Welkom bij Beheer je buurthuis!

 • Welkom op de website van Beheer je buurthuis, een nieuw project van het LSA (Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners). Hier vind je alles over het in zelfbeheer overnemen van buurthuizen en wijkaccommodaties; kennis, expertise en verhalen uit de praktijk komen hier samen op één plek. Maar waar vind je al die verschillende onderdelen op de website? Tijd voor een introductie.

  Veel bewonersgroepen zijn bezig met het overnemen van buurthuizen en wijkaccommodaties. Vaak omdat deze belangrijke ontmoetingsplekken in de stad anders wegbezuinigd worden. Het LSA gelooft in een toekomst van deze ‘buurthuizen nieuwe stijl’. Dankzij de financiële steun van het VSBfonds en het Oranje Fonds en de ondersteuning van KNHM staat niets ons meer in de weg om bewoners te helpen hun buurthuis over te nemen!

  Wat is Beheer je buurthuis?

  Hoe ziet die hulp er precies uit? De komende drie jaar koppelen we vijf procesbegeleiders aan vijf bewonersgroepen die zelf het initiatief nemen om een wijkaccommodatie over te nemen en te beheren. Of die al midden in dat proces zitten en toe zijn aan een volgende stap. Deze initiatieven noemen we pioniers.

  De vijf pioniers
  De vijf pioniers

  De selectie van de vijf pioniers is het resultaat van een oproep, waar in totaal dertig initiatieven op reageerden. Met behulp van een adviescommissie (met daarin twee adviseurs, een voormalig wethouder en een ervaringsdeskundige) werd het totaal van dertig teruggebracht naar vijf pioniers, verspreid over het hele land. De pioniers krijgen ondersteuning op maat van procesbegeleiders. We volgen de pioniers en hun route naar een zelfstandig bestaan op Beheerjebuurthuis.nl.

  De website

  Verhalen over de voortgang van de vijf pioniers vind je hier, op Beheerjebuurthuis.nl. In blogvorm lees je daarnaast ook allerlei andere artikelen, bijvoorbeeld over online gereedschappen die goed van pas komen bij het beheer van je buurthuis. Of we laten deskundigen aan het woord om hun expertise te delen. Klik op Home boven in de menubalk om alle blogartikelen te lezen.

  Pioniers

  In diezelfde menubalk vind je de optie Pioniers. Hier vind je de vijf initiatieven die wij volgen en ondersteunen binnen Beheer je buurthuis. Elke pionier heeft een profielpagina met algemene informatie en een beschrijving van de uitdaging waar het buurthuis voor staat. Ook vind je onder ‘Gerelateerde artikelen’ alle blogverhalen en nieuwsberichten die op deze website over de pionier zijn verschenen.

  Artikelen over de pioniers
  Artikelen en nieuws over de pioniers

  Dossiers

  Minstens even belangrijk als de praktijkverhalen is de kennisbank. In samenwerking met de website Dorpshuizen.nl (onderdeel van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK)) ontwikkelt het LSA een centrale plek voor alle informatie die maar komt kijken bij het overnemen en beheren van wijkaccommodaties. Klik op Dossiers in de menubalk en je ziet dat deze informatie is opgedeeld in vijf hoofdonderwerpen: bestuur, beheer en exploitatie, programmering, overname en financiën. Klik onder een dossier op Bekijk alle onderwerpen voor een overzicht van alle kennisartikelen binnen dat hoofdonderwerp.

  De blogartikelen die we plaatsen gaan vaak over onderwerpen uit de kennisdossiers. Daarom zie je bij elk blogartikel een aantal van deze onderwerpen staan; klik erop en je opent automatisch het bijbehorende dossierartikel. Andersom zie je bij de ‘Gerelateerde artikelen’ in een dossierartikel elke blogpost die ooit op de website over dat specifieke onderwerp is verschenen.

  Beheer je buurthuis zoeken
  Gebruik de zoekbalk om te zoeken naar onderwerpen en artikelen

  De kennisbank wordt wekelijks uitgebreid met nieuwe artikelen. Wat nu nog een relatief kleine verzameling informatie is, groeit de komende maanden uit tot platform waar je antwoord op al je vragen moet kunnen vinden. Ben je op zoek naar een specifiek onderwerp, typ dan één of meer trefwoorden in op de zoekbalk boven in beeld. Kun je niet vinden wat je zoekt? Laat het ons weten via Contact.

  Experts

  Het LSA heeft een aantal professionals met uiteenlopende expertise aan zich gebonden. Zij bieden hun diensten aan tegen gangbare tarieven. Ben je dus op zoek naar hulp bij specifieke uitdagingen, klik op Experts in de menubalk voor een overzicht van de professionals van Beheer je buurthuis. Iemand gevonden die jou kan helpen? Neem dan contact met hem of haar op per mail, via LinkedIn of een van de andere mogelijkheden.

  f.a.q.

  Heb je nog vragen over het project Beheer je buurthuis? We hebben ze zo uitgebreid mogelijk proberen te antwoorden in de f.a.q. (frequently asked questions/veelgestelde vragen) en op de informatiepagina over het project.

  Nieuwsbrief, social media en agenda

  In de balk aan de rechterkant van het scherm vind je nog een aantal extra opties. Uitgelicht brengt telkens een ander dossierartikel onder de aandacht, terwijl Dossiers verwijst naar de vijf hoofdonderwerpen van de kennisbank. Daaronder kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief van Beheer je buurthuis.

  Beheer je buurthuis nieuwsbrief
  Abonneer je via de zijbalk op de nieuwsbrief

  Nieuws van het LSA zelf vind je onder het kopje LSA Bewoners Nieuws; de laatste updates over het project Beheer je buurthuis plaatsen we op Twitter. Helemaal onderaan vind je de Agenda, waar we evenementen en bijeenkomsten plaatsen die te maken hebben met zelfbeheer, sociale initiatieven en activiteiten van het LSA. Klik daar op ‘meer’ voor een volledige agenda.

  Zelfbeheer, ook onderweg

  Beheerjebuurthuis.nl bezoek je niet alleen via de browser op je computer of laptop. Omdat de website zo is gemaakt dat hij zich aanpast aan het apparaat waarop je de pagina opent, is Beheerjebuurthuis.nl ook geschikt voor mobiele telefoons en tablets, of je nu een Android, iPhone of iPad hebt.

  Bezoek Beheerjebuurthuis.nl ook op je mobiele telefoon of tablet
  Bezoek Beheerjebuurthuis.nl ook op je mobiele telefoon of tablet

  We wensen je nogmaals een hartelijk welkom op Beheer je buurthuis. Kijk gerust rond op de website, typ een zoekopdracht in of plaats een reactie onder een van de blogartikelen. Mis je iets op de website of kom je een foutje tegen? Neem dan contact met ons op via de Contact-pagina.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >