Zelfbeheer is een grote opgave

 • Afgelopen vrijdag 9 mei hebben we een gezellige en inhoudelijke regiodag gehouden in het Limburgse Venray. Met ruim 60 aanwezigen gingen we op verschillende manieren in op het thema Zelfbeheer van wijkaccommodaties. Dat deden we in een buurthuis dat zelf ook op eigen benen gaat staan.

  De dag vond plaats in wijkontmoetingscentrum ’t Schöpke in Veltum, Venray. Vanuit het hele land waren actieve bewoners daarheen gekomen om te praten over de grote uitdaging waar dit wijkontmoetingscentrum voor staat én om workshops te volgen over het zelfbeheer.

  Stappenplan

  Embedded image permalink‘T Schöpke is een ontmoetingsplek en steunpunt in en voor de wijk. De gemeente Venray heeft in overleg met bewonersgroepen besloten om alle wijkaccommodaties in stappen in beheer te geven aan bewonersgroepen. Ze ziet zelf ook dat dit geen makkelijke opgave is voor bewoners, maar het is er wel een beslissing waar de bevlogen bewoners hier zelf achter staan.

  Imago

  Embedded image permalinkSamen met de deelnemers aan de dag werd bekeken en benoemd wat de belangrijkste stappen zijn die nu gezet moeten worden en op welke manier gemeente en corporaties deze stappen moeten faciliteren. Al snel werd duidelijk dat een imagoverandering essentieel is voor ’t Schöpke. Veel wijkbewoners zien het buurthuis vooral als een plek waar bejaarden eten en recreëren. Dat is ook een van de functies van het centrum, ’t Schöpke wil echter een veel diverser publiek aantrekken. Maar ja, je wordt niet van de ene op de andere dag hip en happening. Het imago veranderen bleek voor verschillende aanwezigen een belangrijk item. Er werden dan ook veel tips onderling uitgewisseld.

  De workshops:

  • De bouwstenen van een ondernemingsplan – Milja Kruijt
  • Vrijwilligersplannen – Yvonne Hanraets
  • Wijkaccomodatieplan – Sjaak Sluiters & Piet ten Haaf
  • Wat maakt een buurthuis? De uitstraling, de mensen, de activiteiten? – Esther Baylé
  • Concept en doelgroep – Glenn van der Vleuten

  werden goed ontvangen.

  In het uitgebreide verslag op deze site, worden deze workshops besproken.

  Embedded image permalinkNa de twee workshopsrondes bood ’t Schöpke zijn inschrijfformulier aan voor het project Beheerjebuurthuis.nl aan het LSA. Hiermee zijn ze in de race om een van de vijf pioniers in zelfbeheer te worden die door het LSA intensief begeleid gaat worden. Lees hier meer over op www.beheerjebuurthuis.nl.

  Geslaagd

  Op de borrel aan het eind van de dag wordt geconcludeerd dat alle aanwezigen vandaag hard hebben gewerkt tijdens de workshops, dat er goed is genetwerkt en dat er veel kennis is gedeeld. Kortom een zeer geslaagde regiodag!

  Verder lezen:

  Meer lezen over de regiodag, ga naar het verslag: Leren en discussiëren over de spil van de wijk.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >