’t Schöpke: van vlekkenplan naar ondernemingsplan

 • Buurthuis in zelfbeheer ’t Schöpke leert kijken naar de lange termijn. De pionier schakelde een binnenhuisarchitect, een bedrijfskundige en een financieel expert in om samen een stip op de horizon te zetten. Inmiddels is een concept ondernemingsplan ingediend bij de gemeente, maar verschijnen er telkens nieuwe uitdagingen op weg naar het einddoel. Een update uit het zuiden.

  Venrayse pionier ’t Schöpke draait inmiddels een kwartaal als nieuwe stichting. In die drie maanden heeft het nieuwe bestuur een goed eerste beeld van ‘wat eruit gaat en wat erin komt’, vertelt Erik Zijlstra. “De conclusie was: als we op deze voet doorgaan, dan houden we het nog twee jaar vol en kan daarna de stekker eruit.” Dus staat ’t Schöpke voor de uitdaging: hoe gaan we de omzet vergroten en pakken we de belangrijkste knelpunten aan?

  Verschuiven om te verhuren

  Een belangrijke conclusie die werd getrokken is dat het gebouw aangepast moet worden. “t Schöpke is gevestigd in een nieuw gebouw, dat echter totaal niet functioneel is ingericht”, legt Zijlstra uit. “Er is veel ruimte, maar daar wordt veel te weinig uit gehaald.” Er is een grote zaal – het LSA hield er vorig jaar een bijeenkomst over hoe buurtinitiatieven ook echt van de buurt kunnen worden – die bijvoorbeeld opgedeeld zou kunnen worden met verschuifbare wanden, om zo los verhuurbare ruimtes te creëren. En die behoefte is er: het wijkcentrum krijgt voldoende aanvragen voor verhuur, maar kan daar nu onvoldoende aan voldoen.

  't Schöpke terras
  Ontwerp: Pim Vlug – Wilhelmusvlug Design, Amsterdam

  Dankzij de steun van project Beheer je buurthuis, en op aanraden van procesbegeleider Piet ten Haaf, kon ’t Schöpke een binnenhuisarchitect aannemen, met als opdracht een ontwerp te maken om meer effectieve ruimte te scheppen in het pand. De expert keek naar indeling, maar ook naar eventuele uitbreidingen. Behalve een bar die op een veel efficiëntere plek geplaatst kan worden, kwam zo de suggestie voor het maken van een ‘wintertuin’. Zijlstra vertelt dat ’t Schöpke graag een terrasfunctie zou hebben, maar dat daar onvoldoende zon voor is met een entree op het noorden. Een indoortuin die het hele jaar bruikbaar is, luidt de oplossing.

  Is het haalbaar?

  Uit de samenwerking met de binnenhuisarchitect kwamen ontwerpen voor de herindeling van ’t Schöpke, inclusief vlekkenplan. Het wijkcentrum is daarmee klaar voor de volgende stap, zou je zeggen. Zijlstra schudt nee: “Nu is het namelijk wachten op groen licht van de eigenaar van het gebouw, Wonen Limburg.” En op geld. De totale kosten voor de voorgestelde verbouwing zijn geraamd op een paar ton. Toen kwam de bedrijfskundige in beeld, wederom via Ten Haaf. De vraag: is het haalbaar? En belangrijk nog, is het te verantwoorden met de inkomsten die de verbouwing gaat opleveren? Het antwoord was positief.

  ’t Schöpke heeft, samen met andere buurthuizen, de deal met de gemeente dat ze voor 1 januari 2018 financieel zelfstandig moeten zijn. Investeringen die nodig zijn om bijvoorbeeld het pand te verbouwen worden voor twee derde vergoed. Mits er een goed ondernemingsplan ligt. Het overige geld moet ’t Schöpke zelf ophoesten. Erik Zijlstra hoopt op een financiële bijdrage van Wonen Limburg, dat uiteraard baat heeft bij een mooier gebouw.

  Het College vergadert in wijkcentrum 't Schöpke
  Het College vergadert in wijkcentrum ’t Schöpke

  Tienjarenplan

  Maar eerst een ondernemingsplan. Dat had het bestuur van ’t Schöpke in eerste instantie zelf geschreven, maar op die eerste versie kwam de nodige kritiek van de bedrijfskundige. “Het was te veel naar binnen gericht en op het nu. We moesten juist leren kijken naar hoe we ’t Schöpke over tien jaar zagen, naar inkomsten en uitgaven op de lange termijn.”

  Elk antwoord leidt tot een nieuwe vraag

  De conclusie was dat er meer commerciële inkomsten moesten komen. Om die te realiseren heeft het buurthuis echter een horecavergunning nodig. ’t Schöpke krijgt talloze aanvragen voor het organiseren van familiefeesten en jubilea; in de korte tijd dat Zijlstra en co er aan het werk zijn hebben ze al vijftig aanvragen moeten afslaan. Daar liggen dus mogelijkheden, mits de gemeente meewerkt. De gemeente erkent die knelpunten, maar weet ook dat horeca in Venray in opstand kan komen wanneer ’t Schöpke een directe concurrent wordt.

  En dat is de situatie in de wijk Veltum op dit moment. In rap tempo vindt ’t Schöpke antwoorden op vragen en oplossingen voor problemen. Vorige week diende het bijvoorbeeld een concept ondernemingsplan in bij de gemeente. Maar elk antwoord leidt tot een nieuwe vraag. Om plan A te realiseren, moet eerst worden voldaan aan factoren B en C, waarvoor het afhankelijk is van partij D en E. Het is de harde waarheid van een enthousiast bewonersinitiatief op weg naar een zelfstandig bestaan.

  Lees ook:

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >