Pionier ONS bespaart de gemeente een ton aan uitkeringen

 • ONS Coöperatief maakt trots bekend dat acht deelnemers hun weg terug naar de arbeidsmarkt of een opleiding hebben gevonden. Daarmee bespaart het re-integratieproject de gemeente een ton aan uitkeringen. ONS bewijst het succes van ruimte op de regels.

  In een zogenaamde ‘regelarme zone’ krijgt de coöperatieve vereniging sinds twee jaar de ruimte om werkloze buurtbewoners te laten werken tegen een vrijwilligersvergoeding, zonder dat zij hun uitkering kwijtraken. Zo doen deelnemers werkervaring op binnen bijvoorbeeld het buurtrestaurant, maar sparen ze met de omzet die ze maken ook voor een opleiding of omscholing, zodat ze uiteindelijk weer een baan kunnen vinden.

  De regeling blijkt een succes. Inmiddels zijn vijf deelnemers uitgestroomd naar een nieuwe baan, halen drie andere een eigen inkomen uit de omzet van de coöperatie, en is er zo 100.000 euro bespaard op uitkeringen voor deze deelnemers. Op 20 november overhandigde ONS Coöperatief een symbolische cheque van een ton aan de gemeente en stortte het 2000 euro winst terug.

  Pionier

  ONS Coöperatief runt een wijkrestaurant, maar regelt ook de zalenverhuur en schoonmaak van het buurthuis ONS in Geeren-Zuid. ONS is een van de vijf buurthuizen die het LSA (Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners) ondersteunt met het project Beheer je buurthuis. Gedurende een periode van drie jaar kan de ‘pionier’ rekenen op procesbegeleiding, terwijl ONS werkt naar een zelfstandig bestaan. Naast ONS Coöperatief bestaat ook ONS Land, een soortgelijk project gericht op stadslandbouw, en sinds vorige week de Vrouwenstudio in Breda-Noord – een project dat voorheen onder de hoede van ONS viel.

  Lees ook:

  Pionier aan het woord: “Bereik de moeder van het gezin, dan ben je goed op weg”

  Procesbegeleiding bij ONS: “Is samenwerken niet makkelijker als je elkaar kent?”

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  ONS

  ONS

  • Breda

  ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, ...

  Lees meer >
  Brede School Delfzijl-Noord

  Brede School Delfzijl-Noord

  • Delfzijl

  De gemeente sloot zeven buurthuizen in deze krimpregio, om ze samen te voegen en onder te brengen in één immense ...

  Lees meer >