Betrokken Buurten

 • Buurtinitiatieven spelen een grote rol in het verminderen van eenzaamheid. Zij maken wijken gezelliger en brengen bewoners samen. Met gerichte kennis en ondersteuning kunnen bewonersinitiatieven hier nog beter in worden. Met het project ‘Betrokken Buurten’ biedt het LSA zes buurtinitiatieven de kans om eenzaamheid aan te pakken en sociale netwerken in de buurt te versterken. 

  Bewonersinitiatieven voor betrokken buurten

  Hoe richt je je op eenzame mensen, als mensen niet eenzaam genoemd willen worden? Het is een van de vele moeilijke vragen die initiatieven in de buurt hebben als ze zich bezighouden met eenzaamheid. Het LSA gaat buurtinitiatieven ondersteunen bij dit soort vragen. Bewonersinitiatieven spelen een grote rol in het verminderen van eenzaamheid. Juist zij staan dicht bij bewoners en weten wat er speelt. Het project Betrokken Buurten geeft 6 initiatieven kracht en kennis om eenzaamheid in de buurt te verminderen. Op weg naar betrokken buurten.

  Coaching en kennis verzamelen

  Deelnemende initiatieven krijgen twee jaar lang een persoonlijke coach die ondersteunt bij het opbouwen van verbindingen in de buurt. Die hen advies geeft bij lastige vraagstukken. De initiatieven krijgen de kans om hun krachten volop te benutten en eenzaamheid aan te pakken. We leren van alle initiatieven, halen kennis op en we geven deze praktijkkennis door aan iedereen die zich bezighoudt met eenzaamheidsvermindering in de buurt.  Dit resulteert in een toolkit voor bewonersinitiatieven die eenzaamheid willen verminderen in hun wijk. Het project loopt tot oktober 2020. Lees hier meer informatie over het project Betrokken Buurten in een samenvatting van het projectplan.


  Initiatieven die meedoen

  Deze bewonersinitiatieven nemen deel aan het project.

  • Dorpscoöperatie de Brug in Gasselternijveen
  • Bewonerscommissie Middellaan in Breda
  • Vereniging de Bloesem in Wormerveer
  • Bij de Halte in Deventer
  • Veur en deur in Nijeholtpade
  • Samenstichting in Hoeven

  Vind hier meer informatie over de deelnemende initiatieven.

  Meer weten?

  Op 30 november 2018 organiseerden we de startbijeenkomst Betrokken Buurten tegen Eenzaamheid. Lees hier het verslag.
  Heb je vragen of wil je meer weten over Betrokken Buurten? Neem contact op met Marieke Koot via marieke@lsabewoners.nl 

  Betrokken Buurten is een project van het LSA in samenwerking met dr Eric Schoenmakers van de Fontys Hogeschool. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door VSB Fonds, Oranje Fonds, het RCOAK en het ministerie van VWS.

  Blijf op de hoogte

  Schrijf je in op onze nieuwsbrief.