Rookruimte
Roken in het buurthuis is verboden sinds 2004. Wie toch graag een sigaret opsteekt moet dat buiten de deuren van het wijkcentrum doen, op het terras, of in een daarvoor aangewezen rookruimte. Zo’n rookruimte is niet verplicht.
Grotere horecagelegenheden beschikken meestal over een rookruimte: een lokaal waar het toegestaan is om te roken. Ook voor grotere buurthuizen die zich op grotere schaal bezighouden met horeca is zo’n ruimte een optie. Waar moet een rookruimte aan voldoen?
- Er zijn in principe geen wettelijke eisen gesteld aan rookruimtes, anders dan dat niemand overlast mag ondervinden van het roken.
- Dit betekent dat de ruimte goed afgesloten moet zijn en dat er een goed ventilatiesysteem is. Het heeft de voorkeur dat rookruimten niet zijn aangesloten op het algemene ventilatiesysteem van het gebouw. Het is namelijk niet de bedoeling dat de rook uit de ruimte via het ventilatiesysteem in rookvrije delen van het buurthuis terechtkomt.
- Horeca-activiteiten zijn niet toegestaan in de rookruimte. Er mag dus niet bediend worden. Werknemers, of ze nu betaald worden af als vrijwilliger actief zijn, moeten hun werk kunnen doen zonder in aanraking te komen met tabaksrook. Wie in een rookruimte iets wil eten of drinken zal dat dus zelf bij de bar moeten ophalen.
- Een rookruimte moet worden aangeduid als rookruimte.
- De rookruimte hoeft niet uitsluitend voor roken te worden gebruikt. Voorbeeld: een groep kaarters mag, wanneer zij dat willen, ook van een rookruimte gebruik maken.
Het rookverbod geldt altijd voor buurthuizen, ook bij onderhuur. Zijn er bijvoorbeeld twee kantines of wachtruimten in je buurthuis, dan mag roken worden toegestaan in de kleinste ruimte. Wie toch rookt in het buurthuis overtreedt de wet – het is aan jou om de sanctie hiervoor te bepalen. Medewerkers mogen geschorst of zelfs ontslagen worden, terwijl je rokende bezoekers de toegang mag ontzeggen tot het gebouw.
Controle
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA, voorheen Keuringsdienst van Waren) is belast met het toezicht op de naleving van de Tabakswet. De dienst heeft controleurs in huis die hier speciaal voor zijn opgeleid. Overtreed je de Tabakswet, dan kun je een boete krijgen. Beheerders en werkgevers die het rookverbod niet goed handhaven krijgen voor de eerste overtreding een boete van €600. Bij volgende overtredingen kan deze boete oplopen tot € 4.500 per overtreding.
Met betrekking tot rookruimtes heeft de NVWA aangegeven extra te zullen letten op de aanwezigheid van deurdrangers en de luchtafvoer.
Meer informatie vind je op www.rokeninfo.nl en de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.
Bronnen: Dorpshuizen.nl Vraagbaak, Vrijwilligerswerk
Gerelateerde kennisartikelen
Hoe het buurthuis kan bijdragen aan de sociale netwerken van kwetsbare buurtbewoners
Met de publicatie en gesprekstool ‘Welkom in ons buurthuis’ van Platform31 worden beheerders en vrijwilligers van wijkcentra en buurthuizen geïnspireerd om lokaal het gesprek te voeren over ...
Lees meer>
Beheer je Buurthuis – drie jaar pionieren
Actieve bewoners hebben in crisistijd, al dan niet noodgedwongen, de regie overgenomen in hun buurthuis. We volgden hen en brachten hun verhalen bijeen, deden onderzoek en lieten experts aan het ...
Lees meer>
Buurtrechten en maatschappelijk vastgoed: verkenning
Bij het inzetten van leegstaand vastgoed voor maatschappelijke initiatieven, zoals een creatieve verzamelplek voor buurtbewoners en zzp-ers, lopen vastgoedbezitters (gemeenten en ...
Lees meer>
Gerelateerde nieuwsartikelen
Gerelateerde evenementen
Meer van onze leden

- Alkmaar
"Behoud culturele erfgoed" Stichting Behoud GAS!Fabriek zet zich met vrijwilligers en steun van betrokken ...
Lees meer >
BewonersBedrijf Delfzijl Noord
- Delzijl
“We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...
Lees meer >
BewonersBedrijf Delfzijl Noord
- Delzijl
“We kunnen het zelf beter, goedkoper en duurzamer!” Een bewonersbedrijf is een bijzonder bedrijf. Het is een ...
Lees meer >