Vrijwilligers klussen in het buurthuis tijdens NLdoet

 • Op 11 en 12 maart is het weer tijd voor NLdoet. Door heel Nederland zetten duizenden mensen zich vrijwillig in om duizenden klussen te klaren. Ook dit jaar doen er veel buurthuizen en wijkcentra mee aan de jaarlijkse vrijwilligersactie van het Oranje Fonds.

  De teller staat op 9234 klussen. Een record, net als het verwachte aantal deelnemende vrijwilligers aan NLdoet. 2016: 350.000 in totaal. Dat blijkt uit een representatieve steekproef die onderzoekbedrijf Ipsos deed. Die 350.000 mensen steken hun handen uit de mouwen op 11 en 12 maart om te helpen in een verzorgingshuis, de ramen te lappen bij hulpbehoevenden thuis, of mee te werken aan activiteiten voor kinderen en ouderen.

  Hoe werkt het? Sportverenigingen, bouwspeelplaatsen, zorgcentra, scouting, openbare tuinen en natuurlijk buurthuizen kunnen zich aanmelden met een ‘klus’; een specifiek karwei of een speciale actie waarvoor een vooraf bepaald aantal vrijwilligers nodig is. Via NLdoet.nl zoeken bewoners in hun woonomgeving naar zulke klussen en geven zij aan of ze kunnen helpen.

  NLdoet-_-Oranje-Fonds-Jeannette-Schols

  NLdoet buurthuizen

  Zoals vorig jaar ook het geval was, maken veel buurthuis gebruik van het moment om samen met de buurt hun pand een opknapbeurt te geven. Pionier In De Boomtak (Tilburg) gaat de binnenruimte samen sauzen en lakken, Buurtvereniging ’t Kraaiennest (Den Helder) wil behalve binnenschilderwerk ook het fietsenhok opknappen, De Klokketoren (Nijmegen) gaat een tuinhuisje bouwen in de moestuin, terwijl wijkcentrum ’t Slot (Eindhoven) nog een laatste zetje nodig heeft in zijn lopende opknapproces. In Maastricht worden mensen gevraagd te helpen met het klaarmaken van een buurthuis voor de officiële opening; zo weet het buurtbewoners direct aan het pand te binden.

  Genoeg te doen dus in buurthuizen door het hele land. We willen nog een aantal bijzondere klussen eruit lichten. Het Utrechtse buurthuis De Uithoek wil bijvoorbeeld graag dat mensen op de fiets veilig van A naar B kunnen reizen. Daarom organiseert het op vrijdag de Buurt Fietsreparatiedag. In een kraam kijken vrijwilligers de hele dag fietsen na en voeren zij reparaties uit. Wie zelf aan de slag wil met zijn of haar fiets kan dat ook doen. En dat alles onder het genot van een kopje koffie, op de 2e Daalsedijk.

  In Den Haag staat een bijzonder buurthuis: The Hungry Mind. Deze plek, volledig gerund door vrijwilligers, trekt een publiek van expats, remigrerende Nederlanders, ‘internationaal georiënteerde mensen’ en natuurlijk buurtbewoners. NLdoet is voor The Hungry Mind een jaarlijks moment om het pand op te knappen, al vier jaar lang. Ditmaal gaat het samen met enthousiaste bewoners het donker gebeitste hout ‘fris en wit schilderen’. Het moet bijdragen aan de sfeer in de voormalige voetbalkantine.

  The Hungry Mind wordt ´fris en wit´ geschilderd
  The Hungry Mind wordt ´fris en wit´ geschilderd

  Wijkcentrum De Poele gebruikt NLdoet juist als startschot om met jong en oud iets voor de omgeving te doen. De Meppelse wijk Halvertemade wordt op 11 maart ondersteboven gezet. Buurtbewoners gaan bruggen schoonmaken, troep dreggen in het water en zwerfvuil verzamelen. Kinderen van de drie scholen in de wijk zetten zich samen met vrijwilligers in om Halvertemade schoon te krijgen.

  Wijkcentrum Unitas uit Eindhoven wil graag ‘wijkbewoners meer deel uit laten maken van het wijkcentrum’. Om dat te bereiken gaan de Brabanders de grote zaal van hun pand samen met vrijwilligers renoveren en verven, én organiseert het een beautydag in de ontmoetingsruimte. Zodat ook de minder bedeelden uit de wijk eens goed verwend worden. Geven en nemen dus. Het einddoel? Sociale cohesie en een opgeknapte grote zaal.

  Voor wie last-minute nog een klus wil aanmelden, dat kan via de NLdoet-website. Daar kun je ook zoeken naar klussen in je buurt, als je op 11 of 12 maart nog een bijdrage wilt leveren. En voor de buurthuizen die meedoen: hebben je je vrijwilligersverzekering goed geregeld?

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >