‘Vrijwilligers moeten denken: ik word gehoord’

 • De Nieuwe Jutter is een van Utrechts meest prominente buurthuizen in zelfbeheer. Wij bezoeken de Rivierenwijk, schuiven aan voor een door bewoners georganiseerde wijklunch voor de buurt, en spreken met procesbegeleider Titus Schlatmann over vrijwilligerscultuur en het nieuwe welzijn.

  Het is druk in De Nieuwe Jutter. In het buurthuis wordt dagbesteding voor ouderen georganiseerd en de toeloop is groot. Titus Schlatmann wordt constant aangeschoten door vrijwilligers en bezoekers van het Utrechtse wijkcentrum. De tevens als buurtpastor opererende ondersteuner komt al een kleine negen jaar binnen bij De Nieuwe Jutter; anno 2015 is hij vijf á zes uur per week aanwezig om ‘veiligheid te installeren als cultuur’, zoals hij het noemt.

  Het nieuwe welzijn

  Met een veilige cultuur doelt Schlatmann op de vrijwilligers van De Nieuwe Jutter. De mensen die het buurthuis runnen zijn ‘kwetsbare burgers’, buurtbewoners die vanuit het oude welzijnswerk gewend zijn om als object, als lijdend voorwerp behandeld te worden. Maar de bewoners moeten juist leidend worden. Om vrijwilligers de macht en verantwoordelijkheid te geven De Nieuwe Jutter draaiende te houden, is goede onderlinge communicatie essentieel.

  Schlatmann, rechts: "Ik wil dat mensen zelf met input komen"
  Schlatmann, rechts: “Ik wil dat mensen zelf met input komen”

  Goede communicatie is gebaat bij een gevoel van veiligheid. Schlatmann legt uit: “Ik wil mensen zover krijgen dat ze zelf met input komen, dat ze het denken: ik word gehoord! Dat ze dúrven te praten. Bij het oude welzijn was het: je biedt iets aan en hoopt dat er deelnemers komen. Vroeger was je als welzijnswerker dan ook spin in het web. Nu investeer ik met het idee: laat het vanuit de mensen zelf komen. Dat rendeert op den duur, het betaalt zich terug.”

  Decentrale initiatieven

  Dat is te zien aan de vaste activiteiten die worden georganiseerd in De Nieuwe Jutter, 22 in totaal. Het gaat om decentrale initiatieven, om activiteiten vanuit buurtbewoners voor buurtbewoners. Eén daarvan is de wijklunch elke woensdag, waar omwonenden voor een bedrag van 3,50 euro aan mogen schuiven voor een driegangenmaal. Vandaag op het menu: soep, gefrituurde vis met patat en een sinaasappeltoetje.

  “Samen lunchen is veel gezelliger dan in je eentje”, merkt één van de eters op. De wijklunch op woensdag is een onderbreking van de verdere dagbesteding in de Nieuwe Jutter. Ouderen worden binnen en buiten het buurthuis geactiveerd om gezamenlijk dingen te ondernemen, en komen zo regelmatig ook in contact met jongere generaties uit de buurt.

  Buurtbewoners bereiden een uitgebreide wijklunch voor

  Dat er zoveel activiteiten gebeuren in De Nieuwe Jutter heeft te maken met het verhuurbeleid. Ruimtes worden om niet of tegen een lage prijs aangeboden, zodat iedereen met een goed idee een plekje krijgt. Gevolg: De Nieuwe Jutter is sterk geworteld in de buurt. Om de begroting rond te krijgen worden een aantal ruimtes verhuurd aan grotere commerciële partijen, die wel de volle prijs betalen.

  Minimum aan begeleiding

  Wat is de stip op de horizon voor De Nieuwe Jutter? Schlatmann denkt na en legt vervolgens uit: “Begeleiding zal hier altijd nodig zijn, dus zoeken we naar het minimum. Doelstelling is dat de bewoners kunnen zeggen: dit is De Nieuwe Jutter en zo pakken wij het hier aan. En dat die houding generatie overstijgend en duurzaam is.” Van kwetsbare doelgroep van welzijnswerk naar actieve doe-groep? Schlatmann, lachend: “Dat vind ik een mooie, zo kun je het zien inderdaad.”

  5

  Die transitie van passief naar actief gaat niet over één nacht ijs. De Nieuwe Jutter kwam in 2008 in zelfbeheer bij bewoners; zeven jaar laten is het werk nog lang niet klaar. De cultuur van veiligheid waarin bewoners zelfstandig maar samen een solide toekomst bouwen dringt steeds verder door en de afhankelijkheid van een externe kracht wordt kleiner. Het is een kwestie van het juiste tempo vinden, zegt Schlatmann; De Nieuwe Jutter is al aardig op stoom.

  Eerder schonken we kort aandacht aan De Nieuwe Jutter in het artikel ‘Hoe de bibliotheek voortleeft in het buurthuis – De bieb is van en voor de buurt’. De Nieuwe Jutter heeft een boekenkast met uitgebreide literatuurcollectie. Lenen is gratis, maar bezoekers kunnen de boeken ook gewoon kopen voor 1 of 2 euro per stuk. 

 • Meer van onze leden

  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >
  Brede School Delfzijl-Noord

  Brede School Delfzijl-Noord

  • Delfzijl

  De gemeente sloot zeven buurthuizen in deze krimpregio, om ze samen te voegen en onder te brengen in één immense ...

  Lees meer >
  Her-Ontdekt

  Her-Ontdekt

  • Rotterdam

  Her-Ontdekt is echt Made in Schiebroek. Het initiatief is eigenwijs en op eigen wijze vormgegeven door een gedreven ...

  Lees meer >