“Als ik aanbel vraag ik niet: ‘Hallo, bent u eenzaam?’”

 • Buurtwerkers Parisa, Monique en Karen zetten zich in voor de Groningse Korrewegwijk, waar ze zelf ook wonen. Door meer burencontact, activiteiten en het oprichten van een markt in de wijk versterken ze het netwerk. Ze gaan van deur tot deur en bellen aan bij buren in hun eigen straat om burencontact te verstevigen. Hoe pakken ze dat aan? “Als ik aanbel vraag ik niet: ‘Hallo bent u eenzaam?’”

  Bewoners aanbellen bij hun buren om te vragen wat er leeft – het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch zetten de buurtwerkers, verbonden aan de wijkcoöperatie Goeiebuurt, zich er in het project U in de Buurt honderd procent voor in – en met plezier. Monique vertelt met zichtbaar enthousiasme hoe ze het contact met buren legt, soms gewoon in de straat waar ze zelf ook woont. “We gooien eerst een flyer door de brievenbus, zodat mensen alvast weten dat we binnenkort langskomen,” vertelt Monique. “Het belangrijkste doel van zo’n deurgesprek is om mensen uit de buurt te leren kennen, bewoners met elkaar in contact te brengen en te onderzoeken wat mensen nodig hebben of graag willen bijdragen aan de wijk.”

  warme maaltijd in Edanz, Groningse Korrewegwijk

  Het tegengaan van eenzaamheid speelt daarin ook een rol, maar het is moeilijk erachter te komen of iemand dat zelf ervaart. Monique: “Als ik aanbel vraag ik niet: ‘Hallo, bent u eenzaam?’. Dat werkt niet. Er zijn hele andere vragen nodig om te weten te komen hoe het met iemand gaat. ‘Hoe vind je het om in de wijk te wonen?’, ‘Heb je contact met de buren?’, ‘Heb je goede ideeën voor de wijk of voor jezelf?’ Zo kom ik eerst meer te weten over hoe het voor iemand is om in de Korrewegwijk te wonen, en uiteindelijk óók hoe het met hem of haar gaat.”

  Dat het project U in de Buurt wordt uitgevoerd voor én door buurtbewoners is belangrijk. Parisa: “We bekijken altijd op welke manier een bewoner zelf kan bijdragen, hoe hij of zij iets kan betekenen voor de buurt.” Monique: “Uit één van de deurgesprekken met een buurvrouw haalde ik dat ze iets wilde organiseren voor mensen die gewoon even uit huis willen, al is het maar een uurtje. Dan komen we samen met haar in actie, maken we een flyer met ‘Happy afternoon coffee time’ en zoeken we naar een ruimte om dat te doen.”

  Kledingbeurs en groene middag

  U in de Buurt steunt ook regelmatig activiteiten waar grotere groepen op afkomen. “Mensen zoeken echt naar saamhorigheid,” aldus Parisa. “Daarom brengen we mensen samen rondom een kledingbeurs of een groene middag, waar bewoners stekjes kunnen ruilen en verkopen of een workshop kunnen geven. “Aan de organisatie van een buurtbarbecue dragen we ook ons steentje bij. Dat lijkt misschien een kleine stap,” vertelt Karen, “maar mensen voelen zich door zo’n avond veel meer verbonden met de wijk.”

  v.l.n.r. Monique, Parisa en Karen zoeken groente uit op de KorrewegmarktSinds ruim een jaar is er ook elke week een markt midden in de wijk. Met de steun Goeiebuurt kreeg het stadsdeel daarmee een extra plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Parisa: “Bewoners wilden graag een markt, maar ze wisten niet precies hoe ze dat moesten regelen. Eén van ons heeft contacten gelegd en het is zowaar gelukt! Er is nu elke woensdag Korremarkt, op het Floresplein, pal naast de Sionskerk. Het fijne is dat de markt open is tot zessen, zodat mensen ook na hun werk boodschappen kunnen halen. Naast een churroskraam (‘’dat was even wennen’’), visboer, groentewinkel en kaasboer staat er ook altijd een buurtkraam. Daar verkoopt elke week een buurtgenoot iets: honing, zelfgebakken brood, of iemand die zijn platenverzameling aan de man wil brengen.” Karen: “Het is ook een manier om iemands leven wat leuker te maken. Soms zeggen we: jij maakt hele mooie dingen, daar hebben we plek voor op de Korremarkt.”

  Korrewegwijk

  Parisa, Monique en Karen zetten zich in voor de Korrewegwijk, waar ze ook wonen. Ze bellen aan bij mensen in hun eigen straat – dat is hun werk – maar zijn tegelijkertijd buren. Karen: “Dat gaat tot nu toe heel goed. Ik vraag mezelf altijd: zou ik, als dit niet mijn werk was, ook zo met jou omgaan? In de buurt ben ik natuurlijk ook gewoon een mens. Veel buurtbewoners spreken me aan omdat ze me herkennen, dat klopt. Dat vind ik meestal ook heel leuk, maar soms duurt het wel een half uur voordat ik de straat uit ben. De ene keer heb ik daar tijd voor, de andere keer niet. Dan zeg ik: ‘Hartstikke mooi, maar nu even niet.’”

  buurtplek Edanz

  Een vaste werkplek in de buurt?

  Terwijl we van de markt teruglopen naar buurtcentrum EdanZ, komen we langs het Floreshuis. Een ontmoetingsplek in de buurt waar Parisa, Karen en Monique ook vaak te vinden zijn met het team van U in de Buurt. “Een hele fijne plek, midden in de buurt, die heel zichtbaar is,” vertelt Parisa. “Maar het is ook tijd voor een eigen plek,  vertelt Parisa.

  Nu opereert de coöperatie GoeieBuurt zonder vaste uitvalsbasis of een eigen kantoor. “Het grote voordeel is dat je bent waar het gebeurt: op straat,” vindt Karen. “We leggen contact bij de voordeur, tijdens de Hollandse pot in buurthuis Edanz, of als we een praatje maken met bewoners die koffie drinken in het Floreshuis, of de Korremarkt. Ja, je kunt wel zeggen dat we de hele wijk door gaan.” Parisa is het met Karen eens. “Daardoor zijn we heel zichtbaar en dat vind ik belangrijk. Het betekent ook dat we altijd aanspreekbaar zijn, omdat we meestal gewoon aan een tafel in een buurthuis zitten te werken. Even in stilte aan het werk gaan of een privégesprek voeren met een bewoner is er niet bij als je het gezicht bent voor de wijk.”

  Coöperatie met basis in de wijk

  Dat zou veranderen als GoeieBuurt een vaste uitvalsbasis krijgt. “Als we een vaste plek hebben kunnen bewoners ons makkelijker opzoeken nadat we een praatje bij de voordeur hebben gemaakt,” verwacht Monique. “Dan kunnen bewoners gewoon even binnenlopen. Ik kan me goed voorstellen dat we beter te vinden zijn.” Het praktisch voordeel is overduidelijk: spullen – flyers, podiumonderdelen, versiering voor events ligt niet meer verspreid over opslag in de hele buurt.

  De zoektocht naar een vaste plek, roept wel een andere vraag op bij de buurtmakers: hoe voorkom je dat je zelf een instituut wordt, en meer gaat lijken op een welzijnsorganisatie? Parisa: “Een belangrijk verschil is dat we een coöperatie zijn; we hebben leden, en daarmee een stevige basis in de wijk waar we ook wonen – we zijn in eerste plaats buren onder elkaar.”

  Auteur: Karlijn Ligtenberg

  Jongeren dansen met ouderen tijdens een evenement van Club Goud

  Kom je naar onze bijeenkomst “Ouderen thuis in de wijk”?

  Heb jij je al eens afgevraagd wat het betekent om ouder te worden en te zijn in je wijk? Hoe kunnen wij samen ervoor zorgen dat ouderen zich thuis (blijven) voelen in de wijk? Wat hebben we daarvoor nodig? Behalve van ouderenfondsen leren we tijdens deze bijeenkomst ook van het Nijmeegse initiatief Club Goud hoe je op bijzondere wijze contacten kan stimuleren tussen verschillende generaties. Lees meer & meld je gratis aan.

 • Meer van onze leden

  Delfshaven Coöperatie

  Delfshaven Coöperatie

  • Rotterdam

  De Delfshaven Coöperatie werkt als lijm tussen de voegen in verschillende rollen en in samenwerking met wijkpartners ...

  Lees meer >
  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  Dorpshuis Fort Vreeswijk

  • Nieuwegein

  In een prachtig oud fort voeren de wijkbewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk het dagelijks beheer over Dorpshuis ...

  Lees meer >
  In De Boomtak

  In De Boomtak

  • Tilburg

  In Tilburg wist Wijkcentrum In De Boomtak op bijzondere wijze geld in te zamelen: bewoners kochten voor minimaal ...

  Lees meer >