft zich ontpopt tot een oplettende en zorgzame buurvrouw die andere dames uit de buurt een zetje geeft om contacten te leggen. Dat is toch prachtig?”

  Hoe verminderen jullie eenzaamheid in de buurt?

  “Onbewust al zijn we daar al mee bezig. We hebben als vrijwilligers een verbindende rol omdat we mensen met elkaar in contact brengen. De buurtkamer trekt mensen aan die het fijn vinden om onder de mensen zijn. Vrouwen die weduwe zijn geworden komen er graag. Ze zijn alleen en zoeken een andere invulling voor hun leven. In de buurtkamer drinken ze een kop koffie, maar eigenlijk draait het om het leren kennen van andere mensen. Eén van de nieuwe bezoekers schenkt inmiddels de koffie in voor andere bezoekers. Ze heeft zich ontpopt tot een oplettende en zorgzame buurvrouw die andere dames uit de buurt een zetje geeft om contacten te leggen. Dat is toch prachtig?”

  Bewoners zijn welkom bij Vereniging De Bloesem uit Wormerveer

   

  Wat willen jullie tijdens het project Betrokken Buurten leren?

  “Van de mensen die we regelmatig spreken horen we soms wel terug dat ze eenzaam zijn. Maar van een veel grotere groep vermoeden we dat ze eenzaam zijn. Voor ons is de grote vraag hoe je daarover met hen in gesprek gaat. En hoe voer je zo’n gesprek nou op een goede manier? Daarnaast doen we onbewust al veel in het creëren van een hechte gemeenschap, maar wat kunnen we nog verbeteren in onze aanpak? We willen ook graag leren hoe we kunnen meten of onze aanpak werkt.”

  BETROKKEN BUURTEN

  Bewonersinitiatieven spelen een grote rol in het bestrijden van eenzaamheid. Juist zij staan dicht bij bewoners en weten wat er speelt. Het project Betrokken Buurten geeft 6 initiatieven kracht en kennis om eenzaamheid in de buurt te verminderen. Om gericht aan de buurt te bouwen, bijvoorbeeld door buurtwandelingen, nieuwe clubs, creatieve maakplekken, mooie ontmoetingen en bovenal aandacht voor elkaar. Op weg naar betrokken buurten. Meer over het programma Betrokken Buurten.

  In Gasselternijveen organiseert dorpscoöperatie De Brug burenhulp op een vernieuwende manier. Vrijwilliger Dorine: “Omdat wij allemaal dorpsgenoten van elkaar zijn, weten we precies wie er bij ons aan de bel trekt. We kunnen iemand koppelen aan iemand die we zelf ook kennen. Zo helpen we elkaar als buren. Dat contact is veel persoonlijker en makkelijker. En mensen wíllen ook graag iets betekenen voor mensen uit hun omgeving Ik had laatst één van onze vrijwilligers aan de lijn. Weet je wat ze zei? ‘Wat fijn dat je belt! Nu kan ik eindelijk wat doen voor een ander.’” Lees verder.
 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >