Terugkoopregeling

 • Koop je een pand van bijvoorbeeld de gemeente, dan is het soms mogelijk om een terugkoopregeling contractueel af te spreken. Dat levert vaak een flinke korting op de prijs op, met als voorwaarde dat de gemeente het pand bij verkoop weer in handen krijgt, of in ieder geval een eerste optie heeft.

  Stel: je wilt een pand kopen dat eigendom is van de gemeente, om daar je buurthuis te vestigen. Het betreft een monumentaal pand, of misschien wel een pand met een belangrijke maatschappelijke functie binnen een wijk waar de sociale cohesie volledig ontbreekt. De gemeente wil het pand graag verkopen, maar behoudt het liefst wel enige controle over de bestemming. Dan is het wellicht mogelijk om een terugkoopregeling (ook wel: teruggavegarantie/Koopgarant) af te spreken bij de koop van het pand.

  Een terugkoopregeling betekent in de praktijk dat de gemeente het pand automatisch terugkoopt wanneer de activiteiten van jouw organisatie aflopen, je organisatie ophoudt te bestaan, of wanneer je verhuist naar een ander pand; kortom, wanneer jij er weggaat en je pand normaliter in de verkoop zou doen. Het grote voordeel van zo’n afspraak is dat je een grote korting op de aankoopprijs van het pand kunt bedingen.

  Terugkoopregeling slimme optie

  Voor buurtinitiatieven zoals buurthuizen is aankoop met een terugkoopregeling een slimme optie. Het pand is maar een middel voor de activiteiten en dus geen doel op zich. Je verkoopt een pand daarom wanneer:

  • Het pand niet meer nodig is voor je activiteiten,
  • Je ophoudt te bestaan,
  • Wanneer je geld nodig hebt (wat sowieso betekent dat er iets misgaat).

  Als buurthuis hoef je dan ook geen geld te verdienen aan de verkoop van een pand. Bij een terugkoopregeling heb je altijd goedkoop in het pand gezeten én kun je er snel weer uit met de juiste afspraken.

  Onderhandelingen

  Is er de optie om een pand over te kopen met terugkoopregeling? Denk dan goed na over hoe je de onderhandelingen ingaat. Vraag jezelf af: wat is de staat van het pand? Hoe lang staat het pand al leeg? Wat wil de gemeente dat er met het pand gebeurt? Bedenk je of de verkopende partij graag van het pand af wil en stel daar vervolgens je onderhandelingspositie op in.

  Bij de onderhandelingen moeten ook afspraken worden gemaakt over een eventuele waardedaling of waardestijging van het pand. Ook deze afspraken zijn sterk afhankelijk van de staat van het gebouw en de aard van eventuele verbouwingen die je aan het pand wilt doen. Wil je bijvoorbeeld een oud pand verbouwen tot bioscoopzaal, dan zal de renovatie de waarde van het gebouw weinig laten stijgen; een pand met zo’n specifieke bestemming is later moeilijk te herinrichten. Een multifunctionele accommodatie daarentegen is voor toekomstige kopers een stuk interessanter, waardoor een renovatie de waarde van het pand flink doet stijgen.

  Bron: Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >