“Komt u wel eens in het buurthuis?”

 • De verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen zijn achter de rug. Het LSA en Beheer je buurthuis riepen de afgelopen maanden buurt- en dorpshuizen die als stemlokaal werden ingericht op om zichzelf te presenteren aan de kiezer. Initiatieven uit het hele land gaven gehoor; wij gingen op pad om te zien wat er gebeurde.

  Of de dalende opkomst te maken had met de neerdalende mist of met tanende interesse van het electoraat; aan de buurthuizen van Nederland zal het niet gelegen hebben. Van Groningen tot Venray en van Helmond tot Beverwijk zetten wijkcentra en dorpshuizen gisteren de deuren open, ongeacht het gure weer. Om de kiezer te verwelkomen en actief aan te spreken. Komt u wel eens in het buurthuis? Weet u welke activiteiten hier worden georganiseerd? Voor welke onderwerpen moet er aandacht zijn in dit buurthuis? Zou u vrijwilliger willen worden op deze plek voor de wijk? Een workshop geven, wellicht?

  Kiezen voor ontmoeting in het Vorstelijk Complex
  Kiezen voor ontmoeting in het Vorstelijk Complex

  De drempel verlagen

  Met zulke vragen spreken Esther Kersten en collegae kiezers aan in het Vorstelijk Complex in de Utrechtse wijk Zuilen. Wanneer we binnenkomen zien we direct een Kiezen voor ontmoeting-poster schitteren. De kamer naast het stemlokaal is voor vandaag ingericht als ontmoetingsruimte; mensen schuiven aan en gaan er in gesprek. Het Vorstelijk Complex nodigt met flyers mensen uit om een dag later een presentatie bij te wonen over de herinrichting van het prachtige pand. De vrijwilligers spreken mensen direct aan met de vraag: aan welke onderwerpen zou hier aandacht moeten worden besteed?

  “We willen iedereen bereiken”

  Op de fiets gaan we door naar Buurtcentrum De Leeuw, in Tuinwijk. Vrijwilligers Ria en Sherda zitten klaar om koffie in te schenken voor de kiezers. “De drempel is voor veel buurtbewoners nog te hoog om hier binnen te komen”, vertelt Ria. “Die moet lager.” Via een kleine stand vraagt De Leeuw bezoekers mee te denken over een nieuwe naam voor de ontmoetingsplek; op een lijst kunnen ze intekenen om op de hoogte te blijven van activiteiten in en rondom het buurtcentrum. Het doel? “Er gebeurt hier zoveel. We willen niet een bepaalde doelgroep bereiken, maar gewoon iedereen!”

  De drempel moet lager, in Buurtcentrum De Leeuw
  De drempel moet lager, in Buurtcentrum De Leeuw

  ‘s Morgens om 9 uur schijnt in Oost-Groningen de zon. Terwijl beheerder Henk het terras buiten zet komen de stemmers af en aan. “Het wordt een lange dag”, zucht Henk. Maar hij lijkt maar wat trots met de grote drukte op de vroege ochtend. Speciale activiteiten heeft de Broeckhof in Zuidbroek niet georganiseerd. Ze zijn eerder open, het terras gaat naar buiten en ook de bibliotheek is open. Een mooie combinatie. Het activiteitenaanbod prijkt prominent in de foyer waar alle stemmers langs lopen.

  Tegelijkertijd komen de eerste berichten uit het land binnen. Pionier ’t Schöpke uit Venray laat weten dat het een informatietafel heeft neergezet met flyers over het activiteitenprogramma in het wijkcentrum. De Kruisdam vraagt kiezers mee te praten over de Hilversumse Meent, terwijl de koffie klaarstaat in De Mellenshort in Haren. In Buurthuis Zuilen (wederom Utrecht) houdt Me’kaar een éénminuutsenquête als behoeftepeiling onder bezoekers en buurthuis Wijk aan Duin in Beverwijk vertelt bezoekers over de sociale teams. #KVO15 leeft op Twitter, en we zien steeds meer berichten langskomen van buurt- en dorpshuizen die zich presenteren aan de buurt én op social media.

  Het drukstbezochte stembureau van Tilburg

  In Leiden lopen we binnen bij Op Eigen Wieken. We worden begroet door Kiezen voor ontmoeting-stickers en een tot de nok toe gevulde huiskamer. Wat heeft men in Leiden gedaan? Links naast de ingang staan twee tafels opgesteld met door buurtbewoners gemaakte kleding en decoraties. Daarachter staan banken opgesteld, om een huiskamergevoel te geven. De koffie en thee is niet aan te slepen. Beheerder Marleen Lipperts vertelt dat ze al meerdere mensen die normaal nooit het buurthuis binnenkomen enthousiast heeft gekregen. “Ik vraag naar wat ze kunnen. Je bent goed in haken? Kom dan eens een workshop geven!”

  Op Eigen Wieken is duidelijk zichtbaar voor de kiezers
  Op Eigen Wieken is duidelijk zichtbaar voor de kiezers

  “Kom een workshop geven!

  Voordat we doorgaan naar Zaandam, brengen we nog een kort bezoek aan het prachtige Badhuis in de Leidsebuurt van Haarlem. Daar zien we een van de nadelen die de verkiezingen hebben voor vaste bezoekers van het buurthuis: er is geen koffieochtend op deze woensdag. Oorzaak: te weinig ruimte op deze drukke dag. In de Poelenburcht in Zaandam probeert men juist dagelijkse activiteiten te combineren met de heisa rondom de verkiezingen. Terwijl de Golden Girls luidruchtig hun wekelijkse ding doen, zien we even verderop een drietal goed ingerichte kraampjes. Het sociaal wijkteam vraagt er bezoekers naar ideeën om de buurt te verbeteren en vrijwilligers maken bezoekers attent op het activiteitenprogramma van de Poelenburcht.

  Goed idee: kiezers vragen om goede ideeën
  Goed idee: kiezers vragen om goede ideeën

  Onder de rivieren is het druk bij pionier In De Boomtak, in Tilburg. Heel druk zelfs. Kiezers wordt gevraagd of zij enquêtes in willen vullen, waar In De Boomtak input en inspiratie uit hoopt te halen voor een op bewoners toegespitst activiteitenprogramma. Het bestaande aanbod staat aangeprijsd op een bord bij de ingang. Het wijkcentrum hoopt weer het drukstbezochte stembureau van Tilburg te worden; als we collega ter plaatse Milou mogen geloven zijn ze goed op weg.

  “Veel gesprekken en reacties”

  In onze laatste nieuwsbrief al even aangestipt: De Pracht in Aalst-Waalre, een gemeenschapshuis met 180 vrijwilligers, onderdak voor tientallen verenigingen en met bijna 1000 bezoekers per maand. Het is er een drukte van belang. De Pracht gaat al jaren creatief om met zijn rol als stembureau. Vandaag bevragen ze de wijk op waaraan er in de Pracht méér aandacht geschonken moet worden. Moet ingezet worden op eenzaamheid, gezondheid, alfabetisering of juist kinderactiviteiten? De buurt stemt op een heel groot stemformulier door te turven. Onvermoeibaar spreekt penningmeester Jan van Maasakkers de mensen aan. De een weet precies wat er meer moet gebeuren, de ander geeft schoorvoetend toe niet zo betrokken te zijn bij de buurt en het niet meteen te weten. Twee onderwerpen scoren: eenzaamheid en vrijwillige dienstverlening/burenhulp. Brigitte Arie is in jubelstemming: “Veel gesprekken en honderden reacties was het eindresultaat. Onze actie was dus zéér geslaagd.” Na de verkiezingen is het meteen tijd om door te pakken: “Vandaag gaan we de uitslagen verwerken en volgende week ermee aan de slag!”

  De Pracht laat bezoekers stemmen op belangrijke onderwerpen
  De Pracht laat bezoekers stemmen op belangrijke onderwerpen

  Ontmoeting in de rij

  Wanneer de avond valt maken de stemlokalen zich op voor de laatste hooskiezers. Bij buurthuis De Fonkel in Helmond schuiven we aan bij een rij van dertig man. Er is geen gemopper of ongeduld. Mensen begrijpen dat de vrijwilligers van het stembureau veel handelingen moeten verrichten; dubbele verkiezingen, volmachten, onduidelijkheid over kleuren van stembiljetten wegnemen en dan ook nog eens een gemeente die onder twee waterschappen valt. De vrijwilligers hebben het er druk mee. Onder hen Ad Adriaansen, bestuurslid van de Fonkel. Hij komt tijd tekort om iedereen te groeten. Gegroet wordt er ook in de rij. Veel mensen ontmoeten elkaar. Ze praten over hun morele plicht om te stemmen, de wijk, de eigen families en de Fonkel. Terwijl anderen geduldig wachten probeert een vader aan zijn dochter uit te leggen wat een provincie is en wat verkiezingen zijn.

  In De Fonkel wordt, zoals op zoveel plekken in het land, koffie geschonken voor de stemmende bewoner. Buurthuizen van noord tot zuid zetten gisteren hun beste beentje voor om zich presenteren als aangename plek, waar dingen gebeuren die van belang zijn voor iedereen. Het is inspirerend om te zien hoe vrijwilligers actief op de kiezer afstappen. Om te werven, om te vragen en om in gesprek te gaan. In andere woorden, ze kozen voor ontmoeting.

  Lees hier ons liveverslag van Kiezen voor ontmoeting terug.

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >