Beter een goede buur dan een verre vriend

 • We stellen graag de deelnemers van het project Betrokken Buurten voor. Actieve bewoners laten in deze reeks zien hoe ze eenzaamheid in de wijk verminderen.

  Bewonerscommissie Middellaan in de wijk Schorsmolen in Breda is een betrokken club bewoners van een galerijflat met 300 woningen. Het complex is opgebouwd in de vorm van een hoefijzer. Dat creëert een perfect beschutte plek om gezamenlijke activiteiten te organiseren. En dat doen ze dan ook regelmatig: van etentjes op straat tot een gezellige rommelmarkt of bijeenkomsten speciaal voor nieuwe bewoners. Ik vroeg aan voorzitter Liesbeth Roks hoe ze er in Breda zorgen dat het nóg fijner wordt in de buurt.

   

  Wat doen jullie precies als bewonerscommissie? 

  “We houden ons bezig met wonen, overlast en veiligheid. Het gezamenlijke parkeerterrein was altijd een plek waar veel drugsoverlast was. We kregen voor elkaar dat de gemeente de parkeerplaats

  ’s nachts afsloot voor niet-bewoners. Echt een mooi wapenfeit. De leefomgeving is nu veel prettiger. We zijn er trouwens niet alleen voor de praktische zaken. We willen ook oog voor elkaar hebben en naar elkaar omkijken.”

   

  Waarom is dat voor jullie een belangrijk thema? 

  “Door de lage huurprijs, toewijzingsbeleid en de ligging, wonen in onze flats veel kwetsbare bewoners en jongeren. Contact met je buren is niet vanzelfsprekend. Veel bewoners van dit complex weten niet wie hun buren zijn. We stimuleren het onderlinge contact door activiteiten te organiseren. Als je elkaar kent kan je ook meer van elkaar hebben, en is niet alles meteen een probleem. Daardoor woon je prettiger. De parkeerplaats is een natuurlijke ontmoetingsplek, maar sinds kort hebben ook we een buurtkamer. We hopen dat die kamer een plek wordt waar mensen heen gaan om elkaar te ontmoeten, los van de activiteiten die er zijn.”

  Als je elkaar kent kan je ook meer van elkaar hebben, en is niet alles meteen een probleem.

  Jullie hebben een sociaal beheerder. Wat doet hij?

  “De sociaal beheerder van de woningbouwcorporatie Alwel is goud waard. Peter snapt dat er minder problemen ontstaan als mensen het goed met elkaar kunnen vinden. De beheerder heeft ontzettend veel geduld – een fijne eigenschap hier. Hij zit vol verhalen over de straat en de wijk. Hij weet mensen aan elkaar te koppelen en mensen op waarde te schatten. Zo vroeg Peter aan een paar bewoners of ze de handen uit de mouwen wilden steken voor een buurman. Die was erg slecht te been, terwijl zijn tuin wel een opknapbeurt kon gebruiken. Nu ziet de tuin er weer mooi bij. Dat is niet de enige winst. Één van de bewoners had ruzie met hem, en die werd dankzij dit contact bijgelegd. Het onderling contact is er weer en ze hebben ook wat voor elkaar kunnen betekenen.”

   

  Wat willen jullie leren in het project Betrokken Buurten? 

  “Mensen die eenzaam zijn zullen het niet zomaar tegen je zeggen. En toch weet je het. Wat kunnen we voor deze mensen betekenen? Daarnaast zien we dat een groot aantal bewoners weinig contact heeft met de buren, terwijl ze het graag zouden willen. Hoe kunnen we dat contact versterken? We leren graag hoe we goed in beeld krijgen waar bewoners behoefte aan hebben. Wat werkt verbindend bij de bewoners?”

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >