Tegenlicht Meet Ups

 • Het buurthuis is de perfecte plek om, naar aanleiding van het VPRO-programma Tegenlicht, een Tegenlicht Meet Up te organiseren. Zo raken bewoners met elkaar in gesprek over actuele onderwerpen én breng je jouw buurthuis onder de aandacht.

  Elke zondag om 21:05 zendt televisiezender NPO 2 de documentairereeks VPRO Tegenlicht uit. Naar aanleiding van de onderwerpen die aan bod komen in het programma, organiseert Pakhuis de Zwijger (Amsterdam) de woensdag na elke aflevering een zogenaamde Tegenlicht Meet Up. Daarin wordt met gasten en publiek inhoudelijk nagepraat en is er alle ruimte voor discussie.

  Doe het zelf!

  De VPRO moedigt plekken door het hele land daarnaast aan om zelf Tegenlicht Meet Ups te organiseren, bijvoorbeeld voor wie de reis naar Amsterdam te lang is. Hoewel Tegenlicht geen ondersteuning biedt bij de organisatie, geeft het initiatieven wel de mogelijkheid om de officiële Tegenlicht-naam te voeren en om opgenomen te worden in de agenda en socialmediakanalen van Tegenlicht. Maak je achteraf een verslag (in tekst of video), dan deelt de Tegenlicht-organisatie deze wellicht ook via social media.

  Buurthuizen zijn perfecte locaties voor het organiseren van een eigen Tegenlicht Meet Up. Het buurthuis is een centrale plek voor mensen uit de buurt; een Meet Up met afgebakend onderwerp is een goede conversatiestarter om die mensen met elkaar in contact te brengen. Om de Tegenlicht Meet Up-naam de mogen voeren en aandacht te krijgen van Tegenlicht zelf, geeft de centrale organisatie een aantal tips en eisen mee.

  Tips voor de organisatie van een meet up

  VPRO Tegenlicht geeft een aantal tips voor het organiseren van een eigen Meet Up. Zorg bijvoorbeeld voor een ruimte met mogelijkheid om video op groot scherm te tonen en een microfoon om gasten aan het woord te laten. Aangeraden wordt om een presentator/moderator aan te stellen om het gesprek te leiden; gasten zoeken die vanuit hun achtergrond meer kunnen vertellen/debatteren over een specifiek onderwerp is een goede manier om het gesprek meer inhoud te geven.

  “Maar het kan ook eenvoudiger,” valt te lezen op de VPRO Tegenlicht-website. Bijvoorbeeld door geen gasten uit te nodigen, een fragment uit het programma als startpunt te nemen of zelfs een hele aflevering samen te kijken, en vervolgens de aanwezigen met elkaar in gesprek laten gaan. Eventueel op basis van een aantal vooraf opgestelde vragen. Zorg daarnaast ook voor een eindtijd, “zodat je daarna een borrel kunt drinken.”

  Wat mag niet?

  De VPRO Tegenlicht-organisatie heeft daarnaast enkele regels. Als buurthuis of wijkcentrum mag je geen entree heffen voor je lokale Tegenlicht Meet Up; de bijeenkomst moet gratis toegankelijk zijn voor iedereen. Meet Ups zijn bedoeld voor niet-commerciële instellingen. Het is alleen toegestaan om reguliere horeca te verkopen tijdens de Meet Up. Ook is het verplicht om je Tegenlicht Meet Up een naam te geven, zij het met de naam van je buurthuis, plaatsnaam of organisatie. Bijvoorbeeld: Tegenlicht Meet Up Delfzijl.

  Voldoe je aan deze regels? Meld je Tegenlicht Meet Up dan aan via het formulier op de website van VPRO Tegenlicht.

  Bron: VPRO Tegenlicht

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >