“Kunnen we het zelf?”

 • Zelfbeheren is dagelijks bijleren. Op maandag 22 juni gingen vijf buurthuizen bij elkaar op bezoek tijdens de Beheer je buurthuis bustour, om de geleerde lessen met elkaar te delen en vooral vragen te stellen. Met meer dan dertig man gaan we op pad: vrijwilligers, bestuursleden, experts, fotograaf en cameravrouw bezoeken Breda, Tilburg, Rotterdam en Venray op een geslaagde kennisreis.

  Glenn van der Vleuten“Kan het anders? Kan het zonder subsidie? En kunnen we het zelf?” Expert Glenn van der Vleuten krijgt het woord in de bus en de aandacht van de deelnemers. Zijn verhaal gaat over waardepropositie. Er liggen kansen voor ieder buurthuis, als zij maar goed voor ogen hebben wat hun toegevoegde waarde aan de omgeving en maatschappij is. Buurthuizen moeten daarom vier vragen stellen: Wat doen we dat ons uniek maakt? Welk gat in de markt ligt er? Wat doen we goed en kunnen we nog verbeteren? En wat doen anderen niet goed dat wij wel kunnen?

  Open mond

  Uniek is pionier Her-Ontdekt in ieder geval. Het Rotterdamse initiatief is de eerste stop op de tour en direct een bijzondere. In plaats van een traditioneel buurthuis, besloten de initiatiefnemers in de wijk Schiebroek een plek op te bouwen waar buurtbewoners in een werkplaats nieuwe waarden geven aan oude meubels, voorwerpen en apparatuur. Met kleine projecten brengt Her-Ontdekt mensen bij elkaar. Bijvoorbeeld met kerst, toen kinderen uit de buurt wensen op een wensboom konden plakken. Die wensen varieerden van speelgoed tot de meest eenvoudige kledingstukken.

  “Wat leren jullie veel”

  Dat er armoede was in Schiebroek wist Her-Ontdekt, maar door bijvoorbeeld de wensboom werd pijnlijk duidelijk hoe ernstig de situatie voor sommige bewoners is. De beter bedeelden gingen op zoek in hun eigen garderobe en op Marktplaats, of maakten zelf cadeaus om te voldoen aan de wensen. Met open mond luisteren de aanwezige deelnemers. Met een andere aanpak weet Her-Ontdekt te bereiken wat veel buurthuizen niet lukt: arm, rijk, jong en oud met elkaar verbinden door iedereen in hun kracht en vermogen aan te spreken.

  Deenemers van In De Boomtak op bezoek bij Her-Ontdek in Rotterdam
  Deenemers van In De Boomtak op bezoek bij Her-Ontdek in Rotterdam

  Deelnemers zijn benieuwd naar de huursituatie van Her-Ontdekt (geen huur betalen, slechts gebruikskosten); Her-Ontdekt zelf wil graag weten hoe het vrijwilligers werft en vervolgens tevreden houdt. Dat is exact waar expert Lennart Pilon over vertelt in de bus. “Steek je hand op als je iets met vrijwilligers doet”, vraagt hij. Alle handen gaan omhoog. Pilon legt vanuit eigen ervaring uit hoe je vrijwilligers gelukkig maakt: zorg voor persoonlijke aandacht, leg uit wat je van ze verwacht, vier mijlpalen, vraag periodiek of vrijwilligers niet een andere taak willen, en vier samen de resultaten die je behaalt. “Wat leren jullie veel”, grapt Pilon.

  Imagoprobleem

  In Tilburg aanbeland worden de medewerkers van wijkcentrum In De Boomtak aan de mouw getrokken door een verslaggeefster van Omroep Brabant: of ze live wat kunnen vertellen over die bijzondere constructie bij het kopen van hun pand. Voorzitter Clemens Audenaerd vertelt graag zijn verhaal aan de meegereisde mensen. Vier ton was te veel geld, dus onderhandelde In De Boomtak met de gemeente. Resultaat was een enorme korting op de aankoopprijs. In De Boomtak sprak wijkbewoners aan en kreeg de buurt zover dat ze 75.000 euro meebetaalde. Pas toen ging de Rabobank overstag en gaf het een hypotheek voor het resterende bedrag.

  Een opvallende verschijning: vrijwilligers van vijf buurthuizen op reis in de spelersbus van voetbalclub PSV Eindhoven
  Een opvallende verschijning: vrijwilligers van vijf buurthuizen op reis in de spelersbus van voetbalclub PSV Eindhoven

  Maar In De Boomtak zit met een probleem. Zoals veel buurthuizen heeft het moeite een jong publiek aan te spreken. Nu zijn we het vooral de wat oudere biljarters die de dienst uitmaken in het wijkcentrum. Zulke beeldvorming schrikt jongeren bijvoorbeeld af. Hoe de jeugd te bereiken, behalve met het opnemen van energydrink in het horeca-assortiment? Pionier ’t Schöpke kampt met een zelfde probleem.

  “Hoe de jeugd te bereiken?”

  Na een openingswoord van CDA-wethouder Lucien Peeters neemt voorzitter Erik Zijlstra het woord. Hij vertelt in Venray over het ‘imago van een bejaardencentrum’ en hoe ’t Schöpke daar vanaf probeert te komen. Bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van de ruimtes voor evenementen. ’t Schöpke krijgt veel aanvragen maar kan daar niet aan voldoen zonder horecavergunning. Iedereen kijkt vragend richting de wethouder, die geen toezeggingen durft te doen: een vergunning ligt gevoelig, wanneer lokale horeca concurrentie krijgen van een buurthuis.

  DSC_9252 (Medium)

  Coöperatief en regelarm

  “Nait soezen moar broezen!” Edo Ladage van Wijkbelangen Delfzijl Noord vertelt tijdens de busrit terug naar Breda over hoe zijn organisatie samen met Bewonersbedrijf Delfzijl Noord een wijkcentrum probeert te realiseren in, inderdaad, Delfzijl Noord. De gemeente sloot zeven buurthuizen en zette er een megalomane Brede School voor in de plaats. Een levenloze plek, zo blijkt. Nu hebben Ladage en co de mogelijkheid gekregen om er een huiskamer voor de buurt te bouwen, maar daarvoor gaat het wel een bijzondere relatie met de gemeente aan. Bewoners willen broezen, maar er zijn obstakels genoeg. Volgende horde is de veiligheid van het gebouw bij eventuele aardbevingen als gevolg van de gaswinning in de provincie.

  "Nait soezen moar broezen!"
  “Nait soezen moar broezen!”

  Delfzijl ligt te ver van de route om ook een bezoek te brengen, dus eindigt de Beheer je buurthuis bustour weer in Breda. Daar maakt het reisgezelschap eigenhandig kennis met een van de dingen die buurthuis ONS zo uniek maakt: het buurtrestaurant. Deelnemers krijgen een door bewoners bereid driegangendiner voorgeschoteld, terwijl voormalig begeleider Monique van Winkel en vrijwilliger Jose de Brouwer vertellen over al het andere waar ONS in uitblinkt: de coöperatie als rechtsvorm en de regelarme zone die is ingericht met het UWV.

  Uit eigen ervaring vertelt De Brouwer over laatstgenoemde. Werkloze buurtbewoners mogen vrijwilligerswerk doen bij ONS, hebben recht op een vrijwilligersvergoeding en hebben geen sollicitatieplicht. Zo kunnen ze zich oriënteren op herintreding op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld op een baan in de horeca via het buurtrestaurant. Terwijl de desserts op tafel verschijnen branden de vragen los. Hoe heeft ONS die regeling met het UWV getroffen? En welke voor- en nadelen heeft de coöperatieve vorm voor deelnemers aan ONS?

  Afsluiten met een diner in het buurtrestaurant van ONS
  Afsluiten met een diner in het buurtrestaurant van ONS

  Waar de planning een einde om 19:00 uur beloofde loopt de avond zo door tot twee uur later. Eigenlijk is een rondreis van één dag veel te kort, merken meerdere deelnemers op. Buurthuizen in zelfbeheer zitten met zó veel vragen en hebben zó veel aan elkaar te vertellen. Elke dag is een nieuwe uitdaging voor wijkcentra door heel Nederland; een belangrijke uitdaging. Kennisdeling is daarom nog veel belangrijker dan bijvoorbeeld financiële steun. Wat op plek A gebeurt is op plek B niet toepasbaar, maar dient wel ter inspiratie voor wie de weg naar boven even kwijt is.

  Beheer je buurthuis wil alle deelnemende buurthuizen en experts bedanken voor hun actieve bijdrage aan de Beheer je buurthuis bustour. Foto’s door Méli-Mélo Fotografie.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >