Nog 5 tips om je buurthuis te presenteren bij de verkiezingen

 • Je buurthuis is stemlokaal voor de Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen op 18 maart 2015. Dat is een uitgelezen kans om je accommodatie te presenteren aan mensen die normaal misschien niet binnen zouden lopen! Eerder las je hier al vijf tips voor activiteiten rondom de stembus; in het kader van Kiezen voor ontmoeting geven we nog vijf extra ideeën.

  Vrijwilligers werven

  Vrijwilligers zijn het kloppend hart van je buurthuis. Ze kennen de buurt, ze zorgen dat de deuren op tijd opengaan en weer op slot, ze beantwoorden vragen van bezoekers, en de koffiekan blijft akelig koud zonder hun inzet. Het is voor buurthuizen daarom zaak om voldoende vrijwilligers te hebben. Maar waar haal je die vandaan? Om te vissen in een nieuwe vijver gebruik je de verkiezingen om bezoekers erop te wijzen: wij kunnen best nog een helpende hand gebruiken! Of het nu gaat om incidentele klussen (denk aan het installeren van nieuwe apparaten of het leggen van een vloer) of voor nieuwe roostervulling, frisse krachten en ideeën zijn altijd welkom.

  Samen tv-debat volgen

  De nieuwe Statenleden kiezen in mei een nieuwe Eerste Kamer, wat de verkiezingen Provinciale Staten extra belangrijk maakt. Reden temeer om goed te luisteren naar wat de landelijke politici te vertellen hebben, bijvoorbeeld in de verschillende debatten die op publieke en commerciële omroep worden uitgezonden in de aanloop naar 18 maart. Bewoners kunnen die debatten op hun eigen televisie volgen, maar leuker is om samen te kijken. Wie weet ontstaat er discussie en dialoog op de vloer van je buurthuis! Misschien wel het belangrijkste debat om te volgen: het NOS-verkiezingsdebat op 17 maart, één dag voor de verkiezingen.

  StickerStemWijzer
  De StickerStemwijzer in actie

  StickerStemwijzer

  Met een StickerStemwijzer van ProDemos zet je bewoners aan het denken en bied je direct een podium voor discussie. Wat is het idee? De StickerStemwijzer bestaat uit drie levensgroten zeildoeken waarop de stellingen van de online stemwijzer staan afgedrukt. Bezoekers plakken groene of rode stickers om aan te geven of ze het eens of oneens zijn met de stellingen; aan het eind krijgt iedereen een persoonlijke uitslag. Hang de StickerStemwijzer op in je buurthuis en mensen raken vanzelf in discussie met elkaar over de onderwerpen die aan bod komen.

  Meer informatie over de StickerStemwijzer

  Discussiëren aan tafel

  Stemmen doe je alleen, maar om te bepalen naar wie je stem gaat is het wel zo fijn om te overleggen met je omgeving. Omdat het buurthuis een plek is waar mensen uit allerlei hoeken samenkomen, is het de perfecte plek om dat gesprek te beginnen. Nodig vaste bezoekers en bewoners uit de buurt uit om, onder het genot van een kop koffie en hapjes, aan te schuiven en de discussie aan te gaan. Vraag of een van je vrijwilligers het gesprek (in-)leidt en een aantal onderwerpen bedenkt om de conversatie te structureren, en zorg ervoor dat de partijprogramma’s bij de hand liggen. Zo gaat de buurt op 18 maart goed voorbereid naar het, pardon, jouw stemlokaal.

  Gebruik de verkiezingen om vrijwilligers te werven
  Gebruik de verkiezingen om vrijwilligers te werven 

  Wijkexpositie

  ‘Wij zijn de huiskamer van de wijk’; het is een veelgehoorde uitspraak bij buurthuizen die zijn uitgegroeid tot middelpunt van hun omgeving. De verbinding met de buurt of wijk is groot; dikke kans dus dat je in contact staat met een of meerdere kunstenaars of fotografen uit de buurt. Vraag hen om die buurt in beeld te brengen en bied je buurthuis aan als expositieruimte. De stemmende bezoekers op 18 maart die normaal misschien niet binnen zouden lopen, voelen zich meteen thuis. Ze worden omringd met beelden van de plekken die zij dagelijks tegenkomen en zien: dit is echt een plek van en voor mijn buurt.

  Dit artikel is de tweede in een reeks met ideeën voor activiteiten rondom de verkiezingen op 18 maart. Eerder verscheen het artikel 5 manieren om je buurthuis te presenteren bij de verkiezingen.

  Het LSA en Beheer je buurthuis organiseren Kiezen voor Ontmoeting. We roepen buurthuizen, wijkcentra en dorpshuizen op om gebruik te maken van de verkiezingen om zichzelf te laten zien. Klik hier voor meer informatie , meld je aan voor een promotiepakket en laat ons vooral weten welke activiteiten jij organiseert rondom 18 maart!

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >