Over zelfbeheer en LSA

 • Het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners is een vereniging van en voor mensen die zich inzetten voor hun buurt. Onze leden zijn bewonersgroepen. Het LSA stimuleert en verbindt bewoners en helpt ze kennis en deskundigheid met elkaar en met anderen te delen. Hier, op de themasite zelfbeheer, delen we kennis en verhalen over zelfbeheer.

  Op dit deel van de website verbinden wij kennis, kunde en verhalen over het overnemen van buurthuizen in zelfbeheer. Ter inspiratie en ter informatie voor actieve bewoners die kansen zien om de wijkaccommodatie in hun woonomgeving een toekomst te bieden.

  Veel bewonersgroepen zijn bezig met het overnemen van buurthuizen en wijkaccommodaties. Vaak omdat deze belangrijke ontmoetingsplekken anders wegbezuinigd worden. Het overnemen van een buurthuis is geen sinecure. Er is veel kennis en kunde nodig voor beheer, onderhoud en exploitatie; kennis en kunde die nu nog vaak ontbreekt.

   

  Kennisdossiers

  Het LSA gelooft in een toekomst waarin bewoners zelf buurthuizen runnen en beheren. We willen kennis en kunde bij bewoners te brengen. We hebben 3 jaar lang een project gedraaid onder de titel ‘Beheer je Buurthuis‘ waar we pioniers in zelfbeheer volgden en via hen en anderen kennis opdeden.

  Nu hebben we over zelfbeheer, in samenwerking met Dorpshuizen.nl/LVKK, een uitgebreide kennisbank opgebouwd. Op die kennisbank vind je informatie, onderverdeeld in vijf hoofdonderwerpen:

  • Bestuur
  • Financiën
  • Beheer en exploitatie
  • Programmering
  • Overname

  Onderaan elk kennisartikel vind je gerelateerde nieuws of blog-berichten. De kennisbank wordt constant bijgewerkt en uitgebouwd. Mis je informatie? Laat het ons weten via de Contact-pagina.