ONS

 • ONS in Geeren-Zuid is een buurthuis nieuwe stijl. Onder één dak huisvest de wijkaccommodatie een restaurant, vrouwenstudio en verschillende vooruitstrevende projecten om bij te dragen aan de emancipatie van een kwetsbare buurt. De coöperatie ONS in Geeren-Zuid heeft met het UWV een regelarme zone ingericht, waar vrijwilligers geen sollicitatieplicht hebben en een vrijwilligersvergoeding krijgen. Bij ONS in de Bredase wijk Geeren-Zuid werken en leren buurtbewoners dus met behoud van uitkering binnen diverse bewonerscoöperaties.

  Werken en leren in bewonerscoöperaties

  De leden van de bewonerscoöperaties bundelen hun krachten om gezamenlijk een bedrijf te runnen. De werkzaamheden binnen de diverse coöperaties verschillen maar ze bepalen samen de koers. ONS kent op dit moment drie bewonerscoöperaties: ONS Coöperatief, ONS Atelier en ONS Land. De leden van de coöperaties hebben vrijwel allemaal afstand tot de arbeidsmarkt. Gezamenlijk krijgen zij de mogelijkheid om te ondernemen. Doordat de coöperatie zaken als administratie, inkoop en huisvesting op zicht neemt, kunnen ze zich volledig richten op hun werk. Zo zijn ze beter in staat zichzelf te ontplooien en krijgen ze een beter perspectief op de arbeidsmarkt.

  ONS levert meer

  Het succes van ONS kent diverse kanten. ONS loopt goed. Maar minstens zo belangrijk zijn de sociale effecten. Zoals de sterkere verbinding tussen bewoners en culturen in de wijk. Succesvolle deelnemers blijken ook als rolmodel te dienen.

  Lees ook: Pionier ONS bespaart de gemeente een ton aan uitkeringen

  Lees ook: Met Ons gaat het goed

 • Meer van onze leden

  ’t Luukske

  ’t Luukske

  • Wellerlooi

  In het Limburgse Bergen besloot de gemeente in 2013 om de bestaande gymzaal in Wellerlooi te sluiten en ...

  Lees meer >
  Brede School Delfzijl-Noord

  Brede School Delfzijl-Noord

  • Delfzijl

  De gemeente sloot zeven buurthuizen in deze krimpregio, om ze samen te voegen en onder te brengen in één immense ...

  Lees meer >
  Her-Ontdekt

  Her-Ontdekt

  • Rotterdam

  Her-Ontdekt is echt Made in Schiebroek. Het initiatief is eigenwijs en op eigen wijze vormgegeven door een gedreven ...

  Lees meer >