Ruimtes verhuren via Buurtruimteverhuur
- 17/11/2016
- Beheer en exploitatie, Blog, Buurthuis / wijkhuis, Programmering
Ruimteverhuur is voor bijna ieder buurthuis de manier om financieel te overleven. Buurtuimteverhuur.nl helpt buurtinitiatieven om hun ruimtes via internet te verhuren en zo nieuwe huurders binnen te halen.
Wat begon als idee van een Amsterdamse welzijnsorganisatie om breder gebruik van schoolgebouwen te stimuleren, is inmiddels uitgegroeid tot breed buurtplatform: een soort Airbnb voor ruimteverhuur op non-commerciële locaties. Als buurthuis bied je er ruimte aan; buurtbewoners vinden jou op een interactieve kaart en boeken per direct via een online rooster. Betaling gebeurt bij bevestiging. Veel gemakkelijker kan het niet.
Hoe het werkt
Maar hoe werkt het precies? Wie graag zijn ruimtes wil verhuren via de website meldt zich gratis aan. Buurtruimteverhuur.nl komt langs, maakt foto’s, schrijft een beschrijving van het gebouw en laat een folder maken die je als buurthuis zelf weer kunt verspreiden. De kosten daarvan worden met de eerste huurinkomsten terugverdiend. Van de huuropbrengsten gaat 10% naar de website zelf.
Op de website krijg je toegang tot een eigen pagina, waar je een rooster onderhoudt, per ruimte aangeeft wat er beschikbaar is en eventuele opties aanbiedt, zoals extra koffie of de verhuur van een geluidsinstallatie. Als buurthuis bepaal je zelf de regels: feestjes mogen bijvoorbeeld alleen op vrijdagavond, en niet elke ruimte is geschikt voor elk soort activiteit. Krijg je een boeking binnen waarover je meer wilt weten, dan kun je contact opnemen met de huurder.
Gebruik je Buurtruimteverhuur een tijdje, dan kun je over afgebakende periodes een verhuuroverzicht opvragen en eventueel exporteren naar Excel. Dat is uiteraard handig voor de administratie, maar ook om bijvoorbeeld te analyseren op welke dagen bepaalde ruimtes het populairst zijn.
In ontwikkeling
Scholten & Partners, de partij die het platform heeft ontwikkeld, ziet zijn tool als handig hulpje voor buurthuizen om andere doelgroepen te bereiken dan ze al doen – geen overbodige luxe in een tijd waarin initiatieven worden geacht ondernemend te zijn. Dat ondernemerschap loont in ieder geval. Pionier op Buurtruimteverhuur was Amsterdamse school De Springplank, die inmiddels minstens €40.000 per jaar verdient aan verhuur via het platform.
Inmiddels is ook wijkcentrum de Nieuwe Coenen actief op het platform. Dat is een pril begin, maar niet meer dan dat. Hoewel Buurtruimteverhuur momenteel alleen plekken in Amsterdam aanbiedt, is de ambitie van Scholten & Partners om het hele land te bedienen. Een soortgelijk idee als de webtools van Wmo Radar en Lumens dus, maar met een blik op heel Nederland. Wie dus in Delft, Assen, Maastricht of Utrecht zijn ruimtes aan wil bieden kan zich gewoon aanmelden. Daar komt bij dat verschillende steden een eigen versie van het platform bezig zijn te ontwikkelen, waarvan Rotterdam momenteel het verst is gevorderd. Ook het platform zelf is nog volop in ontwikkeling, waarbij de initiatiefnemer graag hoort wat er beter kan van de verhuurders zelf.
Een Airbnb voor ruimteverhuur, dus. Iets wat buurthuizen van extra inkomsten en nieuwe bezoekers kan voorzien. Een mooi streven, dat valt of staat bij de (aantallen) gebruikers. Wij zeggen: neem eens een kijkje!
Ga naar Buurtruimteverhuur.nl. Foto boven het artikel via De Springplank.
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde kennisartikelen
Hoe het buurthuis kan bijdragen aan de sociale netwerken van kwetsbare buurtbewoners
Met de publicatie en gesprekstool ‘Welkom in ons buurthuis’ van Platform31 worden beheerders en vrijwilligers van wijkcentra en buurthuizen geïnspireerd om lokaal het gesprek te voeren over ...
Lees meer>
Beheer je Buurthuis – drie jaar pionieren
Actieve bewoners hebben in crisistijd, al dan niet noodgedwongen, de regie overgenomen in hun buurthuis. We volgden hen en brachten hun verhalen bijeen, deden onderzoek en lieten experts aan het ...
Lees meer>
Buurtrechten en maatschappelijk vastgoed: verkenning
Bij het inzetten van leegstaand vastgoed voor maatschappelijke initiatieven, zoals een creatieve verzamelplek voor buurtbewoners en zzp-ers, lopen vastgoedbezitters (gemeenten en ...
Lees meer>
Gerelateerde evenementen
Meer van onze leden

- Alkmaar
"Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...
Lees meer >
BewonersBedrijf Delfzijl Noord
- Delzijl
“We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...
Lees meer >
BewonersBedrijf Delfzijl Noord
- Delzijl
“We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...
Lees meer >