Wijkcentrum als epicentrum van alle activiteit in Delfzijl Noord

 • De Brede School Delfzijl Noord wordt steeds meer van de wijk. Dat is de verdienste van bewoners die zich inzetten om het grote gebouw een gezellige samenkomstplek te maken. Een update over onze pionier uit het noorden van Nederland.

  Het bredeschoolgebouw is een groot gebouw, immens zelfs. Het moest de zeven buurthuizen vervangen die de gemeente enkele jaren geleden had gesloten. Eén plek waar scholen, welzijnswerk en buurthuis samenkomen. De realiteit bleek anders. Het moderne pand bleek ongezellig en Delfzijl Noord wist de weg ernaartoe maar moeilijk te vinden.

  Dus keek de gemeente naar bewoners, met de vraag: kunnen jullie ervoor zorgen dat de brede school echt een wijkfunctie krijgt? Het gebouw wordt nu gebruikt door verschillende buurtgroepen. BewonersBedrijf Delfzijl Noord neemt de catering en horeca voor zijn rekening en probeert van de brede school een levendige school te maken. Bijvoorbeeld door verschillende projecten te beginnen. Een lunchroom voor Antilliaanse vrouwen, een uitvalsbasis voor het groenproject Groen voor Rood – altijd worden wijkbewoners betrokken in het ontwikkelen van nieuwe activiteiten voor de omgeving.

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord begint met zijn activiteiten een steeds grotere rol te spelen in de wijk. Ze startten Hip&Happy, een verkooppunt van door bewoners gemaakte spullen, en een Repair Café waar mensen hun kapotte spullen kunnen laten repareren, of zelf de hamer en schroevendraaier in de hand nemen om de levensduur van hun apparaten te verlengen.

  Groen voor Rood kreeg hulp van de buurt tijdens landelijke vrijwilligersactie tijdens NLdoet
  Groen voor Rood kreeg hulp van de buurt tijdens landelijke vrijwilligersactie tijdens NLdoet

  Obstakels

  De animo en de connectie met de wijk is er dus. Langzaamaan groeit het benedengedeelte van de brede school uit naar een plek met een centrale buurtfunctie – cruciaal voor een succesvol buurthuis. Maar de plannen reiken verder. BewonersBedrijf Delfzijl Noord wil (en heeft de opdracht van de gemeente) een echt wijkcentrum bouwen in het pand en ook de volledige exploitatie daarvan op zich nemen. Waar de gemeente ruimteverhuur nu nog voor zijn rekening neemt, wordt dat dus de verantwoordelijkheid van het BewonersBedrijf. En waar er nu word geroeid met de vastgoedriemen die er zijn, mag er straks verbouwd worden om een echt gezellig ontmoetingsplaats te maken in het gebouw.

  Voor die stappen gezet kunnen worden, moet er een obstakel overwonnen worden. Delfzijl heeft, zoals meerdere plekken in Groningen, last van aardbevingen. Het relatief nieuwe pand zal eerst aardbevingsbestendig gemaakt moeten worden voordat volgende ingrepen aan de orde zijn. Is dat eenmaal gebeurd, dan ligt de weg vrij voor het BewonersBedrijf om zijn droom van een wijkcentrum te verwezenlijken.

  Delfzijl Noord krijgt eindelijk weer een echt wijkcentrum
  Delfzijl Noord krijgt eindelijk weer een echt wijkcentrum

  Het bredeschoolgebouw  is zowel een lust (want veel potentiële partners), een last als een ‘noodzaak’ in Delfzijl Noord, vertelde initiatiefnemer Silly Udema eerder aan Beheer je buurthuis. Wanneer de lasten eenmaal verleden tijd zijn, dan krijgt Delfzijl Noord weer de ontmoetingsplaats die het verdient. De bewoners zeggen op ‘steun en medewerking’ te kunnen rekenen van de lokale overheid, de wijk doet mee en de neuzen staan dezelfde kant op. In 2016 wordt de noodzaak realiteit.

  Delfzijl Noord is een van de vijf pioniers van project Beheer je buurthuis. We volgen vijf buurthuizen op weg naar een succesvol zelfstandig bestaan en geven hen procesbegeleiding.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >