Pionier In De Boomtak strijdt tegen eenzaamheid

 • In januari 2015 kocht In De Boomtak na een bijzonder crowdfunding-traject zijn eigen pand. Het Tilburgse wijkcentrum draait een jaar later op volle toeren. Toch zijn er nog genoeg uitdagingen voor de door bewoners gerunde organisatie.

  Het vertrek van de biljarters deed in 2015 het nodige stof opwaaien. In De Boomtak nam afscheid van de prominente groep gebruikers, omdat zij té prominent aanwezig waren in het wijkcentrum. Er was sprake van ‘oud zeer’, vertelt voorzitter Clemens Audenaerd. In De Boomtak richtte vervolgens zelf een biljartvereniging op. Een vereniging met een open karakter, meer vanuit de eigen regels in het buurthuis. “De wijk kan blijven biljarten”, lacht Audenaerd, de wat pijnlijke episode van september afsluitend.

  Maar dat is het verleden. In De Boomtak stapt 2016 in met de wind in de rug. Zoals we eerder al hoorden staat er samenwerking en kennisuitwisseling met andere Tilburgse wijkcentra op de planning, al heeft het plan nog even een impuls nodig. Aan het Meerjaren Onderhoudsplan waaraan In De Boomtak vorig jaar in samenwerking met de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij een begin maakte moet invulling worden gegeven. Dat MJOP is belangrijk om richting de toekomst zicht te krijgen op een belangrijk deel van de uitgaven. Ook in samenwerking met de KNHM komt er een meerjarig uitvoeringsplan en wordt er gekeken naar de optie om door te groeien tot een BewonersBedrijf. En, nou ja, de rest horen we graag van Audenaerd zelf.

  Beheer je buurthuis: Vertel, wat gaat er gebeuren In De Boomtak?

  Clemens Audenaerd: “We hebben vooral plannen voor onze keuken en de maaltijdverstrekking. We zijn daarvoor in gesprek met Resto VanHarte. Met name voor de doelgroep die in isolatie zit, maar aan de andere kant ook voor de vrijwilligers. We willen zoveel mogelijk mensen betrekken bij het klaarmaken van de maaltijd, zodat ook zij een dagbesteding krijgen. Voor het project hebben we een subsidieaanvraag voor gedaan bij Stichting Doen.”

  In De Boomtak gaat samenwerken met Resto VanHarte voor maaltijdverstrekking (foto via CDA)
  In De Boomtak gaat samenwerken met Resto VanHarte voor maaltijdverstrekking (foto via)

  “Mensen uit hun isolement halen in ons speerpunt”

  “Mensen uit hun isolement halen is sowieso ons speerpunt voor 2016. Onze wijk ligt tegen het centrum aan, met veel flatbouwen waar veel mensen in hun eentje wonen. Die mensen vereenzamen. We willen hen meer gaan benaderen, betrekken bij activiteiten, al is het maar voor een kopje koffie. In De Boomtak heeft ook het sociaal centrum (lees hier meer – red.), die vaart sinds 1 januari verder onder onze vlag. Daarmee kunnen we beter afstemmen en beter gezamenlijk beleid maken.”

  “Dan is er nog 13volt, dat zich met name richt op de opvang van allochtone vrouwen. De gemeente stopt ermee, hun pand wordt gesloten, maar wij waren al met 13volt in overleg of we iets voor elkaar konden doen. Dat komt nu in stroomversnelling. Welzijnsorganisatie ContourdeTwern neemt de taken van 13volt over, en waar mogelijk neemt In De Boomtak activiteiten en vrijwilligers over van het initiatief. Op een paar onderdelen is dit al gebeurd! De doelgroep die zij bereiken is net een andere dan wij bereiken, dus daar kunnen we elkaar helpen.”

  13volt dreigde te moeten stoppen; nu gaat het initiatief verder met In De Boomtak en CountourDeTwern
  13volt dreigde te moeten stoppen; nu gaat het initiatief verder met In De Boomtak en CountourDeTwern

  Appeltjes van Oranje

  Lang was In De Boomtak kanshebber om Appeltje van Oranje 2016 te worden. De prijs staat dit jaar volledig in het teken van sociale initiatieven die een ontmoetingsruimte beheren, en het Tilburgse wijkcentrum was één van de vele uit een landelijke verzameling buurt- en dorpshuizen die zich hadden aangemeld. De eerste twee rondes overleefde In De Boomtak; afgelopen vrijdag mocht het wijkcentrum zich presenteren voor de laatste selectieronde.

  Die selectie overleefde In De Boomtak niet. Daarmee is de pionier niet meer in de race voor de hoofdprijs van 15.000 euro. Wel won het een ’troostprijs’ van 2500 euro. In De Boomtak had ‘geduchte concurrentie’, vertelt Audenaerd, en hij is ondanks alles tevreden met het resultaat. Het wijkcentrum heeft sowieso een gezonde financiële huishouding en is niet afhankelijk van structurele subsidies. Het geldbedrag is dus vooral een mooie bonus, en een mooie start voor 2016.

  Appeltjes van Oranje 2016 is een project van het Oranje Fonds. De prijs wordt in mei uitgereikt door koningin Maxima. Er doen tientallen buurt- en dorpshuizen vanuit heel Nederland mee.

  Lees ook:

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >