Buurten tegen eenzaamheid: “Als ze de tuin komen doen, vergeten bewoners hun eenzaamheid”

 • In de Hengelose wijk de Nijverheid, een echte industriële arbeidersbuurt, wonen veel senioren. De vergrijzing neemt toe en veel ouderen voelen zich er vaker alleen. Stichting bewonersbedrijf Noaberwijk Nijverheid streeft ernaar om deze wijk schoner, mooier en leefbaarder te maken. Binnen de stichting ontwikkelen en organiseren bewoners uit de wijk activiteiten en voorzieningen. Monique Sanderink is buurtbewoner en coördinator bij de Twentse stichting: “We willen goed voor de bewoners zorgen.” 

  “Het is typisch Twents om te zeggen: ik ken het niet dus doe ik daar niet aan mee,” vertelt Monique. Toch hebben heel veel eenzame mensen behoefte aan gezelschap, ook in Hengelo. De stichting is er om de leefbaarheid van de bewoners te verbeteren, met activiteiten door de Nijverheid-inwoners zelf, daar behoort het tegengaan van eenzaamheid zeker toe.

  Meer dan tuinonderhoud


  Een van de belangrijke diensten die Noaberwijk Nijverheid aanbiedt is het tuinonderhoud. Voor een vaste uurprijs komen vrijwilligers de tuin verzorgen zodat die er weer netjes uitziet. “Het ‘er zijn’ is minstens zo belangrijk als het onderhoud”, zo legt Monique Sanderink uit. De vrijwilliger en de desbetreffende tuineigenaar drinken vaak eerst een kopje koffie samen en kletsen gezellig bij. “Ze bouwen echt een band op. Er wordt uitgekeken naar het moment dat de vrijwilliger weer langskomt voor het tuinonderhoud, dat kan een eenzame bewoner echt even de gedachten verzetten.”

  Naast het tuinonderhoud organiseert de stichting op zondagmorgen een wandelclub, is er een speciale vervoersdienst voor ouderen en worden er workshops zoals bloemschikken aangeboden. De koffiemorgen, iedere woensdagmorgen in buurtcentrum De Bouwmeester, is daarnaast een geliefd onderdeel. “De mensen kijk er echt naar uit en het draagt daadwerkelijk bij aan het welbehagen van de bewoners. Zelfs in de vakantieperiode vroegen ze of de koffiemorgen niet ‘gewoon’ door kon gaan; dat deden we dan ook!”

  “Naast het tuinonderhoud is er een vervoersdienst voor ouderen een wandelclub en workshops zoals bloemschikken”

  Topje van de ijsberg

  De wijkverpleegkundige, het wijkteam, de woningbouwvereniging, de wijkagent, coaches: allemaal werken ze samen met de stichting uit de Nijverheid. “De interactie is goed, want we weten elkaar te vinden en er wordt mond-tot-mondreclame gemaakt.”
  De stichting, die nu meer dan een jaar actief is, richt zich voorlopig met name op het tuinonderhoud en vervoer. “Dit begint steeds meer vorm te krijgen, maar het levert nog te weinig op; het is zeker geen vetpot.” Er is dus nog wel werk aan de winkel voor de Hengelose stichting. Want veel zorgverzekeraars én de gemeente moeten nog worden bereikt en overtuigt.

  Maak een praatje!

  We willen concretiseren dat er eenzaamheid is en dat wat we nu zien alleen nog maar het topje van de ijsberg is.” De ingeslagen weg van Noaberwijk Nijverheid voelt volgens de coördinator erg goed: “We willen een zo goed mogelijk stukje gezelschap leveren voor onze bewoners. Maak eens een praatje met elkaar, dat draagt bij en zorgt voor afleiding.”

   

  Natuurlijk is deze geweldige club ook lid van LSA. Lees meer over dit mooie BewonersBedrijf

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >