Stichting WOC ’t Schöpke officieel opgericht en klaar voor de start

 • ’t Schöpke heeft een belangrijke stap gezet richting zelfbeheer. Het nieuwe bestuur tekende vandaag de oprichtingsakte en neemt per 1 januari officieel het beheer over van het wijkcentrum in de Venrayse wijk Veltum. We spreken Erik Zijlstra over champagne, ondernemingsplannen en de marketing van je buurthuis.

  Nee, de champagne is nog niet opengetrokken – de notaris had alleen koffie in de aanbieding – maar blij is Erik Zijlstra wel. Vandaag, 27 november 2014, is namelijk de eerste echte stap gezet richting het zelfbeheer van ’t Schöpke in Venray. Zijlstra en zijn medebestuursleden tekenden de oprichtingsakte van Stichting Wijkontmoetingscentrum (WOC) ’t Schöpke en krijgen per 1 januari officieel het beheer in handen van het wijkhuis. Veel tijd om stil te staan bij de mijlpaal is er niet; vanavond moet er gewoon weer vergaderd worden over het ondernemingsplan.

  Puntjes op de i

  “De puntjes moeten op de i gezet worden”, legt Zijlstra uit. “Er ligt een ondernemingsplan en dat is door verschillende partijen beoordeeld en van advies voorzien. We willen zeker weten dat wanneer we op 1 januari van start gaan dat onze begroting realistisch is. Veel dingen zijn nog aannames.” En met nog een maand voor de boeg heeft het nieuwe bestuur het druk met de overdracht van de activiteiten van de club die momenteel nog ’t Schöpke beheert.

  “We hebben een imago- probleem”

  Wanneer het vuurwerk amper is uitgedoofd staat de volgende verzameling uitdagingen alweer klaar in 2015. Zijlstra en consorten moeten onderhandelen over een nieuw huurcontract om gebruik te mogen maken van het gebouw in de Venrayse wijk Veltum. Een nieuw bestuur betekent ook onderhandelen over nieuw overeenkomsten met de onderhuurders. En dan neemt de stichting ook nog eens de horeca voor zijn verantwoordelijkheid, wat momenteel nog door de zorggroep in het gebouw wordt gedaan.

  Draagvlak in de wijk

  En het draagvlak in de buurt? “Die uitdaging blijft”, vertelt Zijlstra. Eerder dit jaar noemde hij de buurtverbinding de grootste uitdaging waar het nieuwe bestuur voor stond: de wijkbewoners in Veltum naar ’t Schöpke toe zien te krijgen. Nog steeds kampt het wijkcentrum met een imagoprobleem (“mensen zien ons als bejaardencentrum”), dus moet er veel gedaan worden aan marketing en communicatie.

  Daarvoor krijgt het via het LSA en project Beheer je buurthuis ondersteuning van twee procesbegeleiders. Samen met hen werkt de stichting aan een strategisch marketingplan om ook bijvoorbeeld kinderen naar ’t Schöpke te krijgen.

  De buurtenquête van 't Schöpke leverde 'eye-openers' op
  De buurtenquête van ’t Schöpke leverde ‘eye-openers’ op

  Dat is namelijk zo makkelijk nog niet. Onlangs hield ’t Schöpke een buurtenquête om de behoeftes van de buurtbewoners te peilen. Het aantal reacties op de buurtenquête was ‘heel erg teleurstellend’ en is het in de directe omgeving van het wijkhuis nog onvoldoende bekend wat ’t Schöpke precies is. Toch zijn de uitkomsten nuttig en zijn er ‘genoeg nieuwe eye-openers’, geeft Zijlstra aan. De input die ’t Schöpke kreeg gebruikt het als aanbevelingen voor het activiteitenprogramma van 2015.

  Lange weg

  Maar eerst nog een klein feestje. De weg naar de overname was lang, ook al had de stichting zijn bestuursleden al even bij elkaar. “Maar we wilden inzicht krijgen in de cijfers van de bestaande organisaties. Vervolgens moesten we aan eigen middelen komen om te starten. Dat is nu ook allemaal duidelijk [de nieuwe stichting nam onder andere het eigen vermogen over van de vorige stichting en wijkvereniging – red.], dus we kunnen nu eindelijk zonder zorgen op 1 januari van start.”

  Ondanks de verschillende grote uitdagingen is Erik Zijlstra positief: “Eerst de stichting, dan een bankrekening en we kunnen zaken gaan regelen!”

  ’t Schöpke is een van de vijf pioniers van Beheer je buurthuis. We volgen vijf buurthuizen bij hun pad naar een zelfstandig bestaan en doen daar regelmatig verslag van. Vorige week maakte de pionier in Delfzijl Noord een net zo’n belangrijk stap als ’t Schöpke.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >