Sociale hygiëne

 • Iedere leidinggevende of medewerker in een buurthuis die op verantwoorde wijze alcohol wil schenken en/of verkopen moet het examen SVH Sociale Hygiëne succesvol afleggen. Hoe zijn de regels precies?

  Besturen van wijkhuizen, multifunctionele centra e.d. waar alcoholhoudende dranken worden verkocht, moeten er voor zorgen dat er twee zogenaamde ‘leidinggevenden’ zijn met de Verklaring Sociale Hygiëne (VSH-diploma). Zo’n leidinggevende is minimaal 21 jaar oud, van onbesproken gedrag en moet vermeld staan op de Drank & Horecavergunning. De leidinggevende is (mede) verantwoordelijk voor het naleven van de regels in de Drank- en Horecawet.

  Wat is sociale hygiëne?

  De term Sociale Hygiëne is wat misleidend. In principe heeft Sociale Hygiëne niets te maken met ‘hygiëne’ in de traditionele zin van het woord. Sociale Hygiëne bestaat uit de volgende onderwerpen:

  • gastvrijheid
  • alcohol,- gok- en drugsverslaving
  • sociale vaardigheden
  • inrichtingseisen van voorzieningen
  • veiligheid

  Veel aandacht is er voor het voorkomen van vervelende incidenten met gasten. Iemand die in het bezit is van de Verklaring Sociale Hygiëne moet kunnen omgaan met mensen die teveel drinken, drugs gebruiken of op een andere manier overlast veroorzaken.

  In tegenstelling tot bij reguliere horeca hoeft in het buurthuis de leidinggevende niet altijd aanwezig te zijn tijdens openingsuren. Ook een goed geïnstrueerde barvrijwilliger mag de rol van eindverantwoordelijke vervullen tijdens de verstrekking van alcohol in je buurthuis. Deze uitzondering heeft de wetgever gemaakt voor vrijwilligersorganisaties, omdat het moeilijk is om altijd te voldoen aan de aanwezigheidseis van een leidinggevende.

  Cursus sociale hygiëne of zelfstudie

  Er zijn verschillende manieren om je voor te bereiden op het examen voor de Verklaring Sociale Hygiëne. Er bestaan mondelinge en schriftelijke cursussen en er is de mogelijkheid tot zelfstudie. Voor het examen voor de Verklaring Sociale Hygiëne is geen vooropleiding nodig; een afgeronde basisschool is voldoende.

  Heeft je provincie een provinciaal steunpunt voor buurthuizen? Informeer daar of zij een cursus aanbieden of je kunnen doorverwijzen. Kijk voor mondelinge en schriftelijke cursussen bij Horecaopleidingen Sociale Hygiëne op internet of in het telefoonboek/Gouden Gids. Er zijn cursussen van commerciële bedrijven en Regionale Opleidingscentra. Let op prijsverschillen!

  Wil je de Verklaring Sociale Hygiëne halen door zelfstudie? Dat kan via de Stichting Vakonderwijs Horeca. Daar kun je het cursusboek bestellen en het examen aanvragen. Mogelijk biedt je provinciale sportkoepel een cursus aan waarvan ook door buurthuizen gebruik kan worden gemaakt.

  Examen doen voor je Verklaring Sociale Hygiëne

  De Stichting Vakonderwijs Horeca organiseert in de regel vijf keer per jaar een examen Sociale Hygiëne in Utrecht. Daarnaast biedt het SVH de mogelijkheid om bij jou in de buurt een examen af te leggen op de zogenoemde teletoets-locaties. Voor meer informatie over de mogelijkheden, cursusdata en locaties verwijzen we je graag door naar de website van het SVH. Let op: Om je aan te melden voor een examen moet je een account aanmaken bij de examenwinkel.

  Adresgegevens:
  SVH, Afd. Klantenservice
  Postbus 303
  2700 AH Zoetermeer
  email: info@svh.nl
  tel.: 079-320 36 36

  Bronnen: SVH, Dorpshuizen.nl

 • Meer van onze leden

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  Stichting Behoud GAS!fabriek

  • Alkmaar

  "Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >
  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  BewonersBedrijf Delfzijl Noord

  • Delzijl

  “We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...

  Lees meer >