Zomertour: ga mee op bezoek bij lokale bewonersinitiatieven

 • Het kriebelt bij ons allemaal: we hebben enorm veel zin om weer actieve bewoners te ontmoeten op de manier die we gewend zijn. Met een bakkie erbij in het wijkhuis, tijdens een wandeling door de buurt, of in de buurtspeeltuin. Daarom gaan we deze zomer op bezoek bij onze leden. We pakken onze biezen en je vindt ons deze zomer in Zutphen, Utrecht, Noordwolde, Esbeek, Delft, Boekel en Egmond aan Zee. Wil je ook graag een middagje op pad om andere actieve bewoners te ontmoeten? Dan kun je je ook aanmelden!

  Ambacht Noordwolde, Friesland

  woensdag 14 juli, 10.30 – 12.30 uur (Aanmelding gesloten)

  Ambacht Noordwolde is een bewonersinitiatief om de oude ambacht rietvlechten en de arbeidsparticipatie in Noordwolde te bevorderen. Noordwolde staat van oudsher bekend om het rietvlechten. De Stichting leidt mensen om het oude ambacht weer te leren en nieuw leven in te blazen. Dit doen zij onder andere door oude rotan objecten op te knappen. Ze maken hierbij gebruik van de kennis van oude leermeesters. Inwoners uit Noordwolde die een uitkering ontvangen krijgen op deze manier de kans om een vak te leren en tegelijkertijd te wennen aan het arbeidsproces. Lees meer over hoe Ambacht Noordwolde cultureel erfgoed levend houdt. Deze ochtend is plek voor zes bezoekers, waaronder iemand van LSA. Meld je dus op tijd aan als je graag komt!

  Krachtstation (Kanaleneiland), Utrecht, Utrecht

  vrijdag 16 juli, 11.00-13.00 (Aanmelding gesloten)

  In het Krachtstation in Kanaleneiland komen wonen, werken, zorg, sport, en leren samen. Waar het om draait: het laten samenkomen van diverse (groepen) mensen gecombineerd met ondernemerschap in de wijk. Met initiatiefnemer Nathan Rozema gaan we in gesprek over de toekomst van de wijk, hoe kun je een wijkaanpak maken waar bewoners echt aan het roer staan. Waar de bakstenen niet centraal staan, maar de mensen die er nu wonen ook op vooruit gaan. Hoe je gebruik maakt van de geldstromen door de wijk. Hoe je bouwt aan een lokale economie die werkt voor de buurt.

  Dorpscoöperatie Esbeek, Noord-Brabant

  woensdag 28 juli, 13.00 – 16.00 uur

  Toen in 2007 het laatste café in Esbeek dreigde te verdwijnen, stond een groep inwoners op om dat doemscenario te voorkomen. Coöperatie Esbeek werd opgericht en al snel werden steeds meer inwoners bij het plan betrokken om café Schuttershof te behouden. De aankoop en verbouwing van Schuttershof vergde een investering van ruim een miljoen euro. En dat lukte! Heel veel succesvolle projecten volgde waar de dorpsbewoners zelf aan het stuur staan. De coöperatie heeft een uitgebreid netwerk in het dorp. Initiatieven komen uit het dorp en daarbij houdt de coöperatie zoveel mogelijk de regie, waarbij samenwerking wordt gezocht met private en publieke partners

  Het herbestemmen van de kerk naar een school, een energiecoöperatie, een eigen glasvezelnetwerk, een dorpsondersteuner, een museum en toeristische trekpleisters. Een greep uit de succesvolle projecten. Maar hun grootste verdienste: een dorp waarin het gezellig is, iedereen erbij hoort en een steentje bijdraagt.

  Alvast in de stemming komen? Kijk hun presentatie voor de dorpsvernieuwingsprijs in deze rap door de dorpsbewoners:

  Ecodorp Boekel, Noord-Brabant

  woensdag 4 augustus, 10.00 – 13.00  uur

  We gaan op bezoek bij de ecodorpers in Boekel. Een wijk van 30 klimaatadaptieve en klimaatpositieve huurwoningen, 6 mantelzorgwoningen, buurthuiskennis- en educatiecentrum, werkplaats en kantoren, met mogelijkheden voor onze eigen voedselvoorziening, onze eigen energievoorzieningecologische waterzuivering en duurzame ondernemingen. De duurzame doelen (SDG’s) zijn hun leidraad, de kracht van een gemeenschap zorgt voor indrukwekkende resultaten in duurzaamheid en innovatie. En ze staan enorm open voor het delen van de door hen – met vallen en opstaan – geleerde lessen.

  Op de site van het ecodorp wordt al heel veel kennis gedeeld. De ideale voorbereiding voor jouw bezoek aan de dorpelingen.

  Post Aan Zee, in Egmond aan Zee, Noord-Holland

  vrijdag 20 augustus, 12.00 – 14.00 uur 

  Ontmoetingscentrum PostaanZee is een initiatief ontstaan vanuit verbondenheid met de Egmondse gemeenschap. PostaanZee staat voor compassie in actie en werken met vrijwilligers op non-profit basis. Zij zijn van én voor Egmonders, voor jong en oud, arm en rijk. PostaanZee wil mensen in beweging brengen, met elkaar verbinden en een plek van zingeving zijn. Wat PostaanZee anders maakt is het Trustmodel: zij werkt vanuit de gedachten dat iedereen iets kan bijdragen op een manier die bij hem/haar past.

  Stichting Groenkracht in Delft, Zuid-Holland

  maandag 23 augustus, 13.30 – 16.30 uur

  Stichting Groenkracht heeft in Delft in verschillende wijken buurtmoestuinen aangelegd. Vrijwilligers zorgen voor het beheer. Groenkracht wil op die manier inwoners van Delft bewust maken hoe leuk het is om zelf groente te verbouwen zodat meer Delftenaren dit gaan doen. Tijdens het bezoek gaan we een paar tuinen bezoeken. Zo kun je zelf kan ervaren wat de mogelijkheden zijn om ook een buurtmoestuin op te starten. We starten maandagmiddag de 23e op station Delft en we gaan fietsend de stad door, van tuin naar tuin. Neem je eigen fiets mee of zorg dat je een OV-fiets kan huren

  Wijkcentrum Waterkracht in Zutphen, Gelderland

  dinsdag 31 augustus, 13.00 – 15.30 uur 

  Is het een huiskamer? Is het een buurthuis? Is het een restaurant? In Wijkcentrum Waterkracht bouwen buurtbewoners en partners aan een levendige, gastvrije ontmoetingsplek, waar iedereen mee kan doen en van waarde kan zijn. De inclusieve samenleving in het klein. Of je nou af en toe je buren wilt ontmoeten, een potje kaarten of sjoelen, een film kijken, even lunchen na je boodschappen, een spelletjesmiddag bijwonen, of een bijeenkomst van je vereniging houden. Het kan allemaal! Wie het kan missen, doneert een uitgestelde koffie of lunch voor een ander, zodat wie het hard nodig heeft gratis terecht kan.

  De kwartiermakers van Stichting Lokaal – zelf allemaal buurtbewoner – zetten afgelopen jaren actief in op een aanvullend aanbod waar bestaande bezoekers wat aan hebben, nieuwe bewoners op af komen, en actieve vrijwilligers meedraaien in de uitvoering. Zo startte er een goed bezochte formuliereninloop, huiswerkbegeleiding voor basis- en middelbare scholieren, leesgroepen, en een succesvolle jongereninloop. Op het volkstuincomplex aan het eind van de straat runnen de vrijwilligers van Waterkracht samen een gezellige moestuin met oogst voor in de keuken en bloemen op tafel. Dit jaar startte in Waterkracht een MBO Entreeopleiding voor buurtbewoners én is er een maakplaats ingericht voor houtbewerking, 3d printen, papierscheppen en meer. Na de zomer start een media project voor jongeren. En passant werkt het team van Stichting Lokaal aan een doorontwikkeling van Waterkracht tot maatschappelijk verzamelpand, met flexplekken voor partnerorganisaties en ambulant werkers die in de wijk actief zijn. 

  De LSA-zomertour 2021 zit er inmiddels op! We organiseren vaker activiteiten en bijeenkomsten met bewonersgroepen. Via onze nieuwsbrief blijf je daar van op de hoogte.

   

 • Meer van onze leden

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging De Leest, Veghel

  Wijkvereniging de Leest is een vereniging van en voor bewoners in Veghel. Ze runnen wijkcentrum De Leest waar je ...

  Lees meer >
  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Buurtbedrijf NuDe Toekomst

  Het Wageningse buurtbedrijf NuDe Toekomst is echt van, voor en door bewoners. Het eerste idee ontstond toen er in de ...

  Lees meer >
  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  Wijkraad Parkwijk-Zuiderpolder-Penningsveer

  "Wij bemoeien ons met bijna alles," aldus vicevoorzitter van de wijkraad Wim Kleist. Actief in de Haarlemse buurt ...

  Lees meer >